Păcătoşenia confuziei

Sau mai bine ar suna: „Vorbesc şi eu să nu adorm”. Deşi am făcut o mulţime de precizări în legătură cu diferenţa majoră care se află între filatelie şi colecţionistică, filatelist şi colecţionar, intelectual şi… bişniţar, confuzia, osificata confuzie, continuă să persiste în minţile unor persoane care cred că au cât de cât de-a face cu timbrologia. Ba mai mult încă, unii insistă să scoată la vitrină această confuzie, afişând o atitudine de suficienţă grobiană, ori de ridiculă îndârjire, care ar face cinste oricărui secretar de partid (PCR). De aici până la decredibilizarea persoanelor în discuţie nu-i decât un pas…

Definiţiile existente prin diverse surse, denumite pompos „literatură de specialitate filatelică”, sunt depăşite, caduce ori inconsistente, conţinându-şi propriile contradicţii şi anormalităţi. În timpurile „plumbuitului” orice înşiruire de cuvinte, unsă cu citate din „opera lui toa-şu”, putea trece drept o „savantă definiţie”. Vremea acelor savantlâcuri cu iz de postulat, a trecut.

Îmi fac datoria şi revin cu precizări strict necesare despre timbrologie.

COLECŢIONAR: Persoană care adună, stochează şi depozitează produse poştale (timbre, întreguri, cărţi poştale, plicuri etc.) conform cu anumite cataloage, liste de preţuri ori albume.

COLECŢIONISTICĂ: Activitate desfăşurată de către colecţionari, neorganizat şi ocazional, care are ca scop realizarea de colecţii în urma unor acţiuni de adunare, stocare, schimb, valorificare etc.

FILATELIST: persoana care colecţionează, studiază, publică, expune, popularizează, foloseşte timbrologia ca ştiinţă, ca formă alternativă de cultură generală.

FILATELIE: ştiinţa care se ocupă cu studiul şi popularizarea întregului complex de activităţi şi atitudini organizate şi coordonate, faţă de produsul poştal în calitatea lui duală de document istoric şi hârtie de valoare.

Pe această cale precizeze că este absolut corectă formularea: „50 de ani de filatelie bistriţeană”. De filatelie, nu de colecţionistică, măi tovarăşi.

Cei care doriţi cu ardoare să deveniţi filatelişti, să fiţi elita mirificului domeniu al timbrologiei, puneţi osul şi… „ÎNVĂŢAŢI! ÎNVĂŢAŢI! ÎNVĂŢAŢI! Pe urmă puteţi să şi gândiţi: ba chiar să şi exprimaţi…

Mihai Lucian Valea,

filatelist

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5