Ministrul Doina Pană: Radarul pădurilor intră în vigoare în 8 octombrie. Persoanele fizice nu vor folosi SUMAL pentru 3 mc de lemn, transportaţi cu căruţa

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Adriana Doina Pană, susţine că din 21 septembrie sistemul SUMAL, cunoscut drept „radarul pădurilor” va fi pilotat la nivelul întregii ţări, iar din 8 octombrie va fi implementat la nivel naţional. Sistemul SUMAL va monitoriza lemnul de la momentul tăierii până la destinaţia finală, indiferent că este exportat sau prelucrat în fabrici de mobilă.

„Legat de Radarul pădurii, am avut o întâlnire mai grea cu reprezentanţii agenţilor economici. Am finalizat prin a ne face înţeleşi, că de fapt tot ce am bănuit că e rău, nu e rău, ci e de bine. Ei au înţeles aşa: se pilotează, se ajunge la concluzia că nu se poate şi se renunţă.  Acum am constatat, cu o lună înainte, deşi aveau 120 zile la dispoziţie de când am ieşit cu Hotărârea de Guvern, că de fapt se poate şi că se va implementa, şi cereau termene de prelungire, eventual până la 1 ianuarie.

Bineînţeles că nu am fost de acord cu acest lucru, va intra în vigoare în 8 octombrie şi în plus am modificat şi Ordinul de ministru, pentru că nu vreau ca în 8 octombrie să fie pus cineva în faţa smartphone-ului şi să nu ştie, chipurile, ce are de făcut cu el, şi din 21 septembrie pilotez în toată ţara, deci nu doat în cele 9 judeţe”, a precizat ministrul Pană, în cadrul unei conferinţe de presă.

         Potrivit acesteia, va fi necesar un termen de 2-3 zile până se armonizează toţi cei obligaţi să folosească sistemul, dar experineţa din alte judeţe arată că soft-ul e mai bun decât s-a sperat. „Putem face verificarea şi la modul în care vezi un camion pe traseu cu lemne, introduci numărul camionului şi sistemul spune dacă are sau nu codul, transportul e legal sau nu e legal. Ne oferă mai multe portiţe decât ne-am dorit. (...) Nu trebuie neapărat să-l trag pe dreapta şi să-l opresc, verific, dacă are codul, transmit colegului de traseu”, a explicat oficialul guvernamental.

         Nici în ceea ce priveşte persoanele fizice nu se justifică problemele sesizate. „Pentru că există foarte multe persoane fizice deranjate  - vă daţi seama că nu e simplu să renunţi la obiceiuri proaste care ţi-au adus foarte mulţi bani – s-a declanşat o adevărată campanie, că dăunează inclusiv persoanelor fizice. Nu dăunează deloc. Acei 3 metri cubi de lemn pentru foc sau nu de foc, dacă e dreptul omului, e din pădurea lui, dacă îl transportă cu un atelaj, deci nu cu un mijloc auto, poate să nu folosească SUMAL. Dacă transportă cu mijloc auto, pentru că şi acolo au solicitat ca până în 3 mc să îi las cu ARO, dar nu i-am lăsat, pentru că foarte mult s-a fraudat şi cu acest mijloc de transport – atunci va trebui să folosească SUMAL, dar nici atunci omul ca persoană fizică, ci reprezentantul silvic sau al firmei care vinde lemnul respectiv. Din punct de vedere al populaţiei, nu are absolut niciun impact”, a menţionat Doina Pană.

***                                      

         Referitor la Codul Silvic, acesta este în Senat, dar nu „cu o propunere a Guvernului, pentru că ar fi fost mult prea greoaie, dura mult prea mult, ci cu o iniţiativă a unui grup de parlamentari PSD în frunte cu deputatul Victor Ponta”.”Este în Senat, iar eu intenţionez ca până intră în vigoare „Radarul pădurilor” să fie şi Codul Silvic votat. Sunt doi piloni care se completează şi e benefic să pornească împreună. Depinde de onor Parlamentul, cât de greu vor înţelege comisiile. Nu pot da date precise, dar intenţionez ca până în 8 octombrie când intră în vigoare SUMAL, să iasă şi Codul Silvic, dar nu pot garanta ce va vota Parlamentul”, a concluzionat ministrul Pană, într-o conferinţă de presă la Bistriţa. 

......................
Citiţi ediţia print !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5