Prof. instr. Leon Catarig, din Rebrişoara, a trecut poarta veşniciei

Vestea trecerii la loc cu verdeață a omului de aleasă cultură, rebrișoreanul Leon Catarig, ne-a îndurerat pe toți astriștii năsăudeni și pe toți membrii Ligii Scriitorilor Români, Filiala Năsăud, a cărui membru a fost.

Slujba de înmormântare va avea loc vineri, ora 12.00, la Capela din Rebrişoara.

A plecat un om al faptelor, care a ridicat satul prin cultură, entuziasm și răbdare, fapt pentru care și-a cucerit un loc binemeritat în rândul creatorilor de frumos.

Curajul și demnitatea sa de a organiza atâtea activități în satul natal, pe care îl onora, denumindu-l satul Mureșenilor, semnifică o pildă de conștiință scriitoricească și de forță morală.

Prietenul și bunul nostru colaborator Leon Catarig, a reprezentat un suflu nou, modern, ale cărui scrieri reflectă frumusețile satului românesc și țării, naturii și sătenilor săi dragi, pentru care s-a luptat cu vigoare și optimism, glorificându-i prin cartea „Sătenii” și prin Muzeul satului, pe care l-a preluat, refăcut și îmbogățit, printr-o vastă activitate de voluntariat, lăsând satului o operă monumentală spre glorificarea înaintașilor, a tradițiilor și obiceiurilor locului.

Activitățile inițiate și organizate de el în Rebrișoara, ca scriitor și lider astrist, sunt un prinos adus satului, o chemare de a cinsti și scrie pagini de istorie locală, luând notițe la fața locului, cu impresii și legende din gura satului, întorcându-se acasă ca o albină plină de mierea câmpului.

A construit mai multe vile, mai multe case de vacanță, alături de fiica sa Dorina, vile atrăgătoare construite nu din cărămidă sau moloane, ci din cuvinte, așezate la locul potrivit, spre a familiariza cititorii, în special tinerii cu frumusețile tradițiilor locului, cu idei generoase la buna desfășurare an de an a sărbătorii populare „Primăvara Rebrișoreană”, pentru care s-a luptat să fie readusă în actualitate. Prin astfel de activități de amploare, cu stări de spirit tonice s-au revărsat darurile înaintașilor, înlesnind o amplă călătorie în istoria neamului nostru.

Leon Catarig a fost un participant activ la toate manifestările culturale astriste la nivel national, din Blaj, Sibiu, Alba-Iulia, Oradea, Arad, Brașov, Săcele, Iași, Chișinău, Dej, Beclean, Miercurea Sibiului, Lipova, Constanța, Șoncuta Mare, Reghin, unde cu simțământ de solidaritate și bunătate vorbea la superlativ despre Rebrișoara și fiii săi, despre cărturarii locali ce s-au înălțat prin cultură, prin simțul disciplinei și responsabilității spre a ne trezi la identitatea noastră, redându-ne simțul unui destin national, de care cu toții suntem responsabili.

Pentru Leon Catarig cuvântul ACASĂ a fost locul ce te îndeamnă să revii, locul care îți stârnește emoții, liniște, armonie, locul unde ne umplem de fiecare dată rezervorul de iubire, locul în care ne relaxăm, visăm și gândim proiecte noi de viață.

A găzduit la Rebrișoara două adunări astriste, ale Despărțământului Năsăud, a dezvelit patru plăci comemorative și bustul unui erou al României, a adus între copertele cărților sale oamenii de știință și scriitorii locali, cât și cetățenii de onoare ai comunei.

Iată un fiu vrednic al satului, încărcat de valori, un exemplu de viață cinstită, cu darul lansării unor idei constructive și dorința de comunicare cu sătenii și satul.

Cartea recent apărută „Eu și tata”, scrisă de fiica sa Dorina, va rămâne pe vecie în viața familiei și a satului, ca o memorie vie a celui plecat, o armă puternică a sufletului, o parte a caracterului său creativ, cu care l-a înzestrat Bunul Dumnezeu. O carte cu amintiri dragi ce rememorează momente din viața și activitatea sa, care probabil va fi prezentată odată cu dezvelirea unei plăci pe casa unde a locuit, ca simbol de recunoștiință a celui care a intrat adânc în dialog cu lumea.

Drum bun, dragă Leon, vei rămâne veșnic în amintirea celor alături de care ai slujit cultura și satul tău drag! Dumnezeu să te așeze între SFINȚI și împreună cu ei să comemorezi în liniște evenimentul fundamental al creștinismului - ÎNVIEREA LUI IISUS, FIUL LUI DUMNEZEU.

*** 

S-a născut în comuna Rebrişoara la data de 9 iunie 1939. Primele clase le termină în comuna natală, Şcoala elementară „Ignat Seni”. Urmează Şcoala Profesională la Năsăud, secţia prelucrarea lemnului, oraş în care termină şi cursurile serale ale Liceului „George Coşbuc”. Va absolvi Şcoala Tehnică de Maiştri de la Curtea de Argeş şi cursurile corespunzătoare de psihopedagogie de la Cluj-Napoca. În perioada anilor 1956-1984 a lucrat la „Ineul” Năsăud ca muncitor, maistru şi tehnician cu probleme de producţie. În anul 1984 s-a transferat la Liceul Industrial Năsăud, devenit din anul 1990 – Liceu Economic, unde lucrează ca profesor instructor până în anul 2005 când rămâne la pensie. Îşi ia toate gradele didactice: definitiv (1991), gradul II (1993) şi gradul I (1996). S-a pensionat la 1 februarie 1997, dar datorită calităţilor sale de specialist şi bun pedagog, conducerea Liceului, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean, îl menţine pe catedra obţinută prin concurs, până în anul 2005 când rămâne definitiv la pensie, timp în care s-a bucurat atât de pensie cât şi de salariu. Din anul 2000 este ales consilier local, activând mai cu seamă în comisia de Cultură şi Sport, funcţie ce se combina elegant cu cea de vicepreşedinte al Cercului Astra Rebrişoara – societate culturală ce se afirmă cu rezultate remarcabile în interesul public local.

Astfel, în anul 2006 a iniţiat şi organizat un regal fotbalistic „Memorialul Ioan Toderic” care a durat trei ediţii (2006-2008), manifestări în care s-au acordat diplome de onoare „post mortem” familiilor a peste 11 fotbalişti rebrişoreni care la rândul lor, s-au întrebuinţat pentru imaginea comunei Rebrişoara. Cu aceste ocazii a mai acordat 12 diplome de merit personalităţilor locale care s-au afirmat pe plan cultural şi sportiv. Pe plan cultural-artistic a activat în formaţia corală a Căminului Cultural (1967-1989), antrenându-şi inclusiv familia, iar din 1990 activează în formaţia de cor a Bisericii (pr. paroh Nicolae Hoha). Cu acest prilej obţine mai mult diplome şi medalii jubiliare. În acelaşi timp a cochetat cu creaţia literară susţinând funcţionarea unui cenaclu literar în cadrul Bibliotecii comunale, prilej de a colabora la anumite reviste şi periodice culturale.

În calitate de vicepreşedinte al Astrei locale şi membru în Comitetul Despărţământului năsăudean a organizat sau a participat la numeroase acţiuni astriste care au avut loc la nivel local, judeţean sau naţional: Lipova, jud. Arad (2007), Iaşi (2008, 2009), Şomcuta Mare (2009), Dej (2009), Beclean (2010), Rodna (2010), Maieru (2010). A primit Diploma de Merit a Despărţământului năsăudean şi medalia jubiliară a Astrei Centrale la Năsăud (2010), Blaj (2011) şi Sibiu (2011). Pe plan local a organizat acţiuni culturale importante: dezvelirea plăcii lui Iacob Mureşianu (2006); a plăcii primarilor (2007); a plăcii generalului Onişor Cârcu; bustul lui Decebal (2008); placa profesorului Ştefan Lupu pe faţada Şcolii din Grui (2009); placa doctorului Vasile Lupu (2010); reînfiinţarea Muzeului sătesc Rebrişoara (2008); extinderea şi reamenajarea Muzeului – festivitate cu feştanie (2011); sesiune de comunicări în memoria profesorului Ştefan Roş şi lansarea cărţii acestuia Cu gândul la origini (2009), la un an de la deces (2011); organizarea în cadrul Muzeului a spaţiului Casa ţăranului rebrişorean; colaborator la editarea Dicţionarului Culturii şi Civilizaţiei populare al judeţului Bistriţa-Năsăud, vol. I, 2009 – coordonat de profesorul rebrişorean Ioan Seni, cu peste 120 de fişe reprezentând figuri de rebrişoreni ce s-au afirmat pe plan cultural local şi naţional; cooautor al volumului Sătenii, editura Venus Star Năsăud, 2012, împreună cu distinsul cărturar Ioan Mititean, fost director al Căminului Cultural mai mulţi ani, timp în care a iniţiat Festivalul folcloric local Primăvara rebrişoreană.

Activitatea Domniei sale se identifică cu cea a unui bun gospodar, a unui intelectual profund interesat de soarta şi imaginea satului său, implicându-se în tot ceea ce este util şi necesar unei bune imagini a comunei sale, exemplu de luptător pentru generaţiile prezente şi viitoare.

Comentarii

06/07/23 12:06
George Carp

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace! A fost un Om deosebit!

06/07/23 12:33
prof. Radu Băeș

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5