Aproximativ 48.800 de copii sunt aşteptaţi în 5 septembrie în creşele, grădiniţele, şcolile şi liceele din Bistriţa-Năsăud

Inspectorul şcolar general Cristian Nicula a anunţat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că în Bistriţa-Năsăud, clopoţelul va suna pentru 48.795 de copii, cu 1143 mai mulţi faţă de anul şcolar trecut. Nu mai puţin de 499 de antepreşcolari sunt cuprinşi acum în sistemul de învăţământ, în urma modificărilor legislative.

          În ceea ce priveşte personalul didactic, probleme sunt la disciplinele matematică, fizică, chimie. Zilele acestea a avut loc şi un concurs judeţean pentru ocuparea posturilor, iar în anumite situaţii se va apela la profesorii pensionari. Oricum, e un plus, în comparaţie cu un „necalificat”.

          Inspectorul şcolar general Cristian Nicula a ţinut să menţioneze că manualele şcolare sunt asigurate, în marea majoritate a şcolilor au fost făcute igienizări. Practic, nu avem nicio şcoală cu toaleta în curte în Bistriţa-Năsăud. Asta şi pentru că, acolo unde au existat structuri în sate izolate, copiii au fost aduşi înspre şcoala de centru. O altă veste bună este faptul că încă din prima zi de şcoală copiii vor beneficia de produsele de panificaţie, lactate şi fructe, Consiliul Judeţean Bistriţa-Măsăud finalizând licitaţia. În ceea ce priveşte microbuzele şcolare, se mizează pe fonduri prin PNRR, la fel şi pentru dotarea unor clase şcoli. Există unităţi şcolare care mai sunt acum în şantier, în unele corpuri se va finaliza execuţia în perioada septembrie – decembrie. Există şi unităţi şcolare unde vor începe ample lucrări de reabilitare, dintre care Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” sau Palatul Copiilor din Bistriţa.

          Una peste alta, se anunţă un an şcolar cu modificări majore, pentru că structura anului şcolar 2022-2023 este structurată pe cinci module. De asemenea, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susţinute de profesorii care decid acest lucru. Va fi încheiată o singură medie anuală, elevii nu vor mai putea fi exmatriculaţi. Părinţii nu mai pot strânge bani pentru atenţii destinate profesorilor. Sunt doar câteva dintre noutăţi!

          Urăm multă sănătate şi putere de muncă elevilor, satisfacţii profesionale tuturor dascălilor, iar părinţilor le dorim răbdare şi înţelepciune în relaţia cu copilul şi cadrul didactic.

          Un an rodnic întregii comunităţi didactice din Bistriţa-Năsăud!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5