Şase ierarhi şi tinerii din Spermezeu, la aniversarea celor 15 ani de la întemeierea Episcopiei Europei de Nord. Patriarhul Daniel: Preasfințitul Macarie a întemeiat trei mănăstiri şi peste 60 de parohii

Mitropolia Clujului

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 27 august 2023, la invitația Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Sfânta Liturghie în Biserica Paraclis Episcopal din Bergen, la „Poarta Fiordurilor” din Regatul Norvegiei, și a rostit un cuvânt de învățătură.

Din soborul ierarhilor slujitori au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale; Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,  Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Ierarhii au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul tinerilor Parohiei Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, satul natal al Preasfințitului Părinte Macarie.

La final, Domnul Secretar de Stat, Ciprian Olinici, a primit Ordinul Episcopal „Crucea Nordului”.

 

Mesajul Patriarhului României

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de felicitare la cei 15 ani de existență a Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, în care a subliniat faptul că deși este o eparhie tânără, având sub oblăduirea canonică pe credincioșii ortodocşi români din țările situate în nordul Europei, cu un teritoriu canonic întins şi nevoi misionare multiple, a devenit încă de la inaugurare un liant semnificativ al unității români din diaspora scandinavă.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh a subliniat și rolul pe care l-a avut Preasfințitul Părinte Macarie în dezvoltarea ortodoxiei de aici:

Dacă la venirea Preasfințitului Părinte Macarie la cârma Eparhiei existau doar trei comunități parohiale bine conturate în oraşele suedeze Stockholm, Göteborg şi Malmö, în prezent, pe teritoriul Regatelor Suediei, Norvegiei şi Danemarcei şi Insulelor Feroe își desfășoară misiunea trei mănăstiri şi peste 60 de parohii și filiale (cu lăcaşuri de cult care au fost edificate sau achiziţionate prin forțe proprii – incluzând Centrul Eparhial din capitala Regatului Suediei, Stockholm).

Întregul mesaj poate fi citit aici.

Manifestările duhovnicești și culturale cu ocazia jubileului

Manifestările duhovnicești și culturale cu ocazia jubileului Episcopiei Europei de Nord au debutat sâmbătă, 26 august 2023, cu un Pelerinaj pe urmele Sfinților Scandinavi, nevoitori în pământul Norvegiei. Invitații au fost ghidați prin ținutul de Nord de episcopul locului, Preasfințitul Părinte Macarie, pentru a cunoaște istoria ortodoxiei în aceste meleaguri și a admira frumusețile naturii de aici.

Istoric

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, prin hotărârea nr. 4586 / 2007, înfiinţarea şi organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm – Suedia, ca Eparhie sufragană a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

De asemenea, în 2008, Macarie Drăgoi a fost ales și hirotonit Episcop al Europei de Nord. Întronizarea a avut loc pe 6 iulie 2008, în Catedrala ortodoxă sârbă „Sfântul Ierarh Sava” din Stockholm, devenind primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

foto credit: Episcopia Europei de Nord

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5