Un punct de vedere

“O clipa nu a fost atenta natura si a zamislit omul, o clipa sa nu fie atent omul si natura isi repara greseala.” (Voltaire)
Romania: o frumoasa mireasa cu rochia murdara. Nici o tara europeana nu isi distruge mediul cu atata usurinta ca noi. Ministra Mediului, doamna Rovana Plumb ne atrage atentia ca pana in 2015 UE ne-a trasat graficul de rezolvare a problemelor de mediu, fiind codasii Europei si riscand sa pierdem fonduri insemnate si pentru alte domenii.
Disparitia a sute de hectare de teren arabil de lunca, de cea mai buna calitate, este un fapt vizibil extrem de periculos ducand la diminuarea continua a zestrei nationale pe care am avut-o pana nu demult. Dupa terorism, dusmanul numarul 2 al planetei este si va fi foametea. Pe plan intern, dupa droguri, alcool si tigari urmeaza afacerile cu minerale (produse de balastiere) cu afectarea grava a naturii atunci cand nu se respecta legea. Avem si noi problemele noastre chiar aici in municipiu si judet. Raul Bistrita este ca un copil mosit de mai multe moase, dar care ramane in final neingrijit cu o stare jalnica. Competentele si deciziile institutiilor sunt neclare, fiecare pasandu-si responsabilitatea vis-à-vis de aceasta problema. Nu trebuie sume exorbitante pentru a rezolva rapid unele aspect lasate nerezolvate de multi ani. Ne lipseste doar vointa.
Am identificat doar cateva aspect pe care le descriu:
1. Problema bazinului compensator de la MHC, asa zisul lac de agrement plin in proportie de 80% cu namol si care da o culoare gri continuu apei prin uzinare. Solutia: decolmatare partiala pe minim 1 ha din cele 7,2 ha existente, prin confectionarea unui culoar de aductiune a apei la priza motoarelor, ocolind astfel namolul.
2. Lacul vechi din spatele cascadei, construit in 1905, unde Aquabis-ul preia apa pentru procesare. Decolmatare pe ambele maluri.
3. Dealul de marna de la Rusul Bargaului unde SGA lucreaza deja.
4. Obligativitatea celor care au excavat la podul Cociului si au abandonat perimetrul, la recopertarea terenului distrus.
5. Mirosul de la bazinele de decantare a statiei de epurare: Solutia clopot sau invelitoare tip sera din fibra de sticla cu conducte racord la statia de bio-gaz.
6. Controale periodice la toate balastierele din judet cu verificarea situatiei depasirilor perimetrelor bornate obtinute in contract.

Cine nu intelege sa respecte si sa se plieze dupa mediul inconjurator, va avea in scurt timp o mare problema de adaptare la conditiile create artificial de om. Nota de plata este in curs de redactare si cand va veni va fi greu de suportat.
Nu uitati: nimic nu este mai scump decat ceea ce privim gratis.

Marius BALAN
ecologist

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5