Năsăudul şi Dejul-două cetăţi culturale sub cupola Astrei

De ani buni ,între cele două oraşe s-a statornicit o colaborare reuşită pe linie culturală,prin acţiuni comune,vizite reciproce,schimbând decorul vieţii de toate zilele , oraşelor cu ieşire spre Someş,apa încărcată de leagăn şi destin .
Cărturarii astrişti,ce ţin mereu aprinsă flacăra culturii, şunt toţi la un loc ei înşişi şi ştiu să distribuie istoriei valorile create ,având o mândrie a spiritului. Intâlnirea de la Dej din data de 29 martie 2014, din amfiteatrul liceului ‘Papiu Ilarian” ne-a creat convingeri de nobleţe a originii. noastre,dintr-un totdeauna,semeţi şi glorioşi,fără pete,îndatoraţi doar bunilor şi străbunilor nostri,niciodată unora din afară.
Aici,în grădina astristă dejeană,într-un cadru academic, s-a aruncat sămânţa iubirii de neam,de ţară şi de oameni, ce germinează vorbe de alint şi simţire românească . Alături de astriştii dejeni a fost deputatul Cornel Itu,primarul Costan Morar,viceprimarul Aurelean Mureşan,directorul liceului gazdă Dorina Gherman şi neobositul matematicean de la Sibiu,Dumitru Acu, preşedintele Astrei Centrale,un creator de umanitate,ce întinde coardele de foc ale culturii.Preşedintele Despărţământului dr.ec.RADU GAVRILA a avut în jurul lui o mulţiume de tineri din oraş şi din comuna Gâlgău,tineri ce preţuiesc istoria şi limba veche şi înţeleaptă,ritmată şi îmbogăţită mereu în poveşti şi basme fără bătrâneţe pe care se cuvine să o pastrăm ca pe un tezaur de mare preţ.
De la Năsăud a participat un grup de cărturari astrişti compus din ;Ioan Seni,Floarea Pleş,Lucreţia şi Ioan Mititean,Valeria şi Romulus Berceni,Ovidiu Maghear,Gabriela Herţa,Leon Catarig prin bunăvoinţa şoferului astrist Grigore Lungu,oameni ai armoniei şi bucuriei omeneşti,formaţi la şcoala vieţii ce susţin activităţile pe bază de voluntariat.Elementele comune a celor două despărţăminte ce-şi dau mâna în favoarea culturii au fost viaţa spirituală, istoria Dejului care anul acesta aniversează 800 de ani de la atestarea documentară,,poezia şi cartea,elemente ce ne îndeamnă să rămânem în slujba culturii.
Despărţământul Dej şi-a ales noua conducere, împuternicind să lupte mai departe acelaşi cărturar RADU GAVRILĂ drept şi demn ,încărcat de nobleţea inimii,de omenie şi sensibilitate, convins de cuvintele lui Tagore că ‘bazinul se umple cu apă,focul se aprinde cu foc,sufletul omului se modelează datorită sufletului unui alt om.
La Dej, s-a semnat un legământ de credinţă cu cultura printr-o revăresare de sensibilitate,de gând şi imagine pentru perpetuarea tinereţii spiriutuale şi înveşnicirea neamului.

Comentarii

01/04/14 23:17
Leon

Il felicit pe gazetarul Ioan Mititean,pentru articol si continutul surprins din
actiunea de la Dej.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5