Bazna şi Mangaliţa, în Bistriţa-Năsăud. Peste 200 de crescători înscrişi, doar 17 furnizori de purcei

Până în data de 15 aprilie, la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud se pot înscrie în Programul de dezvoltare a raselor de suine româneşti în regim tradiţional, Bazna şi Mangaliţa,  furnizorii de purcei, crescătorii de porci, împreună cu procesatorii.

Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a dat publicităţii lista procesatorilor de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa. Din păcate, deocamdată, niciunul nu este din judeţul nostru. Pe lista procesatorilor figurează patru societăţi din judeţul Hunedoara, câte trei societăţi din judeţele Alba şi Suceava, câte două firme din Bihor, Cluj şi Maramureş şi câte o firmă din Bacău, Dâmboviţa, Dolj, Ilfov, Olt, Sălaj, Satu Mare, Sibiu şi Timiş.

Potrivit ing. Ioan-Nuţu Tabără, director executiv la Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, la nivelul judeţului, în program sunt înscrişi 17 furnizori, care pot acorda aproximativ 290 de purcei. De asemenea, nu mai puţin de 208 crescători din judeţ s-au înscris deja, solicitând furnizarea a 1932 de exemplare.

***

Schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc se adresează crescătorilor de porci, din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, care pot fi atât persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale.

Astfel, crescătorii de porci vor primi cu titlu gratuit, un număr par de purcei obţinuti din scroafe înscrise în Registrul genealogic al rasei sau din scroafe care se încadrează în standardul raselor Bazna sau Mangaliţa. Crescătorii vor primi minimum 2 şi maximum 10 purcei.

Furnizorii au obligația să livreze purcei înțărcați din rasele Bazna sau Mangalița cu o greutate minimă de 10 kilograme/cap pentru care primesc 250 de lei/cap. Purceii pentru creştere şi îngrăşare sunt preluaţi de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa, în baza unui contract de livrare şi transportaţi către crescătorii de porci eligibili.

Mai departe, crescătorii trebuie să respecte structura rației de furajare pentru aceste rase, să crească purceii până la greutate de minim 130 kilograme/cap și să îi livreze la procesator cu care au încheiat contract în acest sens, la o greutate, în viu, de minimum 130 kilograme/cap.

Preţul pe care micii crescători  îl au asigurat pentru porcii îngrășați din rasele Bazna sau Mangalița este de 11 lei pe kilogramul de carne de porc în viu. 

Durata de aplicare a acestei scheme de ajutor de minimis este 2018-2020, iar valoarea totală a schemei de ajutor de minimis pentru anul 2018 este de 4,6 milioane lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5