O CARTE SPECIALĂ LA ILVA MARE

Duminică, după Sfânta Liturghie şi-au dat întâlnire în sala festivă a Primăriei din Ilva Mare, iubitori ai cărţii-dascăli, părinţi, elevi, săteni, ce iubesc cuvântul scris, oameni mereu în mişcare, fără urme de plictiseală sau măcar de oboseală, veniţi din plăcere la invitaţia consăteanului lor prof.TITUS DOBOŞ, care şi-a prezentat cartea “NOSTALGII POZITIVE”, o carte mai altfel , scrisă de un specialist cu vorbe înţelepte şi mesaje optimiste, transformate în meditaţie.
Prezentarea cărţii, cât şi cuvintele elogioase la adresa cărţii şi a autorului, cuvinte rostite din inimă ca o răsplată morală a performanţelor dascălului ilvean, ca o recunoaştere publică a reuşitei din partea unor oameni de aleasă cultură cum sunt : Ana Berengea, vicepreşedinte a Ligii Scriitorilor Români Filiala Năsăud, prof.Lenuţa Mureşan, av.Grigore Doboş, prof.Ieronim Ureche, prof.Leonida Ştefănescu, fost inspector general al judeţului nostru , dascăl ce s-a învrednicit cu rezultate de excepţie în activitatea de conducător a breslei dăscăleşti şi Viorica Cătună coborâtă pe drumul cosit ce duce spre Ivăneasa, care prin harul şi darul său a înviorat armonia sălii, cugetând prin muzică vocală şi instrumentală asupra bucuriei că un fiu al satului îşi înzeceşte zi de zi strădaniile prin fapte demne.
Eroii cărţii sunt elevii cu dizabilităţi din Carei, instruiţi şi educaţi de autor, care cu pricepere şi multă dăruire s-a luptat să scoată la lumină valorile umane prin metode diverse, reuşind să energetizeze activitatea în şcoala specială, situând-o la cote valorice înalte şi să propulseze copiii cu probleme spre performanţe . A creat în şcoală un univers de trăire intimă exprimată prin emoţii, sentimente, gândire artistică, prin opere de artă, literatură, muzică, activităţi plastice, teatru, cinematograf, coregrafie şi, nu în ultimul rând, jocul ca mijloc de cunoaştere şi învăţare , spre a crea o ambianţă antrenantă , atractivă. Punea copiii în situaţia de a se confrunta cu atribuţiile diferitelor profesiuni , judecător, poliţist, director, deci petrecerea timpului liber într-un loc agreabil unde copiii cu probleme să-şi poată expune capacităţile şi atitudinile .
Cartea de la Ilva Mare este un adevărat ghid pedagogic pentru cadrele didactice şi ar fi bine să se găsească în toate bibliotecile şcolare cât şi în cele individuale ca o carte de metodică cu idei de trăiri umane, calităţi şi defecte umane, temperamente, particularităţi caracteristice, stări de încântare prin plimbări şi excursii care să trezească sentimental frumosului. Autorul cărţii intervine cu modalităţi specifice printre care amintim: aprecierea calităţilor şi reuşitelor, oricât de neînsemnate ar fi pentru alţii, să-i determinăm să-şi întărească credinţa în Dumnezeu , cel mai puternic şi fidel aliat. Prin povestiri reale ne îndeamnă să învingem timiditatea la copii, să evităm situaţiile conflictuale, să trăim prin valorile moralei creştine –credinţa, iubirea şi speranţa . Pentru copiii cu un comportament deformat a mers pe calea dezvoltării gândirii pozitive în favoarea echilibrului şi sănătăţii lor, a comunicării şi colaborării, cu alţii.
În şcoala din Carei s-a luptat intens pentru canalizarea pozitivă a energiilor şi autocorectarea defectelor atitudinale folosind îndemnul, lauda, evidenţierea, premierea, rugămintea, somaţia, admonestarea, blamul, pedeapsa -cu excluderea corecţiilor corporale, ironia sau gluma, toate fără stări nervoase sau insulte, spre a fi eficiente în reconstruirea armonioasă a comportamentului copilului.
Autorul, dascăl de specialitate are o vocaţie de APOSTOL, animat de dragoste faţă de semeni , faţă de profesie, om cu responsabilitate, onestitate, exigenţă şi autoexigenţă, consecvenţă, fermitate, verticalitate. Acesta este TITUS DOBOS, cu un mod de competenţă ce-i asigură aspiraţia la rolul de MODEL, sensibil şi optimist, ce inspiră încredere, crează educaţiei perspective reale , este coperant, deschis şi se impune drept conducător şi coautor al modelării copiilor cu probleme, pe care-i doreşte creativi şi utili.

Comentarii

13/06/15 12:54
un cititor

Bravo, Ioane!

14/06/15 08:27
rodica

colega ta de liceu năsăudean şi de branşă ţi-a citit cartea cu multă plăcere,descoperind atâtea probleme interesante;aştept următoarea lansare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5