Sărbătoare creştinescă la Telciu

Duminică 22 septembrie 2013, Hristos va fi cu ucenicii lui la Telciu unde va gusta cu credincioşii din potirul euharistic la scara istoriei mântuirii.
La Telciu va fi o zi încărcată de semnificaţii cu ocazia sărbătoririi centenarului Catedralei şi resfinţirea acesteia în urma finalizării lucrărilor de consolidare şi pictură, după 30 de ani, respectiv din data de 26 octombrie 1983 când a fost resfinţită de Teofil Herineanu. După acest drum îndelungat de trei decenii preoţii parohi Părăscan şi Sărmaş au iniţiat dialogul cu Mântuitorul prin care afirmă iubirea faţă de biserica străbună. O zi în care Hristos se va constitui în hrană dătătoare de viaţă aşa după cum de fapt s-a dăruit pentru omenire.
La acest eveniment important din viaţa ortodoxismului este aşteptat Preasfinţia Sa Andreicuţ, însoţit de Episcopul de Sălaj înconjuraţi de un sobor de preoţi de pe Sălăuţa şi din Ţinutul Năsăudului. Aici, la Telciu, în glasul clopotelor se va simţi chemarea lui Hristos, la una dintre întâlnirile spirituale cu El, cea euharistică, unde se vor auzi cuvintele înălţătoare: „Luaţi... mâncaţi... beţi...” având fiecare familie ca oaspete pe Dumnezeu la masa lui de prânz.
Deci, la Telciu, duminică va avea loc relaţia Dumnezeu-om, iar masa este una de nuntă, Hristos fiind Mirele, iar masa nunţii este o ocazie de întâlnire, de rugăciune, de comunicare punându-se la punct planuri şi proiecte pentru viitor.
Slujba de resfinţire a Catedralei din centru după 100 de ani de la edificare constituie un izvor inepuizabil de adaptare spirituală, iar cuvântul rostit de Presfinţitul Andreicuţ va fi ca un pom al vieţii, care din toate părţile îşi întinde roadele binecuvântate.
La Telciu, se întâreşte relaţia dintre om şi Dumnezeu, într-o bună rânduială, cu binecuvântare şi mulţumire către Creator care le-a dar telcenilor tăria de a finaliza lucrările începute acum 10 ani. An de an credincioşii au donat pentru Sfântul Locaş din puţinul lor, iar lucrările nu se puteau finaliza fără sprijinul substanţial a Primăriei, care a făcut să sporească veniturile dedicate lucrărilor de consolidare şi pictură aşa cum s-au înmulţit pâinile pentru ospăţul nunţii lui Hristos, restabilind forţele creştinilor prin cântările sfinte, ca fapte ale harului şi a slăvirii atât de valabile pentru creştini.
Duminică suntem aşteptaţi la Telciu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5