Sute de bistrițeni s-au prins în Hora Unirii sub privirea blândă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, pentru a sărbători Ziua Unirii Principatelor Române

În zi de sărbătoare, sub un soare blând, sute de bistriţeni de toate vârstele, parcă mai mulți ca oricând, au participat la ceremonia militară și religioasă publică organizată cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Piața Unirii.

Ceremonia publică a debutat cu acordarea onorului militar pentru col. Cristinel-Dumitru Colibaba, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan", președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - Emil Radu Moldovan, subprefectul Ioan Zăgrean și viceprimarul municipiului Bistrița - Sorin Hangan. După intonarea Imnului Național al României, a fost oficiat serviciului religios, în sobor de preoți, condus de protopopul ortodox de Bistrița - pr. Alexandru Vidican și protopopul greco-catolic Cristian Goia.

Subprefectul Ioan Zăgrean a transmis mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române. „Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.

Rădăcinile  României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor. Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze ”actul energic al întregii naţiuni române”, așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Unite, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.

Lecția istorică rămasă  peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și  întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român,  condiții  și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană toți cetățenii trebuie să aibă  șanse  egale, să se simtă  în  siguranță  și  să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile  democratice.

Bucuria care ne însuflețește prinși în Hora Unirii la evenimentele dedicate acestei zile și cu multe alte ocazii, dar și coagularea socială pe care o regăsim în momentele dificile îmi dau încredere că românii și-au păstrat spiritul unitar, prețuiesc valorile trecutului și merg împreună spre viitor. Astfel de etape din istoria noastră le păstrăm vii în memoria societății. Se cuvine să le transmitem generațiilor tinere și să le amintim că societatea îi recunoaște și îi urmează pe cei ce deschid noi drumuri prin idealuri nobile. Energia, implicarea și susținerea societății sunt vitale pentru atingerea obiectivelor indispensabile de dezvoltare, răspunsul adecvat la provocările de securitate actuale și valorificarea oportunităților deschise prin sursele de finanțare pe care România le are în acest moment.

Istoria ne dovedește că unirea aduce siguranță, conferă protecție și speranță pentru un viitor bun! Exemplul de viziune, solidaritate, curaj și mobilizare al generației care a realizat Unirea Principatelor ne însoțește, azi, pe drumul pe care dorim să îl urmeze România.

Hai să dăm mână cu mână, pentru prezentul și viitorul nostru european! La Mulți Ani, români! La Mulți Ani, România!, La mulți ani, bistrițeni!”, a rostit subprefectul Zăgrean.

În numele comunității bistrițenii, a fost depusă o coroană de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, apoi a defilat Garda de onoare pe acordurile muzicii militare, în aplauzele participanților.

 Veta Biriş şi Ansamblul Folcloric Profesionist "Cununa de pe Someş" au adus cântecul patriotic în faţa bistriţenilor, care i-au răsplătit cu aplauze.

momentul cel mai așteptat a fost Hora Unirii, participanții luându-se de mână, uniți în cuget și în simțiri, cu gândul la un viitor mai bun, în pace.

La eveniment, alături de conducerea Brigăzii Brigăzii 81 Mecanizată "General Grigore Bălan", au fost președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud - Emil Radu Moldovan, vicepreședinții Camelia Tabără și Ciprian Kecskes-Simionca, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, viceprimarul municipiului Bistrița - Sorin Hangan, deputații Diana Morar și Daniel Suciu, senatorul Ovidiu Florean, secreatii de stat Monica Săsărman și Terente Ciu, șefi de instituții deconcentrate, inspectorii șefi ai instituțiilor militarizate din subordinea MAI, cadre militare în retragere și în rezervă, dar și un public de toate vârstele.

.***

La 24 ianuarie este sărbătorită, în fiecare an, Ziua Unirii Principatelor Române. La 24 ianuarie/5 februarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales domn şi al Ţării Româneşti, după ce la 5/17 ianuarie 1859 fusese ales domn al Moldovei, realizându-se astfel unirea celor două Principate Române sub conducerea unui singur domnitor. Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5