Titus Wachsmann Hogiu a trecut porţile Raiului în Săptămâna Luminată

Cunoscutul profesor şi scriitor Titus Wachsmann Hogiu a trecut în această dimineaţă, când credincioşii încă mai serbează Paştele, la cele veşnice. Se spune că doar cei aleşi se înalţă la Domnul în Săptămâna Luminată, atunci când porţile raiului sunt deschise. După o grea suferinţă, din cauza unei boli necruţătoare, cel care a educat zeci de generaţii, nemurind în acelaşi timp ca nimeni altul plaiurile bârgăuane în cărţile sale, Cetăţean de Onoare al comunei Prundu Bârgăului, Titus Wachsmann Hogiu ne aşteaptă în aceste zile la Capela de pe str. Tărpiului pentru a ne lua „La revedere” de la el, înmormântarea urmând a avea loc joi, de la ora 12.
Ne amintim cum, la aniversarea a 70 de ani de viaţă, am fost împreună atunci când a lansat volumul „Ceva de şi despre un septuagenar”. Apoi, în livada casei, scriitorul Titus Wachsmann Hogiu împreună cu doamna Gica au organizat un eveniment aparte în peisajul literar bistriţean, sub genericul „Un Pic de Picnic de cultură”, prilej cu care a fost lansat volumul „Septimius W. despre neliniştile metafizice ale unui neştiutor”. Şi tot la 70 de ani l+am aniversat într-o emisiune la AS TV.
Tatăl a doi copii care l-au făcut mândru - Titus fiind inginer zootehnist, iar Sebastian doctor în fizică nucleară, cercetător în America, cu patru nepoţi - Titus Wachsmann Hogiu va rămâne nu doar în amintirea acestora ci şi a întregii Văi a Bârgăului, dar şi a Bistriţei, prin urmele frumoase pe care le-a lăsat pe pământ.
Multă lume îl cunoaşte pe Titus Wachsmann – Hogiu, din Bârgău, Bistriţa, Cluj, Germania, California, prin bogata lui activitate, ca profesor la Liceul „Radu Petrescu” şi director la Căminul Cultural din Prundu Bârgăului, inspector şcolar, director al Casei Corpului Didactic – Bistriţa, sau ca principal militant cultural, fondator şi preşedinte al Fundaţiei Culturale „Valea Bârgăului”. Este descendent al unei vechi şi importante familii săseşti - familia Wachsmann - străbunicul său Albert Wachsmann fondând prima farmacie pe Valea Bârgăului în 1874, cu numele ,,Zum Schutzengel" - ,,La îngerul păzitor", acesta fiind unul dintre cei mai mari pomicultori ai vremii, un producător de medicamente şi de numeroase soiuri de fructe fiind apreciat cu diplome de către mai multe Academii (Berlin, Viena, Londra, Atena, Budapesta), a fost cuprins in importante lucrări de specialitate (Pomologia maghiara, Pomologia romană). Născut la 6 noiembrie 1943 în comuna Bistriţa Bârgăului Titus Wachsmann-Hogiu, a studiat la Şcoala Pedagogica de Învăţători din Cluj, după care a urmat cursurile Facultăţilor de Filosofie şi Filologie (română - germană) la Universitatea ,,Babeş - Bolyai" din Cluj. A publicat numeroase articole didactice, dar şi cărţi: Ghid prin Ţara Bârgăului, Prorocul Găbriş din Bârgău, Morala ruşinii - dezbateri etice pe înţelesul tuturor, Nodul din gât, roman autobiografic, Câteva înţelesuri şi interpretări ale omului şi sensului vieţii, Jurnalu di pe front al lui Leon Tănase, Bârgăuani de top, Cartea cu poze a neamului meu, Între atunci şi acum - Confesiunile unui trecător prin politica locală, Sabia lui Johann W., şi volumul de poezie Încercări literare timpurii – şi câteva mai târzii. Apropiat al redacţiei noastre, fiind printre fondatorii suplimentului “Gazeta de Bârgău”.
Ne rugăm bunului Dumnezeu să-l aşeze de dreapta sa unde cei dragi lui se odihnesc, iar familiei greu încercate să-i dea putere şi alinare pentru a depăşi această dureroasă încercare.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii

05/05/16 09:37
Diana

Dumnezeu sa-l odihneasca si sa-l ierte! Impreuna cu doamna Gica , mi-au fost nasi de botez si buni prieteni cu bunicii mei. Domnul Titus a fost si profesorul meu in perioada celor 4 ani de liceu. Condoleante familiei iar nasei Gica multa putere sa mearga mai departe si sa depaseasca momentul. Diana din Finlanda.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5