Toamna bistriţeană – 2010

Excepţional prilej de aprovizionare şi de relaxare

Sâmbătă şi duminică, la „Heidenfeld”- Viişoara, bistriţenii s-au reîntâlnit, ca de fiecare dată în ultimii nouă ani, spre a se bucura de sărbătoarea recoltei. Complexul de agrement „Heidenfeld” a atras, încă de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, mii de locuitori ai urbei – tineri şi vârstnici, gospodinele bucurându-se de expoziţia organizată – unde producători de legume şi fructe i-au întâmpinat cu standurile încărcate de produse de cea mai bună calitate. Prilej de aprovizionare cum doar „Toamna Bistriţeană” poate oferi. Zona Bistriţei şi judeţul nostru având faima unei zone cu îndelungate tradiţii, mai cu seamă în pomicultură.

Ediţia 2010 a confirmat eforturile municipalităţii, atât în aprovizionarea propriu-zisă cu produse cât şi prin diversificarea ofertei – nu mai puţin de 10 sectoare au fost organizate în incinta „Heidenfeld”, un cadru de desfăşurare de care se bucură, iată, bistriţenii şi cu această ocazie. Oborul a rămas în amintire… a devenit „complex de agrement”. Confirmarea fiind şi Festivalul Internaţional al Fanfarelor „Mihail Varga” – pe scena Complexului „Heidenfeld” au evoluat cele 8 formaţii de Fanfară participante la manifestarea de la Bistriţa.

Rodnică şi frumoasă „Toamna Bistriţeană”…

Evenimentul de la „Heidenfeld” a atras, deopotrivă, un număr record de producători de legume şi fructe, de această dată exclusiv din judeţul nostru, dar şi pe cei interesaţi de aprovizionare. Au venit, cum era de aşteptat, mii de locuitori ai municipiului, dar şi din alte localităţi.

Transportul din oraş a fost gratuit asigurat, ca de obicei, de Primăria municipiului. Mulţi au venit la ziua recoltei cu autoturisme, de înţeles pentru că e mai comod, dar şi pentru că aveau de transportat produsele.

…E trecut de ora 10.00 şi „ceremonialul” deschiderii oficiale începe, ca de fiecare dată, cu vizitarea standurilor expoziţiei, edilul-şef, Ovidiu Teodor Creţu, viceprimarul George Avram, directorul Pieţelor, Luca Răzoare, parcurg şirurile lungi de mese, începând cu sectoarele „Legume” „Fructe”, „Apicultură”. Traseul prilejuieşte dialoguri cu producătorii, majoritatea participanţi şi la ediţiile precedente. De fapt, aceştia sunt nelipsiţi din pieţele oraşului şi în celelalte zile, nu doar acum, de ziua recoltei.

Sunt nume consacrate în ce priveşte participarea: din Floreşti, Sântioana, Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa, din Şintereag, Unirea, Şirioara, Runcu Salvei. Va urma, conform programului de desfăşurare şi premierea lor. Ca în fiecare an, Primăria Bistriţa acordă şi acum premii la „Toamna Bistriţeană”.

O pondere însemnată o reprezintă şi sectorul „Legume –fructe în regim en-gros”. Toţi cei care vând pe piaţa en-gros din str. Tărpiului sunt acum prezenţi la ziua recoltei.

Un adevărat „corn al abundenţei” sunt cele 3 sectoare destinate legumelor şi fructelor aici, la Viişoara…. Un nume predestinat. Localitatea primind această denumire tocmai datorită tradiţiei sale. Saşii din această aşezare limitrofă cetăţii Bistriţei erau vestiţi prin cultura viţei de vie şi vinurile produse. Primarul Ovidiu Creţu promisese, chiar, în dialogul avut la ediţia 2009, o reînnodare a acestei tradiţii… aproape dispărute azi. Şi, aceasta cu sprijin din partea comunităţii germane, pe care a vizitat-o şi cu care Bistriţa are o relaţie de „înfrăţire”…

Mustul de Dumitra a ţinut sus oferta şi de această dată

Primele imagini de la intrarea în incinta Complexului sunt cele cu butoiaşele de must… Must şi vin! Încântătoare aranjamente cu struguri pe viţa de vie… ce fel de sărbătoare a toamnei ar fi fără must? Fără struguri…

Oferta lui George şi Valeria Bodiu din Dumitra este una dintre cele mai irezistibile. Must roşu şi vin din plantaţia proprie. Viticultor printre puţinii rămaşi şi în Dumitra, G. Bodiu ne spune că deţine o plantaţie de Muscat Otonel de peste 50 de ari. Anul acesta plantând încă 300 de butaşi. Şi tradiţia lui Bodiu are şanse să continue, având alături şi pe nepotul de vârstă şcolară…

Ori încotro îţi roteşti privirile, îţi porţi paşii, animaţia e la cote înalte. De frumoasă sărbătoarea a „Toamnei Bistriţene”.

Un număr de 28 de premii acordate producătorilor

Primarul Ovidiu Creţu a înmânat premii producătorilor. Legume: premiul I Gavrilaş Maria din Floreşti; premiul II Colţa Mircea – Bistriţa, premiul III Sărmaş Maria – Runcu Salvei. Fructe: premiul I Cochisă Simion – Sântioana, premiul II – Staţiunea de Cercetare Pomicolă Bistriţa, premiul III Mathe Ileana – Malin. Au mai fost acordate premii de participare unui număr de 22 participanţi în standuri de fructe sau legume.

Premiul I este în sumă de câte 250 lei, pentru fiecare din cele două standuri, premiul II – 200 lei, premiul III – 150 lei, iar premiile de participare de câte 100 lei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5