Scriitorul Alexandru Petria într-un "asalt" de vară

Deşi e vacanţă, nu toată lumea e în piscine sau la soare, se mai scrie şi literatură, se mai publică. Acum vreau să vă semnalez două reviste literare importante, unde întâlnim şi semnatura scriitorului Alexandru Petria, care trăieşte la Beclean.Culmea- cu grupaje consistente de poezie, deşi el ne-a obişnuit în ultima perioadă cu proză, cărţile sale "Zilele mele cu Renata" şi "Deania neagră" repurtînd un mare succes de critică şi public. Dar e de amintit că Petria a publicat în anii 90 două volume de versuri, "naşul" său literar fiind cunoscutul critic literar Alex Ştefănescu. Pe coperta a patra la "33 de poeme", a doua carte a lui Petria, după care n-a mai scris poezie 20 de ani, până în acest an, Alex Ştefănescu a aşternut pe hârtie: "La 24 de ani, Alexandru Petria are o operă! Nimeni nu ştie cînd a învăţat să scrie acest poet profund şi decis, acest publicist însetat de adevăr. S-a format într-o zi cît alţii într-un an. Şi a apărut după 22 decembrie 1989, în plenitudinea talentului lui, ca un simbol al multvisatei renaşteri româneşti. Poezia lui te face să plângi, fiindcă îţi dezvăluie suferinţa secretă a tot ceea ce există. Dar te face şi să rîzi, de bucurie că ai întîlnit în sfîrşit, după atîta confuzie, un poet autentic." Dar să ne întoarcem la reviste. E vorba de "Timpul", numărul pe iulie, şi "Actualitatea culturală", iulie-august, ambele apărute în aceste zile. În celebra revistă ieşeană "Timpul" mai publică în afară de mentorul ei, Liviu Antonesei, Gabriel Andreescu, Dorin Tudoran, Ovidiu Pecican; Radu Ţuculescu, Emil Brumaru şi alţii. În "Actualitatea culturală", care apare la Lugoj sub egida Uniunii Scriitorilor din România, condusă de Remus Valeriu Giorgioni şi Nicolae Silade, în multitudinea de nume, întâlnim semnăturile Cristinei Nemerovski, a Mirelei Lungu şi a lui Adrian Dinu Rachieru. Redau un poem de-al lui Petria din "Timpul", "ciocolata": "eram cu un cap mai înalţi decât băncile şi mă topeam după delia,/învăţătoarea ne certa că scăpam penarele pe jos,/
că nu ne găseam radierele, că stilourile ne murdăreau caietele,/ aveam o slăbiciune şi atunci pentru dulciuri,/mă dădeam în vânt în special după ciocolată./ rupeam dimineaţa din batonul de ciocolată jumătate,/ o înfulecam, iar restul îl puneam în pupitrul băncii./ pentru mai târziu./după zile, resturile de ciocolată au început să dispară în pauze,/ învăţătoarea răguşea strigând la noi,/n-am spus nimic,/ lăsam jumătăţile de ciocolată mereu în dreapta pupitrului,/ lângă caiete, le înveleam mai atent cu hârtia lor şi cu un cui trăgeam o liniuţa pe bancă,/ de fiecare dată,/ unde era mai greu de observat,/ acceptam să fiu furat, /deliei îi plăcea ciocolata". Scriitorul Alexandru Petria ne-a precizat în legătură cu planurile de viitor: "Toamna asta mi se arată rodnică din punct de vedere literar. O să-mi apară la Herg Benet volumul de poezii Călăul harnic. Unele poeme au fost traduse deja de Jeanette Carp în neerlandeză, de Raoul Weiss în franceză şi maghiară, tot în maghiară de Balázs F. Attila şi de Pere Bessó în catalană şi castiliană." Îi urăm succes!

Comentarii

13/12/13 16:23
Jeanette Carp

Mentiune: am colaborat si mai colaborez cu traducatorul olandez Ronald van Linde. In rest, numai de bine despre articol, despre autorul articolului si despre domnul Petria!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5