O filă de istorie mistificată

Moto: „Nu nedreptăţi pe nimeni şi fă bine tuturor pentru faptul că ei sunt oameni” – Cicero

Politica, luată ca activitate în societate, am desconsiderat-o întotdeauna, iar pe politicieni niciodată nu i-am agreat, indiferent de ce orientare ar fi fost unul sau altul. Aceştia, politicienii, în cele mai multe cazuri sunt de un machiavelism care merge până la perfecţiune. Şi, totuşi, mai există şi excepţii.

Una dintre excepţii mi-am amintit-o acum când se împlinesc 78 de ani de la grevele ceferiştilor şi petroliştilor din februarie 1933. Ca acum, şi atunci ţara se zbătea într-o criză economică dură, care a afectat cel mai puternic clasele de jos ale societăţii; mizerie socială generalizată, şomaj, curbe de sacrificiu etc.

Cât de bine se aseamănă măsurile luate de guvernanţi pentru a ieşi din criză pe seama celor mai defavorizaţi membri ai societăţii româneşti de azi, cu ceea ce a fost atunci.

Luptele sociale, grevele muncitorilor ceferişti de la Griviţa şi cele din Valea Prahovei ale petroliştilor, pentru dreptul la viaţă, la existenţă,al lor şi al familiilor lor, au fost crunt reprimate de guvernul naţional-ţărănesc condus de Vaida Voievod: gloanţe în loc de pâine (Vom întâlni ceva similar, dar cu minerii, la Stoieneşti, în ianuarie 1999, tot ţărăniştii cu aliaţii lor fiind la guvernare, aşa numita CDR).

După represiunea armată a urmat procesul de la Bucureşti, în acelaşi an, rejudecat în anul 1934 la Craiova, de Consiliul de război al Corpului IV armată.

Astăzi, nedemnii urmaşi ai impilatorilor de atunci, politicienii îmbogăţiţi după 1989, şi ce este mai trist, de fapt de-a dreptul tragic, istorici care falsifică adevărul aruncă în spatele celor implicaţi apartenenţa la fostul PCR, iar acţiunile greviste ca rezultat al ordinului Moscovei şi nu greaua şi mizerabila viaţă pe care o duceau muncitorii, sărăcia, adevăratele cauze care au declanşat mişcările greviste.

Acum urmează excepţia la care mă refeream mai sus: Fostul ministru în mai multe guverne din perioada interbelică, reprezentant al dreptei, Mihail Manoilescu, chiar ministrul comunicaţiilor, ne redă, în memoriile sale, adevărul, măsura realităţii. Chemat ca martor în procesul de la Craiova, a condamnat măsurile represive luate de Guvern, împuşcarea muncitorilor în stradă şi pe subsecretarul de la interne, Armand Călinescu. În memoriile sale, M. Manoilescu spune: „Audiat asupra împrejurărilor, am declarat cu autoritatea mea de fost ministru de resort la data când s-au manifestat întâi nemulţumirile că muncitorii aveau deplină dreptate”.

Şi ca să ia aminte şi cei de azi subordonează adevărul istoric meschinăriei politice, redau în continuare din aceleaşi memorii… „ Între teza comisarului regal, că tulburările erau cu scop politic, şi între teza apărării că aveau un substrat pur profesional, decidea mărturia ministrului de la vremea aceea” (M. Manoilescu, n.a.).

Ce înseamnă oameni obedienţi, fără a avea un cult pentru adevăr, mai ales când este vorba de presă, socotită a patra putere în stat şi, probabil, nu de puţine ori, prima în necinste (cazul de mai jos), e spune tot M. Manoilescu (frate cu fostul comandant legionar Grigore Manoilescu): „Depoziţia mea a stârnit furia lui Şeicaru, care în două lungi articole, „Speriaţii posturilor de comandă”…. M-a denunţat pe mine şi pe I. Gr. Perieşeanu, care depusese şi el mărturie favorabilă acuzaţilor, ca pe nişte demagogi care am urmărit la Craiova cooptarea voturilor muncitoreşti”!

Sunt convins că adevărata istorie va fi repusă în drepturile sale, cu toate că mulţi falsificatori sunt azi, mai ales cei ce iar de bun tot ce li se spune să scrie şi cum să scrie, din interes politic.

Când se va recunoaşte că după ieşirea din temniţele capitaliste, cei din 29 şi 33 au construit împreună cu urmaşii lor, o ţară, o bijuterie, fără pete (datorii la străini), iar azi a ajuns de râsul nu al unei Europe plină de angoase, ci al lumii întregi, în care românii rătăcesc în căutarea unei bucăţi de pâine, fii unei mame îndurerate: România?

I.Ene

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5