NE SPĂLAM PE MÂINI SUFICIENT?

În aceste zile extreme de călduroase,, viruşii şi bacteriile, precum şi vectorii care-i transporta(insecte, rozătoare,etc) se înmulţesc exploziv, iar pe lîngă multe altele ne pîndesc şi bolile diareice acute. Prezentăm în continuare câteva sfaturi de urmat,reguli simple, de bun simţ ştiute de altfel de aproape toată lumea.
Bolile diareice acute sunt afecţiuni care se transmit prin mâini murdare, obiecte contaminate, apa provenită din surse nesigure, alimente crude nespălate sau insuficient spălate, alimente pregătite sau păstrate prin nerespectarea regulilor de igiena: Agenţii patogeni răspunzători sunt de obicei bacilul dizenteric, salmonella, vibrionul holeric. Agenţii pătrund în organism prin tubul digestiv.
Semnele de boală sunt: febră, vărsături, scaune diareice foarte frecvenţe, dureri abdominale, sub formă de crampe (colici).
Ce este de făcut?
Bolnavul se va prezenţa imediat medicului de familie şi se va izola de familie sau colectivitate (în unele forme ale bolii internarea este obligatorie).
Pentru a evita deshidratarea este foarte important consumul de lichide în cantităţi mari (pentru a suplini pierderile).
Cazurile depistate la timp şi foarte bine tratate durează de obicei 5 -7 zile. Cele neglijate se pot prelungi devenind cronice.
La ieşirea din spital, bolnavul trebuie să respecte întocmai recomandările medicului. Va face control periodic pentru a vedea dacă vindecarea a fost definitivă.
Cum putem preveni BDA?
- Mare atenţie la apa din fântâni, în aceste perioade există marele risc de a fi contaminate cu germeni patogeni, aşadar consumaţi numai apa potabilă din surse autorizate şi verificate sanitar. Că o măsură în plus fierbeţi bine toată apa pe care o consumaţi în gospodărie;
- Spălaţi-va pe mâini înainte de fiecare masă şi după folosirea WC-ului, nu neglijaţi igiena personală;
- Spălaţi bine sub jet de apa fructele şi legumele înainte de a le consuma;
- Feriţi alimentele de muşte, rozătoare, insecte;
- Fierbeţi bine alimentele înainte de consum;
- Păstraţi curăţenia din jurul locuinţelor, îndepărtaţi gunoiul menajer, nu poluati mediul cu substanţe, ambalaje nereciclabile.
Nu uitaţi că măsurile de prevenire sunt simple şi la îndemână oricui!

Gheorghe Puica
D.S.P. Serviciul de Promovarea a Sănătăţii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5