O localitate ca o troiţă – SPERMEZEU !

Duminică 25 septembrie localitatea Spermezeu s-a aflat în zi de mare sărbătoare! Fii satului – între care unul cu totul special – s-au întors acasă pentru a se bucura împreună de momentul sfinţirii troiţei din centrul localităţii. Prea Sfinţia Sa Macarie Drăgoi, Înainte Stătătorul Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm, fiu al Spermezeului a oficiat Sfânta Liturghie în satul natal, împreună cu un sobor de preoţi şi în prezenţa unui număr impresionant de credincioşi.

Oaspeţii au fost primiti dis de dimineaţă de către întregul sat în frunte cu viceprimarul prof.Alexandru Deneş, cu pîine şi sare, într-un ceremonial tradiţional încărcat de emoţie. De emoţia firească unui astfel de eveniment dar şi de una specială, ocazionată de întoarcerea acasă a celui mai de seamă fiu al Spermezeului, singurul Episcop pe care îl are în prezent judeţul Bistriţa Năsăud ! Şi ce Episcop este Preasfinţia Sa Macarie Drăgoi! Un om simplu dar plin de har! Un prelat tânăr dar competent şi...chemat pentru o aşa misiune! Un preot iubit de Dumnezeu şi mult iubitor de oameni! Un român care - este doar impresia mea născută în faţa troiţei sfinţite - nu se sfieşte să spună...Întâi sunt român, apoi Slujitorul Domnului! Pentru că, nu-i aşa ? cum l-am putea noi sluji pe Bunul Dumnezeu dacă nu am avea mai întâi o identitate clară,de nezdruncinat ?

Înainte de a relata pe scurt ceea ce s-a întâmplat la Spermezeu o sa vă reamintesc dragi cititori câteva lucruri demne de atenţia Dvs!

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa din 22 octombrie 2007, analizând solicitările venite din partea comunităţilor ortodoxe române din Suedia, Norvegia şi Danemarca, a aprobat înfiinţarea şi organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm, ca eparhie a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord. În data de 7 martie 2008, cu 42 din 45 de voturi liber exprimate, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales ca episcop al acestei eparhii, pe Părintele Macarie Drăgoi, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Părintele Macarie a fost hirotonit întru arhiereu în Vinerea Luminată (Izvorul Tămăduirii), 2 mai 2008, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, fiind întronizat la Stockholm, duminică, 6 iulie 2008, în Catedrala Sfântul Sava. În prezent, funcţionează sub jurisdicţia Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord 14 parohii în Suedia, 8 în Danemarca şi 5 în Norvegia.

Troiţa sfinţită la Spermezeu,în centrul localităţii este rodul strădaniei financiare a viceprimarului Alexandru Deneş, în viaţa...civilă un dăruit profesor de istorie şi a soţiei domniei sale Mariana. Ridicarea troiţei a fost pusă la cale împreună cu preacucernicul preot paroh Simion Buta în urmă cu mai bine de un an. Cioplită în lemn de sculptorul Theodor Bârsan din Bârsana Maramureşului crucea are o frumuseţe aparte asemenea simplităţii şi farmecului sufletesc al locuitorilor Spermezeului... În faţa monumentului binecuvântat de către soborul celor 15 preoţi prezenţi, Prea Sfinţia Sa Macarie a propus ca de azi înainte acesta să se numească Troiţa Ţibleşului în semn de preţuire şi luare aminte a locuitorilor acestor meleaguri faţă de Eroii cunoscuţi şi Necunoscuţi care s-au jerftit cu pana în mână, cu cuvântul ziditor pe buze sau cu braţul înarmat pentru dăinuirea Maicii Noastre România!

Nu am consemnat încă faptul, foarte important că la sărbătoarea aceasta au participat ca oaspeţi ai locuitorilor Spermezeului şi 50 de pelerini din Danemarca,Suedia şi Norvegia, enoriaşi şi însoţitori ai Prea Sfinţiei Sale Macarie în pelerinajul din acest an prin locurile sfinte din România. Agapa creştinească, binevenită într-o zi de mare sărbătoare s-a ...întâmplat la căminul cultural, un cămin european prin eleganţă, dotări şi..ofertă culturală! Viceprimarul Alexandru Deneş a pregătit pentru oaspeţi un spectacol deosebit în care Obiceiul de nuntă , minunat pus în scenă de învăţătoarea Maria Irimeş a reunit peste 30 de elevi îmbrăcaţi curat, româneşte, în straiele strămoşeşti specifice acestei zone individualizate puternic în peisajul tradiţiilor folclorice româneşti! Prezentă de dimineaţă la Sfânta Liturghie cu pricesnele ei inconfundabile Cornelia Ardelean a urcat şi pe scena căminului cultural din Spermezeu. Fără însoţirea orchestrei, doar cu glasul, sufletul şi inima Cornelia a cântat împreună cu sala cântecele ei,cântecele nemuririi noastre, cântecele Neamului Românesc. Ferice de aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu! Ferice de aceşti oameni minunaţi rămaşi în cărţile istoriei doar prin demnitatea lor de neîngenunchiat şi prin îndârjirea lor de a ridica mereu şi mereu troiţe pentru dăinuirea amintirii...

Nu cunosc bine istoria Spermezeului dar dacă prezentul are această dimensiune minunată în aceste vremi de părelnică răstrişte, trecutul acestor oameni trebuie să fi fost unul şi mai măreţ. Iar dacă pe uliţele satului ţi se dă bineţe cu cuvintele ’’ Lăsăm pe Dumnezeu cu Dumneavoastră’’ atunci eu cred că mai există un viitor! Mai putem privi fără teamă spre semeţia Ţibleşului! Mai putem respira în voie! Mai putem zâmbi din tot sufletul! Să ne mai bucurăm încă, să ne bucurăm aşadar...

Florentin Archiudean

PS SPERMEZEU !Nu ştiu dacă numele localităţii vine de la o asociere hilară a literelor din cuvânt, aşa cum bezmetic sugera un jurnalist rătăcit de pe Dâmboviţa, sau vine chiar din pronunţia mai veche : Sper Mnezeu, adică’’Sper în Dumnezău’’. Aşa cred ca va fi fiind, Spermezeu înseamnă Sper în Bunul Dumnezeu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5