Partidul Verde, AJVPS şi alte organizaţii atrag atenţia asupra unor lucrări de dislocare a malului râului Şieu, la Şirioara, în aria protejată

Reprezentanţii Partidului Verde şi ai altor asociaţii din judeţ au transmis o sesizare către mai multe instituţii prin care au arătat că, la finele săptămânii trecute, a fost dislocată o bucată de mal a râului Şieu, fiind distrusă vegeraţia, iar pământul a fost împins în albie, deteriorând calitatea biologică. Mai mult, intervenţia s-a făcut în aria naturală protejată SIT Natuta 2000 Şieu-Budac.

Aceştia au solicitat intervenţia autorităţilor, respectiv Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, prin președintele Adi CROITORU, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, prin prefectul Ovidiu FRENȚ, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, prin președintele Radu MOLDOVAN,  Primăria comunei Șieu-Odorhei, prin primarul Ioan SFINTEAN și Consiliul Local, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, prin dir. Ioan RUSU, Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, prin comisarul șef Gabriel PETRAȘ şi Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, prin directorul executiv Sever ROMAN.

Iată textul acestei sesizări!

"Stimată doamnă,

Stimați domni,

Semnatarii acestei petiții, vă aducem la cunoștință un fapt deosebit de grav și ilegal, totodată, de agresare a mediului pe râul Șieu. Locația identificată este în dreptul balastierei, la intrare dinspre localitatea Chiraleș în satul Șirioara, Comuna Șieu-Odorhei, județul Bistrița-Năsăud.

Mai exact este vorba de o intervenție neautorizată, realizată vineri 19.10.2018, de dislocare a malului natural al râului Șieu pe o adâncime de minim 20 m și o lățime de aproximativ 4 m. Această dislocare a malului râului a dus la realizarea unei căi de acces în pantă până în albia minoră a râului.

Astfel a fost distrusă vegetația ripariană cu rol în consolidarea malurilor și menținerea ecosistemului râului, fiind excavată o cantitate foarte mare de pământ din corpul malului. Astfel, sute de metri cubi de pământ fertil au fost împinși în râu pentru a fi purtați în aval, colmatând albia minoră și deteriorând calitatea biologică a acestuia pe o distanță mare, conform imaginilor foto prezentate în anexă.

De asemenea, semnalăm depozitarea altor cantități de materiale decopertate pe zona de intervenție și protecție, de aproximativ 20 m de la luciul apei, care se află în gestionarea SGA Bistrița-Năsăud.

Vă reamintim, că situația este cu atât mai dramatică și ilegalitatea cu atât mai mare cu cât această activitate se desfășoară în aria naturală protejată, SIT NATURA 2000 Șieu-Budac (ROSCI0400), locație în care a fost identificată o activitate intensă a speciei de interes conservativ - vidra (Lutra lutra, cod 1355)  .

Solicităm să dispuneți măsuri legale și urgente prin care să obligați la refacerea malului și aducerea zonei la starea inițială".

Corespondența se trimite la adresa: Bistrița, b-dul. Independenței, nr. 8, Partidul Verde, filiala Bistrița-Năsăud

 

Cu stimă,

Partidul Verde, filiala Bistrița-Năsăud

Coaliția pentru Biodiversitate

Asociația Națională de Combatere a Braconajului și Poluării, filiala Bistrița-Năsăud

Asociația Pescar Sportiv, filiala Bistrița-Năsăud

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, filiala Bistrița-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5