Managerul Gabriel Lazany: Anul 2023 va fi unul plin de provocări! Ce investiţii şi restructurări sunt preconizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa

          Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ec. Gabriel Lazany, consideră că anul care tocmai s-a încheiat a fost unul dificil, iar 2023, din punctul de vedere al unităţii spitaliceşti, va fi unul plin de provocări. Potrivit acestuia, anul trecut activitatea a început să revină la normal în Spitalul Judeţean, crescând cu 50% numărul de pacienţi internaţi, dar şi numărul de prezentări la UPU SMURD. Astfel,  au fost 23.637 pacienţi la spitalizare continuă acuţi faţă de 19.786 în 2021. De asemenea, în 2022 au fost internaţi 1672 pacienţi cronici faţă de 1412 în 2021, situaţia fiind în creştere şi în ceea ce priveşte pacienţii care au primit îngrijiri paliative (210 faţă de 116, în 2021). Numărul spitalizărilor de zi a fost de peste 10.000, faţă de 8900 în 2021, în timp ce consultaţiile în Ambulatoriu (n.n - Policlinică) au ajuns la 47.000, cu peste 7000 prezentări mai mult decât în 2021. Singura scădere a numărului de pacienţi a fost înregistrată la Secţia de Recuperare medicală, asta pe fondul mutării acestei specialităţi la Hotel Krone.
 
          Managerul SJU Bistriţa a reamintit faptul că în 2022 a fost demarat proiectul major de extindere a SJU Bistriţa, care a şi fost depus pe PNRR.
 
          „Proiectul a trecut de prima etapă de evaluare, cea de eligibilitate, fiind în evaluare tehnică, în urma căreia se vor stabili punctajele. Din 49 de proiecte depuse iniţial, au mai rămas 42 şi vor rămâne probabil un minim de 25, în funcţie de valorile proiectelor şi clasamentul acestora. Am speranţa să ne clasăm pe primele zece, să nu avem nicio emoţie legată de implementarea acestui proiect”, a declarat Gabriel Lazany, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
          Managerul SJU Bistriţa a reamintit că pe lângă proiectul iniţial, cu o valoare de 50 milioane euro, care prevedea construirea unui pavilion nou, au mai fost adăugate trei componente majore. „Este vorba de o componentă de reabilitare energetică şi modernizare a întregului spital. Pe lângă lucrările clasice de faţadă, de centrală termică, se fac recompartimentări, vor fi grupuri sanitare în fiecare salon, fluide medicale la fiecare pat, sistem de apelare soră medicală de la fiecare pat. O a doua componentă suplimentară a fost cea de digitalizare a spitalului, care ne dorim să meargă până la nivel de pat, de pacient. Asta ar însemna ca tot ce se face manoperă medicală, administrare tratamente, toate se înregistrează automat, la patul pacientului, pe o tabletă. Asistenta îşi face manopera şi pe urmă o înregistrează astfel încât, în permanenţă, să fie o trasabilitate la tot ce înseamnă tratament medical al pacientului. De asemenea, toate echipamentele medicale vor fi interconectate într-un server şi orice dată medicală de care va fi nevoie, sau pentru a fi studiată de alt medic specialist, va fi disponibilă în orice moment. O a treia componentă vizează achiziţia de echipamente medicale”,  a declarat managerul SJU Bistriţa.
 
          SJU Bistriţa a depus la CNI şi un proiect de extindere şi modernizare a Secţiei externe de Psihiatrie de pe str. Someşului. De asemenea, pe PNRR a fost depus un proiect pentru achiziţia de echipamente medicale, în valoare de 6 milioane euro, pentru reducerea infecţiilor nosocomiale. Nu în ultimul rând, se aşteaptă deschiderea finanţărilor pe Sănătate, în vederea modernizării Secţiei de recuperare medicală.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va trece pe lângă extindere şi printr-o etapă de restructurare a specialităţilor medicale. "În permanenţă, studiem nevoia pacienţilor şi încercăm să fim flexibili, să ne adaptăm structura spitalului. Am vrut să facem de mai multă vreme acest lucru, nu ne-a permis pandemia, acum va fi foarte uşor pentru că avem şi spaţiile medicale nou create, care sper că în doi ani de zile vor fi puse în funcţiune. Vor fi specialităţi de sine stătătoare, Neurochirurgia care acum funcţionează în cadrul secţiei de Chirurgie generală; Chirurgia plastică – care e tot în cadrul secţiei de Chirurgie generală. Vom înfiinţa două specialităţi medicale noi – Cardiologie intervenţională şi Gastroenterologie intervenţională. (...) Vom înfiinţa un Compartiment de recuperare neurologică, un Compartiment de endocrinologie în cadrul secţiei de Diabet. Vom avea un Centru de sănătate mintală cu specific pediatric", a mai explicat managerul Gabriel Lazany.
 
 
 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5