Pompei Pop din Liviu Rebreanu va pune în carte cei zece ani petrecuți în Georgia

De o bună vreme, la volanul mașinii „CU CARTEA PE ROȚI” îl avem pe prislopanul POMPEI POP, descendent în rândul eroilor din romanul ION, fiu de țăran din tată-n fiu
„Ce și-a lăsat amprentele pe plug
Pe sapă și pe ruda de la car
Pe coarnele de bivoli prinși la jug
Ce-i îndemna pe brazdă la hotar.”
(V.B. Gădălin - Bonțida)
Trăiește în sat, se implică în buna orânduială a obștei, este prezent în viața culturală, la răspândirea cărții spre cititori promovând un umanism activ și cultul prieteniei, alături de soția Saveta, coborâtoare din satul unde s-a născut marele Rebreanu și s-a stabilit în locul unde Domnișorul Liviu și-a petrecut anii tinereții, făcându-i pe prislopeni nemuritori, bine fixați în literatura română, înfrățiți cu crucea, pământul și iubirea. Cei trei copii, Nicoleta, Nicolae și Claudiu, cinci nepoți - Ema, Mihai, Elena, David și Maria, înzestrați cu setea de viață, cât și condeierii cu cartea pe roți, au petrecut o seară literară și de umor acasă la POMPEI, în seara zilei de 1 martie 2023, la împlinirea vârstei de 71 de ani, acțiune cultural-umoristică ce se va relua în data de 10 martie, personaj central fiind Doamna Saveta.
După absolvirea liceului năsăudean prislopanul nostru s-a specializat ca proiectant în construcții de mașini și utilaje, urmând în paralel și Școala Populară de artă, secția sculptură-modelărie. A lucrat timp de 46 de ani în domeniul industrial la Bistrița (în industria constructoare de mașini), la Somplast Năsăud și 18 ani la FEROMEX SRL Năsăud, dintre care 10 ani în Georgia, unde Societatea năsăudeană patronată de un francez de origine română, având soție din Salva, a deschis o filială în domeniul fabricării de perii industriale din orașul KUTAISI. Aici a coordonat procesul de producție, fiind un oraș cu peste două sute de mii de locuitori, situat pe malul râului Rioni, la 145 km de Batumi și 220 km de Tbilisi, capitala republicii, situate pe vechiul traseu cunoscut sub numele de Calea Mătăsii și Ruta Vinului, singura cale ce făcea legătura între Asia (China), Europa și Orientul Mijlociu. A fost vechiul centru de conducere economică și politică din secolul X-XII, când s-a format statul. Este orașul de exil al doamnei Brâncoveanu după execuția familiei sale de către turci, în anul 1714. Georgienii vorbesc la superlativ de Mitropolitul și scriitorul ANTIM IVIREANUL, la origine georgian, născut la IVIRIA, fiind colaboratorul intim al domnitorului. Este condamnat la închisoare pe viață într-o mănăstire de la Muntele Athos. În drum este sugrumat de turci și aruncat într-un râu. De aceea a fost trecut între sfinții martiri în anul 1992. Deși venit din Georgia și-a iubit noua patrie, a învățat bine românește. Vorbea expresiv cu o uluitoare frumusețe literară, folosită în Didahii, principala sa operă. În amintirea domnitorului, bunului său colaborator, Brâncoveanu, i-a pictat portretul în semn de omagiu. Este cel mai industrializat oraș din perioada URSS-ului. Este un loc plin de vestigii istorice, culturale, religioase și turistice cum ar fi: mănăstirea Bagrati, chiar în centru orașului, mănăstirea fortificată de la Gelati, construită în 1204 cu pictură bizantină realizată de greci în anul 1237, incendiată de turci, dar se mai păstrează un mozaic original - cupola altarului, executată din 16.000 plăcuțe ceramice, cu foițe de aur. Vis-a-vis de această mănăstire se află alta, de aceeași vechime, despărțită doar de un defileu adânc. La 6 km, de oraș, spre Caucaz, se află ansamblul de peșteri și parcul dinozaurilor de la Sataplia (în limba georgiană Miere), o peșteră cu o stalacmită sub formă de inimă (localnicii spun că e inima Georgiei), șapte familii de albine sălbatice și urme de dinozauri, păstrate imprimate în piatră pe câțiva zeci de metri pătrați și scheletul original al unui uriaș dinozaur, cât și peștera Prometeus - Cave, la circa 1,6 km.
În centrul orașului se află un mare bazar cu un ansamblu de fântâni arteziene, multe statui de animale exotice suflate în aur, statuia ecvestră a regelui David - întemeietorul și unificatorul statului Georgian, înmormântat la Gelati, unde toți vizitatorii acesteia, trec la intrare peste mormântul lui.
Georgianul din Prislop a văzut multe, a rămas impresionat de istoria statului, și de cele văzute și auzite, de cultura și tradițiile lor, de felul georgienilor de a se manifesta de-a lungul anilor și în prezent.
Georgia este cunoscută sub vechile nume de IVERIA sau GRUZIA, țară caucaziană cu alfabet propriu, printre primele zece cunoscute în lume cu limbă proprie. A fost printre primele state din lume care au adoptat creștinismul, ca dovadă deviza lor este - ÎN DUMNEZEU AVEM ÎNCREDERE, iar steagul lor reprezintă cinci cruci. A dăruit lumii pe unul din cei mai mari poeți ai evului mediu ȘOTA RUSTAVELI și pe romanticul NICOLAZ BARATAȘVILI. Folclorul georgian este aproape unicul din lume în care mai există polifonia, fiind de aceea protejat ca bun cultural de către UNESCO. Aici este leagănul de unde a plecat în lume cultura viței de vie (alături de Armenia). La 30 km de Marea Neagră se află orașul istoric Zugdidi, unde se află palatul Nico, astăzi muzeul Dadiani, unde se păstrează Giulgiul Sfinei Fecioare. Este renumită Stațiunea GUDAURI, care cuprinde 12 trasee de schi dispuse pe 25 km. Are o istorie, cultură și tradiții proprii, păstrate de-a lungul secolelor, deși a fost înconjurată, cotropită și exploatată de mari imperii ce s-au perindat de-a lungul secolelor între Asia și Europa.
E o mare plăcere să-l asculți pe povestitorul din Prislop cu povești dintr-o țară din Caucaz, așezată la intersecția dintre Europa și Asia, cu 18 curiozități interesante și cel mai vechi oraș, sculptat în stânca din regiunea Caucaziană ULPISTSIKHE, care conservă un complex arhitectural ce datează din secolele VI-IX Î.H.
Îi apreciem intențiile ca toate poveștile georgiene să le așeze într-o carte, care deja este în lucru, intitulată „ZECE ANI ÎN GEORGIA”, ce va fi prezentată eroilor rebrenieni și poate și colegilor din orașul unde un deceniu a lucrat, predând funcția doamnei Elena Todua, născută Munteanu, în orașul Cahul de peste Prut, mamă a patru copii și bunică a opt nepoți, având rude în România (mătuși și unchi). Este îndrăgostită de literatura română, în mod deosebit de Eminescu, Coșbuc, Rebreanu (citind romanul „Ion” de șapte ori), cât și „Moromeții” lui Marin Preda. O româncă adevărată! Felicitările noastre!
Așteptăm lansarea cărții.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5