Senatorul Deneş propune modificarea legii pensiilor

Pierzi statutul special prin condamnare, pierzi drepturile!

Parlamentarul PSD, Ioan Deneş, va propune la Senat o iniţiativă legislativă pentru modifocarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. În fapt, modificările ar viza o serie de categorii profesionale  - cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale – care beneficiază de un statut special în ceea ce priveşte vârsta de pensionare.

         „Este o propunere de modificare care înseamnă o reparaţie morală şi corectă, din punct de vedere al egalităţii, dacă doriţi, şi a echidistanţei pentru toţi cetăţenii din România. (...) Unei părţi importante din aceste categorii profesionale li se acordă nişte drepturi speciale, pentru că au un statut special la reducerea vârstei de pensionare. De la 2 ani de zile lucraţi în sistem, se consideră la reducerea vârstei încă un an în plus. Mai mult, cine nu beneficiază de aceste prevederi, iese în pensie în luna februarie, la 64 ani şi 8 luni. Aceste categorii profesionale au drepturi speciale pentru că au un statut special în lege, ies în pensie la 56 ani sau din aceşti 56 ani li se scade, tot la 2 ani lucraţi în sistem, un an. Practic, la 48 ani poate să iasă într-o pensie pentru limită de vârstă, iau pensie întreagă, nu anticipată, şi mai mult au şi o condamnare definitivă judecătorească. De fapt, acesta este elementul de noutate”, a motivat acest demers senatorul social-democrat. 

Potrivit acestuia, dacă împotriva unei astfel de persoane din această categorie cu statut special ar fi  pronunţată o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare pentru infracţiuni comise ca urmare a nerespectării, neîndeplinirii sau îndeplinirii atribuţiilor de serviciu cu rea-credinţă ori pentru fapte de corupţie, atunci „nu e normal să beneficiezi de drepturi speciale care ţi le-a conferit dreptul special”.

Aceste categorii profesionale, în momentul în care îşi pierd statutul special, să-şi piardă şi drepturile speciale. Mai mult de atât, dacă în perioada de urmărire penală – pentru că avem atâtea situaţii, până la momentul în care se spune sentinţa definitivă – îşi fac dosar de pensionare şi iau pensie cu drepturile speciale conferite de lege, în momentul în care are această decizie a unei instanţe, definitivă, ei trebuie ca în 3 ani de zile să returneze toate drepturile speciale de care au beneficiat. Este un subiect sensibil, dar consider că e un act de reparaţie morală şi de privire echidistantă a legii faţă de toate categoriile profesionale care beneficiază de pensii din România”, a explicat Ioan Deneş.

         Una peste alte, a susţinut acesta, prin această modificare nu se aduce atingere dreptului legal al oricărei persoane de a beneficia de pensie atâta timp cât aceasta a cotizat la sistemul public de pensii, ci doar  i se îngrădeşte dreptul de a beneficia de o facilitate acordată de lege atunci când este acuzată şi împotriva ei s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru fapte de corupţie sau în legătură cu serviciul.

Comentarii

13/02/15 20:58
"Cetatean din B...

Da, asa ar fi corect. Cine are un statut special, daca isi pierde calitatea respectiva din vina sa, sa nu mai beneficieze de avantajele acestuia si sa fie trecut din oficiu la statutul civil... de "pensionare " .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5