Tot mai multe mame aleg să se întoarcă mai repede la muncă

După aplicarea noii legi, privind concediul de maternitate, tot mai multe mame aleg să se întoarcă la muncă înainte ca micuţul lor să împlinească vârsta de doi ani

Femeile care iau această decizie beneficiază de un stimulent lunar de inserţie de 500 de lei, până când copilul împlineşte vârsta de doi ani.

Potrivit bilanţului de activitate emis de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud, numărul stimulentelor de inserţie a crescut considerabil faţă de anul trecut.

Dacă în 2011, doar 18 mămici au ales să se întoarcă mai repede la muncă, în 2012, numărul acestora a crescut la 156.

,,În această situaţie, în 2012 au fost efectuate plăţi în valoare de 922.678 de lei, în comparaţie cu 2011 când plăţile efectuate erau de circa 99.000 de lei”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Doina Sigmirean, director executiv Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

În conformitate cu Legea 166/2012, indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate de persoanele îndreptăţite în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.

Indemnizaţia lunară nu poate fi mai mică de 600 lei, nici mai mare de 3.400 lei, respectiv 1.200 lei, raportat la data naşterii copilului şi opţiunea beneficiarului (de a primi concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 1 an, respectiv de a primi concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani).

,,Mai mult, începând cu 14 octombrie, au dreptul la stimulent de inserţie de 500 lei şi persoanele care au optat să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, prevăzut de OUG nr. 111/2010, dacă acestea obţin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.
În această situaţie, stimulentul se va acorda pe baza cererilor persoanelor îndreptăţite, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.

De asemenea, potrivit noilor prevederi legale, aduse prin Legea 166/2012, din 14 octombrie, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor se vor acorda pentru fiecare dintre naşteri, şi nu doar pentru primele trei. Pe perioada suprapunerii a două sau mai multe situaţii de natură a genera dreptul la indemnizaţie pentru creşterea copilului, adică atunci când persoana îndreptăţită se ocupă de creşterea a mai multor copii în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 600 lei pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea”, menţionează directorul executiv Doina Sigmirean.

Stimulentul de inserţie se acordă şi persoanelor beneficiare a concediului pentru creşterea copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, oricând, pe perioada acestuia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5