Mănăstirea “Sfântul Ierarh Spiridon” Strâmba din comuna Josenii Bârgăului și viitoarea mănăstire ortodoxă românească soră de peste Ocean

Cu două decenii în urmă, familia Părintelui Nicu și Ioana-Liviuța Liuță a decis, ca mulți alți tineri conaționali de vârsta lor, din motive lesne de înțeles, să ia drumul străinătății și să-și caute destinul în afara fruntariilor țării. În prealabil au trecut prin locuri și pe la oameni dragi inimii și sufletului lor. În acest context a făcut mai multe vizite și la livada familiei de la Strâmba, situată în vecinătatea Mănăstirii “Sfântul Ierarh Spiridon”. Vizita ne-a bucurat întrucât doream să ia cunoștință nemijlocit de un mesaj apărut printr-un adevărat miracol pe  tulpina unui pom în care apărea conturul unei Case a Domnului însoțit de alte câteva desene ce sugerau că e formulată cerința: “Părinte Nicu edifică, înalță, construiește, realizează peste Ocean, acolo unde ți-ai propus să ajungi, un lăcaș de închinare și rugăciune, de preamărire a lui Hristos și Dumnezeu!” și voiam să discutăm  subiectul. După ce l-a cercetat cu atenție și minuțiozitate a înțeles despre ce e vorba, dar veniturile lunare la acea dată ale familiei de doar 300 de lei erau situate sub limita de subzistență, (părintele în calitate de preot misionar primea de la stat 150 lei/lună, iar salariul de profesor al soției era în același cuantum - n.n.) au constituit un impediment major și nu intervedeau speranțe și perspective apropiate de înfăptuire.

În ultima decadă a lunii ianuarie 2003, împreună cu fiica lor în vârstă de doar doi anișori, au plecat în plină iarnă spre necunoscut, la Vancouver, marea metropolă situată la capătul lumii, pe malul Pacificului, la aproape 9000 km de țara de origine. A preluat și dus cu ea în suflet și inimă mesajul precum și amintirea oamenilor și locurilor dragi, unde a văzut lumina zilei și unde a petrecut unii dintre cei mai frumoși ani din viață.

În prezent, părintele Nicu Liuță este preot paroh la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul „Sfântul Gheorghe” din Vancouver - British Columbia - Canada și totodată consilier spiritual la cel mai mare spital din provincia canadiană, iar soția Ioana-Liviuța Liuță, lucrează la Universitatea „Simon Fraser”. N-au uitat niciodată de cerința conținută în acel mesaj, motiv pentru care a căutat tot timpul să găsească căi și modalități concrete de materializare.

În acest scop cu ocazia vizitelor efectuate în România a trecut de fiecare dată pe la Mănăstirea “Sfântul Ierarh Spiridon”, unde a admirat și apreciat activitatea, s-a întreținut cu regretata Maică stareță Monahia Epiharia Brumă, ulterior cu actuala Maică stareță Monahia Iustina Ignat, iar realizările de aici s-au constituit în surse de inspirație binefăcătoare și mobilizatoare pentru activitatea viitoare. Între familie și obștea mănăstirii s-au stabilit relații dintre cele mai amiabile. Într-o împrejurare atras de mireasma florilor și fructelor a ajuns în livadă un roi de albine. Am înștiințat despre acest lucru pe maica stareță pentru ca darul lui Dumnezeu să fie preluat în prisaca mănăstirii,  de care în prezent se ocupă cu multă pricepere și pasiune vrednicul Părinte Duhovnic, Protosinghelul Paisie Paşcu.

Din activitatea regretatului părinte iconom stafrovor Ioan Pintican (16.07.1954 - 19.08.2022) și a părintelui iconom stavrofor Simion Bretfelean-Vidican de la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul “Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” Bistrița, sub oblăduirea cărora deosebit de generoasă și atentă,  în perioada 1999-2002, și-a făcut debutul profesional a înțeles că în viață e important  și ce lași și rămâne în urma fiecăruia.

De aceea a împărtășit dezideratele sale enoriașilor  și celor apropiați, care și-au manifestat disponibilitatea de a le susține prin acte și fapte concrete. Drept urmare, la 10 august 2022, părintele paroh Nicu Liuță având asentimentul Dr. Maxim Morariu, ieromonahul mănăstirilor  împreună cu familia Andy și Bianca Grecu, proprietara unui teren cu vegetație forestieră, situat in localitatea Coldwater, BC, dispusă să doneze o parte din această proprietate pentru înființarea unui viitor Așezământ Monahal Ortodox Românesc și Maestrul  Lache Cercel, dirijorul  Roma Jazz Ensemble, un foarte bun credincios au supus spre aprobare Episcopiei Ortodoxe Române a Canadei  din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi inițiativa de înființare a viitorului așezământ. În viziunea inițiatorilor viitorul lăcaș de cult ortodox românesc ar urma să dispună de chilii și spații destinate desfășurării unor activități lucrative, de ateliere de pictură și pentru creații artistice și literare, o bibliotecă conectată digital la marile biblioteci ale lumii, de spații destinate organizării de conferințe locale, naționale, și internaționale cu tematică ortodoxă.

De asemenea, se are în vedere înființarea în jurul viitoarei mănstiri a unui sat de vacanță cu aspect medieval destinat desfășurării unor activitați duhovnicești, artistice, contemplative, educative, si sportive menite să promoveze credința și tradițiile specific românești, realizarea unui paraclis de rugăciune, a unui Centru de Practici Contemplative pentru credincioșii doritori  de liniște psiho-somatică și spirituală, a  unui Centru de Vindecare a Adicțiilor (dependențelor) precum și a unui Sanatoriu pentru tratarea unor afecțiuni medicale  prin îngrijire holistică (acupunctură, presopunctură, reflexoterapie, fitoterapie, meloterapie, cromoterapie, sacroterapie și alte metode de stimulare energetică a forței vitale a organismului - n.n.).

Practic, viitorul așezământ urmează să devină un mare complex menit să promoveze credința, cultura, tradițiile, folclorul, valoriile perene ale spiritualității neamului nostru românesc, un loc de socializare și promovare a armoniei și bunei înțelegeri între oameni. După obținerea aprobării, la 12 decembrie 2022, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon s-a organizat sfințirea de către Preasifințitul  Ioan Casian de Vicina, Episcopul Ortodox Român al Canadei a  pietrei de temelie a viitoarei Sfintei Mănăstiri Ortodoxe Românești  cu Hramul „Adormirea  Maicii Domnului” Coldvater, British Columbia, Canada, ce va fi sărbătorit pe 15 august și cu Hramul “Sfântul Ierarh Spiridon”, ce va fi sărbătorit pe 12 decembrie. În acest fel, Mănăstirea “Sfântul Ierarh Spiridon” Strâmba va avea o viitoare mănăstire românească soră peste Ocean.

Sunt în curs de elaborare Documentația tehnică și proiectele de execuție necesare obținerii autorizărilor prevăzute de legislația canadiană. Îmbucurător e faptul că inițiativa a debutat sub auspicii deosebit de favorabile, părintele a primit la 12 decembrie 2022 cu ocazia sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon un dar foarte prețios, o carte sfântă având coperțile ferecate prilej pe care l-a folosit pentru reafirmarea angajamentului său de a sluji și promova permanent credința și valorile creștine ale neamului românesc. E o inițiativă demnă de apreciat, utilă semenilor și plăcută lui Dumnezeu,  care va beneficia cu siguranță de o susținere largă atât în țara de adopție cât și din România, țara de origine. Doamne ajută!

 

 

Comentarii

10/01/23 12:37
Liuta maria

Dzeu sai ajute în ce vrea sa infăptuiască acolo peste ocean,.credință si putere sai dea bunul dzeu.

12/01/23 14:25
Ioan Sărățean

Nemulțumit probabil de modul simplist în care autorul știrii a abordat problema asigurării fondurilor destinate materializării viitorului proiect, un apropiat aflat de mai bine de un deceniu și jumătate cu întreaga familie la muncă în străinătate i-a transmis o notă critică sub forma unei imagini foto pentru că se zice că “o poză face cât o mie de cuvinte”. Îl întreabă: “ Domnule chiar crezi că prin valorificarea străbunei viori aparținând familiei unui mare artist, care poate actualmente e abandonată pe undeva fiind supusă intemperiilor naturii și prăzii păsărilor se vor putea asigura fondurile necesare ? Nu știi că toate marile obiective religioase și monumente arhitecturale aflate în patrimoniul bisericii noastre naționale s-au edificat prin daniile credincioșilor, începând cu bănuțul văduvei păstrat cu o deosebită grijă și atenție într-o năfrămuță legată cu șapte noduri, prin sponsorzările unor mari personalități, firme și autorități ? Reproșul nu mă supără, dimpotrivă. Totodată apreciez modul inteligent și ingenios folosit pentru a-mi parveni și să-i mulțumesc pentru că mi-a reamintit faptul că în orice activitate elementul central e cel uman.Totodată precizez că declarația renumitului artist, muzician și interpret maestrul Lache Cercel, dirijorul Roma Jazz Ensemble, la care am făcut referire are mai mult un caracter simbolic fiind menită să sublinieze faptul că dragostea sa pentru credința și biserica neamului e mai puternică decât chiar cea pe care o are față de instrumentul cu care și-a câștigat și își câștigă pita. Cu altruismul și bunătatea ce-i sunt caracteristice are în vedere organizarea unor turnee caritabile, sens în care s-a interesat de posibilitatea organizării unui viitor concert și în municipiul Bistrița.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5