Minerul din Bidiu

În localitatea Bidiu (comuna Matei) vieţuiesc şi se ocupă de agricultură, de creşterea animalelor mulţi dintre cei care în urmă cu vreo 50 de ani erau mineri. Prin anii 60, s-a produs o adevărată migraţie a bidienilor către Valea Jiului, în bazinele miniere de aici. Au plecat să scape de colectiv, după ce li s-au luat terenurile, să aibă un salariu, să trăiască mai bine. Zeci de bidieni şi-au încuiat casele ori au lăsat pe cineva să le păzească şi au plecat. Printre cei dintâi, dovedindu-se apoi a fi şi un miner cu înaltă calificare, a fost Petraş Ionel. Harnic şi dornic de a învăţa tainele muncii de sub pământ, a parcurs diferite forme de studiu şi specializare, devenind un adevărat profesor în ale mineritului, un maistru miner cu diplomă. Pentru a ajunge la această treaptă e nevoie de multă muncă, de cunoştinţe de specialitate, de o bună cunoaştere a adâncurilor şi a oamenilor cu care eşti în galerii.

         Ionel Petraş a reuşit să se ridice la înălţime, deşi lucra în subteran. După ani buni de minerit, a revenit în sat, acasă, la Bidiu şi şi-a reluat vechea îndeletnicire, de gospodar priceput. Casa şi curtea confirmă că aici trăieşte un om ce ştie ce înseamnă frumosul şi bunul gust, ştie să-şi rânduiască fiecare lucru la locul lui. Grădina devine din primăvară şi până în toamnă un loc al legumelor, al produselor proaspete, un spaţiu al muncii liniştite şi reconfortante.

         După anii petrecuţi în mină, scormonind prin măruntaiele pământului, acum, Ionel Petraş, cel mai vrednic dintre mineri, înfrumuseţează şi îmbogăţeşte la suprafaţă terenul ce-l are în proprietate. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5