O familie sub trei terori

Profesorul Romulus Berceni este cel care readuce în actualitate poveşti deosebite din Ţara Năsăudului despre care unii dintre noi nu ştiu aproape nimic. Ştergând colbul de pe arhiva amintirilor, Romulus Berceni scrie volumul „O familie sub trei terori”, apărut la Editura bistriţeană Charmides, care are în centru familia evreului Walter, care înaintea celui de-al doilea război mondial avea domiciliul în Salva. O familie numeroasă, cu părinţi şi cinci copii, dintre care doi erau băieţi – Hiler şi Isac (devenit mai târziu Aurel).
Firul naraţiunii se împleteşte în jurul vieţii şi calvarului acestor doi fraţi. Hiler, băiatul cel mai mare este concentrat în campaniile de muncă forţată din Ungaria şi cunoaşte atrocităţile şi umilirile la care au fost supuşi românii, dar mai ales evreii, care deşi făceau parte din aceeaşi structură, erau separaţi, purtând ruşinoasa banderolă şi fiind supuşi la un regim de muncă inuman. Hiler ajunge cu compania până-n Rusia, luând cunoştinţă cu teroarea roşie practicată de Stalin. Aurel, fratele mai mic, cunoaşte şi el atrocităţile săvârşite de către fasciştii germani, masacrul prin camerele de ucidere prin gazare şi împuşcare, urmate de arderea cadavrelor în crematoriile lagărelor. Fraţii Walter scapă ca prin minune de Holocaust, având prilejul de a povesti cele pătimite pentru ca, ascultându-le, să luăm aminte la lucrurile tragice care s-au petrecut.
Lucrarea lui Romulus Berceni are rolul de a reaşeza istoric unele întâmplări, trecutul trebuind cunoscut pentru a fi asumat.
Cartea este structurată în patru capitole, „Teroarea hitleristă”, „Teroarea horthystă”, „Teroarea roşie”, iar partea a patra vorbeşte despre necesitatea studiului corect a cunoaşterii adevărului istoric şi limitarea toleranţei exagerate.
Din judeţul Bistriţa-Năsăud, conform documentelor de arhivă, au fost în Holocaust, circa 7000 evrei şi 4000 români, extrem de puţini dintre aceştia reuşind să se salveze şi să revină acasă.
Cartea lui Romulus Berceni poate fi citită şi din unghiul unui roman bine scris, dar şi din perspectiva istoriei zbuciumate din Ţara Năsăudului. O carte care ar trebui să fie prezentă în bibliotecile şcolilor năsăudene.
Menuţ Maximinian

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5