„The Pigeons” de Bistriţa, n-au fost doar … voiajori

În perioada 02 – 11 martie 2012, voluntarii Fundaţiei „Progress” Bistriţa au fost plecaţi în Bolton, Anglia pentru a desfăşura un proiect comunitar susţinut de organizaţia Bolton at Home. Acest proiect nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul RV PROJECTS, partenerii fundaţiei bistriţene, care au organizat cele necesare unei ospeţii active, dar şi prolifice acţiunilor dedicate folosului comunitar.
Scopul principal al proiectului a fost acela de a stârni tinerilor bistriţeni interesul pentru voluntariat şi de a-i implica în comunitatea europeană. Astfel, voluntarii Fundaţiei „Progress” s-au pus în pielea englezilor, care de la finele lui martie 2011 au realizat lucruri deosebite pentru comunitatea din municipiul Bistriţa, renovând o serie de grădiniţe.
Pe lângă munca pentru comunitatea „majestăţii sale britanice”, cei 12 bistriţeni au avut şansa să înveţe lucruri noi despre cultura engleză, despre modul lor de viaţă şi despre felul lor de a fi. A surprins faptul că, dincolo de „calmul rece” gazdele s-au dovedit foarte ospitaliere şi foarte prietenoase. În mijlocul lor, ai noştri s-au simţit ca acasă şi le mulţumesc pentru acest lucru.
Dat fiind că experienţa trăită în Bolton a fost peste aşteptări, echipa nr. 1, denumită în urma unor experienţe inedite The Pigeons - Porumbeii -, şi formată din: Iulia Cihărean, Cristina Hangea, Toader Hangea, Rus Iuliu, Andrada Poenar, Anton Nagy, Andrei Dodea, Paul Bob, Iulia Micheş, Luminiţa Taloş, Mihaela Şut şi Raul Neamţi, a încercat să exprime în cuvinte ceea ce a reprezentat acest proiect pentru fiecare în parte:

Cristina: Chiar dacă timpul petrecut în Bolton a fost unul redus, doar 10 zile, bagajul de cunoştinţe acumulate este unul deosebit. Datorită prietenilor noştri din cadrul RV Projects, am avut şansa să vizitez locuri pe care credeam că nu o să le văd vreodată, precum templul hindus, moscheea, Essa Academy; am observat modul de trai şi de muncă al englezilor şi apreciez cel mai mult faptul că ei sunt uniţi în diversitate; am gustat mâncăruri din cele mai variate, chiar dacă apreciez mai mult ciorbele mamei. Am plecat la drum cu griji mari, deoarece aveam şi responsabilităţi pe măsură, dar echipa noastră a făcut să pară totul mai simplu, mai distractiv şi mai frumos. Le mulţumesc tuturor!
Todi: Participarea în cadrul acestui proiect mi-a oferit şansa să descopăr lucruri noi despre englezi, de la stilul de lucru, până la modul de trai. În acelaşi timp, am descoperit lucruri importante despre mine însumi, cum ar fi faptul că ador să călătoresc şi că mi-aş dori să particip în astfel de proiecte mai des. Această experienţă plăcută a legat şi prietenii noi care nu ţin cont de naţionalitate, culoare sau distanţă.
Iulia: Viaţa nu poate fi descrisă doar în alb şi negru ... uneori este ROZ. Aceasta este culoarea care a caracterizat proiectul nostru; o varietate de activităţi şi, de asemenea, sortimente alimentare neaşteptat de picante. Experienţa alături de Bolton at Home a fost una constructivă şi interesantă. Grupul de voluntari a realizat cât de importantă este aprecierea ţării de unde provii, a oraşului natal şi a tot ceea ce te înconjoară. Aşadar, "Pigeons" sunt foarte mândra de voi!
Anton: Indiferent dacă recunoaştem sau nu, trăim într-o lume a barierelor fie acestea de natură culturală, religioasă, educaţională, socială sau familială, bariere ce, deseori, ne îngrădesc gândurile, sentimentele sau părerile făcându-ne să cădem într-un abis al fricii de nou, de necunoscut. Datorită eforturilor deosebite realizate de membrii Fundaţiei „Progress” şi a celor de la RV Projects am avut şansa de a afla cum este să depăşeşti aceste bariere, întâlnind oameni atât de diferiţi prin stilul lor de viaţă, fizionomie, culoare, oameni alături de care am reuşit să formăm o familie atât de diversificată cultural, religios, educaţional, dar atât de unită, bazată pe încredere şi comunicare. Este un adevărat privilegiu să observi cum odată depăşite toate aceste bariere fictive, poţi vedea îndeaproape lumea ce te înconjoară, fără a mai fi nevoit să judeci individul de lângă tine ca pe un obstacol, ci din contră, acceptându-l pe acesta ca pe o cheie ce iţi va deschide o infinitate de răspunsuri la întrebările tale despre necunoscut

Luminiţa: Primul sentiment pe care l-am avut când am ajuns, a fost entuziasmul faţă de nou, amestecat cu oboseala acumulată pe drum. Presimţeam că o să mă aştepte o săptămână plină şi au început să mă copleşească emoţii pentru că nu ştiam ce va urma, era parcă totul în suspans. Proiectul a fost schimbat în ultimul moment, aşa că mi-am zis : "va fi o adevărată aventură" şi, de ce nu, poate o experienţă de viaţă, ceea ce a şi fost. Lucrurile bine-nţeles că nu s-au întâmplat haotic. Totul a fost pregătit şi plănuit , după un program ce avea să-l urmăm într-o săptămână. Activitatea propriu-zisă am început-o de luni. Şi ca să înţelegeţi mai bine, am dat o mână de ajutor pentru comunitatea lor, la tâmplărie, zidit, curăţat, schimbat becuri, bătut cuie şi alte mici reparaţii la diferite case din Bolton. Acest proiect de lucru a cuprins 4 zile, timp în care am experimentat puţin din viaţa englezilor în câmpul muncii. Mergând de la o casă la alta, am avut ocazia să văd o mare parte din oraş. Mi-a plăcut foarte mult .Nu a fost nimic greu, din contră, a fost distractiv, am cunoscut locuri noi, diferiţi oameni cu pregătire în diferite domenii, cu calităţi şi defecte, care, surprinzător munceau relaxaţi şi mereu aveau cu ei acea stare de bine, lipsită de griji. Şi după cum ştiţi, fiecare ţară are şi părţi negative, în Bolton fiind impresionată negativ de numărul prea mare de ambalaje aruncate pe jos …
Andrei: Dacă ne gândim din perspectiva unui „pigeon” lumea e frumoasă de sus, iar imaginile sunt superbe. Dar acum vreau să cobor cu picioarele pe pământ şi să vă spun că pentru mine a fost o experienţă de viaţă din care am învăţat multe, am râs mult, am cunoscut oameni faini, am văzut locuri noi şi am făcut lucruri pentru prima dată (zborul cu avionul).
Acestea fiind spuse, vreau să vă mulţumesc team liderilor - Cristina şi Iulia - pentru că au făcut toate acestea posibile.
Raul: În primul rând vreau să mulţumesc Fundaţiei „Progress” pentru activităţile frumoase care au fost desfăşurate în ultimul timp, alături de o echipă minunată de voluntari. Schimbul de experienţă din Anglia a fost un succes din toate punctele de vedere: am cunoscut mulţi oameni minunaţi, multe locuri frumoase, am participat la toate activităţile desfăşurate alături de frumoasa echipă de voluntari de la R.V Projects. Pe viitor îmi doresc să mai colaboram cu voluntarii englezi şi dacă o să mai am ocazia să plec la ei in Anglia, o să o fac cu cel mai mare drag.
Iulia M. Experienţa trăită de mine în Anglia este cu siguranţă unică, ce m-a ajutat, în primul rând să îmi îmbunătăţesc cunoştinţele la limba engleză, având ocazia, în acelaşi timp, să lucrez cu oameni deosebiţi cu care, cu siguranţă, voi mai încerca să muncesc şi să ţin legătura şi în cadrul altor proiecte. Deşi limba este cea care ne diferenţia unul de celalalt, cu siguranţă, dorinţa de a face voluntariat şi buna dispoziţie care era mereu cu noi, au fost unele din multele lucruri foarte asemănătoare care ne-au legat. Mulţumesc Fundaţiei „Progress” că mi-a acordat această şansă de a cunoaşte altă cultură, alţi oameni, dar şi de a face voluntariat într-un mediu diferit de cel experimentat de mine pană acum. Tot odată le mulţumesc şi celor de la RV Projects care ne-au sprijinit şi ne-au fost alături pe tot parcursul celor 10 zile. Cu siguranţă a fost o experienţă de neuitat în care mi-am lărgit grupul de prieteni, cu speranţa că ne vom mai întoarce la ei .
Iuliu: Pentru mine a fost o experienţă singulară, deoarece am fost pentru prima dată în afara României şi am efectuat, întâiul meu zbor cu avionul. Cu ajutorul acestui proiect am aflat cum e viata în renumitul Regat al Marii Britanii, cum sunt oamenii, cum muncesc şi cum se distrează. Am întâlnit oameni prietenoşi, atât la locul unde am muncit, dar şi în timpul liber. Cel mai mult mi-a plăcut să merg cu electricianul Greg şi Iulia M. pe la casele oamenilor, să le rezolvam problemele legate de acest domeniu. Am avut plăcerea să gust din mâncărurile şi băuturile englezeşti. Mi-a părut bine că toţi care am participat la această activitate ne-am înţeles foarte bine. Vreau să mulţumesc Fundaţiei „Progress” pentru că mi-a dat posibilitatea să văd lumea dincolo de graniţe şi, nu în ultimul rând, vreau să mulţumesc coordonatoarelor echipei noastre.
Andrada: Cea mai frumoasă experienţă pe care am trăit-o până acum, alături de cei mai frumoşi oameni : Iulia Cihărean, Cristina Hangea, Toader Hangea, Mihaela Michelle (mami ), Raul Ciprian, Bob Paul ( CoolBob - one of the 3 pigeons ), Andrei ( Dodo - first pigeon ), Anton Nagy ( one of the 3 pigeons ), Iuliu Rus, Iulia Miches & Luminiţa. Sunteţi cei mai tari!!
Paul: A fost un schimb cultural superb, prin care am învăţat atât de multe lucruri despre Anglia, locuitorii acestei ţări şi stilul lor de viaţă. Recunosc că pe cont propriu nu aş fi putut niciodată să vizitez această ţară.

Mihaela: Am avut parte de atâtea lucruri frumoase încât nici nu ştiu cu ce să încep. Cel mai mult m-a impresionat faptul că am avut ocazia să lucrăm alături de echipa Bolton at Home.A fost o experienţă deosebită pe care aş repeta-o oricând. Aştept cu nerăbdare să vină grupul de voluntari englezi în oraşul nostru.

Pt. conformitate: Gh. CRIŞAN

Ps. Revedere româno-engleză, sub aceeaşi zodie a voluntariatului în folosul comunităţii, pe 31 martie 2012. Punct de întâlnire şi de lucru – Grădiniţa nr. 7 din municipiul Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5