Vezi de ce prestaţii şi servicii poţi beneficia în cazul accidentelor de muncă şi al bolilor profesionale

Asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale reprezintă o asigurare de persoane, face parte din sistemul de asigurări sociale, este garantată de stat şi cuprinde raporturi specifice prin care se asigură protecţia socială a salariaţilor împotriva diminuării sau pierderii capacităţii de muncă şi decesului acestora ca urmare a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale.

         Sistemul de asigurare pentru accidentele de muncă şi boli profesionale este legiferat prin Legea 346/2002 republicată privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

         În cadrul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa-Năsăud funcţionează Compartimentul accidente de muncă şi boli profesionale, în care activează consilierii superiori Ileana Mureşan şi Adriana Borgovan, care se ocupă de dosarele transmise în astfel de situaţii.

         Potrivit acestora, de la începutul anului şi până în prezent, la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud au fost înregistrate 46 de dosare de accidente de muncă, din care în patru cazuri au fost constatate decesele persoanelor. Frecvenţa cea mai mare a acestor evenimente nefericite a fost în luna iulie, când au fost înscrise 14 dosare (inclusiv un deces), probabil fiind şi „vârful” de lucru în domeniul construcţiilor şi al silviculturii.

 

Parcursul dosarului de accident de muncă

 

         Prin accident de muncă se înţelege vătămarea violentă a organismului, precum şi intoxicaţia acută profesională care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea datoriilor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporală de muncă de cel puţin 3 zile calendartistice, invaliditate ori deces, potrivit Legii 319/2006. Accident de muncă este inclusiv accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul angajatului la locul de muncă şi invers.

         În cazul unui accident de muncă, în primul rând, aşa cum este normal, se apelează numărul de urgenţă 112. Între timp, şeful de echipă sau administratorul firmei sesizează Inspectoratul Teritorial de Muncă, instituţie abilitată să cerceteze evenimentul. ITM întocmeşte proces-verbal de cercetare, o fişă individuală a accidentului de muncă şi o adresă de avizare a accidentului.

         Responsabilul cu protecţia muncii din firma respectivă depune documentaţia la Casa Judeţeană de Pensii, se înregistrează în sistem şi ulterior decurg prestaţiile şi serviciile prevăzute de lege.    

         În ceea ce privește bolile profesionale, autoritatea competentă este Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, care întocmește fișa de caz, procesul-verabl de confirmare. Dosarul este transmis spre Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă, care constată, finalmente, boala profesională. La nivelul județului nostru, în acest an a fost înregistrat un singur dosar de acest fel, al unui fost miner de la Rodna.

 

 

Cine sunt persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii

    Sunt asigurate obligatoriu prin efectul Legii 346/2002 republicată persoanele care desfăşoară activităţi pe baza unui contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia, precum şi funcţionarii publici;  persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi; şomerii, pe toată durata efectuării practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii; ucenicii, elevii şi studenţii, pe toată durata efectuării practicii profesionale.

Se pot asigura în condiţiile prezentei legi, pe bază de contract individual de asigurare, persoanele care se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii, şi anume asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari; comanditaţi, administratori sau manageri; membri ai asociaţiei familiale; persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente; persoane angajate în instituţii internaţionale; proprietari de bunuri şi/sau arendaşi de suprafeţe agricole şi forestiere; persoane care desfăşoară activităţi agricole în cadrul gospodăriilor individuale sau activităţi private în domeniul forestier; membri ai societăţilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultură, dar şi alte persoane interesate, care îşi desfăşoară activitatea pe baza altor raporturi juridice decât cele menţionate anterior.

 

Care sunt prestaţiile şi serviciile de asigurare pentru accidente de muncă

    Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la o serie de prestaţii şi servicii. Este vorba despre reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;  reabilitare şi reconversie profesională; indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă; indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;  compensaţii pentru atingerea integrităţii; despăgubiri în caz de deces şi rambursări de cheltuieli.

Indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă

Asiguraţii beneficiază de o indemnizaţie pe perioada în care se află in incapacitate temporara de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.

În cazul bolilor profesionale sau al accidentelor de muncă, certificatul medical se vizează în mod obligatoriu, prin grija angajatorului, de DSP BN, respectiv Casa Județeană de Pensii în a cărei rază se află sediul angajatorului sau domiciliul asiguratului.

    Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.

Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă este de 180 de zile în intervalul de un an, socotită din prima zi de concediu medical.

 

Reabilitarea medicală şi recuperarea capacităţii de muncă

Asiguratul are dreptul la tratament medical corespunzător leziunilor şi afecţiunilor cauzate prin accidente de muncă sau boli profesionale, servicii şi produse pentru reabilitare medicală şi recuperare a capacităţii de muncă: dispozitive medicale, tratamente de recuperare, acordarea biletelor de tratament pentru asiguraţii aflaţi în incapacitate temporară de muncă, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională.

Tratamentele de recuperare a capacităţii de muncă în unităţi de specialitate, în spitale sau clinici specializate pentru boli profesionale sau servicii de chirurgie reparatorie, necesare ulterior externării asiguraţilor, trebuie analizate şi avizate de către medicul expert al asigurărilor sociale din compartimentul de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii.

Reabilitare si reconversie profesională

Victima unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, care, deşi nu şi-a pierdut complet capacitatea de muncă, nu mai poate desfăşura activitatea pentru care s-a calificat, beneficiază, la cerere, de cursuri de calificare sau de reconversie profesională. Se face evaluarea stării fizice, mentale şi aptitudinale a solicitantului la o instituţie specializată şi, în funcţie de rezultatul evaluării, va primi propuneri privind unul sau mai multe cursuri de reconversie profesională.

  

Indemnizaţia pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncă

Asiguraţii care, datorită unei boli profesionale sau unui accident de muncă, nu îşi mai pot desfăşura activitatea la locul de muncă anterior manifestării riscului asigurat pot trece temporar în alt loc de muncă sau pot solicita reducerea cu o pătrime a timpului normal de lucru.

Cuantumul lunar al indemnizaţiilor este egal cu diferenţa dintre media veniturilor salariale din ultimele 6 luni şi venitul salarial brut realizat de asigurat la noul loc de muncă sau prin reducerea timpului normal de muncă, fără a se depăşi 25% din baza de calcul.

Indemnizaţiile se acordă la propunerea medicului curant, cu avizul medicului asigurătorului, pentru cel mult 90 de zile într-un an calendaristic, în una sau mai multe etape.

 

Compensaţii pentru atingerea integrităţii

Au dreptul la o compensaţie pentru atingerea integrităţii asiguraţii care, în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, rămân cu leziuni permanente care produc deficienţe şi reduc capacitatea de muncă între 20-50%.

Compensaţia pentru atingerea integrităţii reprezintă o sumă fixă în bani şi se acordă integral, o singură dată, fără a afecta celelalte drepturi sau indemnizaţii la care este îndreptăţit asiguratul, şi nu este luată în baza de calcul pentru determinarea acestor drepturi.  Cuantumul compensaţiei pentru atingerea integrităţii se stabileşte în funcţie de gravitatea leziunii, în limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

Criteriile şi grilele pe baza cărora se acordă compensaţia pentru atingerea integrităţii se stabilesc prin decizie a preşedintelui CNPP.

 

    Despăgubiri în caz de deces

În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de Institutul Naţional de Statistică.

    Rambursări de cheltuieli

Asigurătorul acordă rambursări de cheltuieli pentru transportul de urgenţă, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune utilizarea altor mijloace decât cele uzuale; confecţionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situaţia în care acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămări corporale; în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenţie chirurgicală în vederea recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidente de muncă şi boli profesionale.

    Costurile suportate de asigurător sunt destinate să asigure recuperarea funcţionalităţii organismului celui asigurat, iar cuantumul acestora se va stabili anual prin decizie a preşedintelui CNPP.

 

Prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale

         Trimestrial, Compartimentul de accidente de muncă și boli profesionale din cadrul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud organizează, la sediul instituției, activități de consiliere, informare pe temele de profil.

         De asemenea, lunar, consilierii superiori Ileana Mureșan și Adriana Borgovan promovează activități de consiliere a angajatorilor, la sediul firmei și la punctele de lucru unde se desfășoară activități. În fiecare lună, sunt întocmite fișe de recomandare pentru câte 8 posturi de lucru. Ulterior, repreyentanții Casai Județene de Pensii Bistrița-Năsăud revin pentru a constata îndeplinirea măsurilor propuse.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5