Locuri și obiective emblematice pentru orașul Năsăud, în picturi și fotografii. Complexul Comercial cu Grădina de vară din Năsăud

Floarea Pleș, fost președinte al Cooperativei de Consum Năsăud

În suita descrierilor de până acum intră și:

          I) COMPLEXUL COMERCIAL CU GRĂDINA DE VARĂ din NĂSĂUD

          Cooperativa de Consum oraș Năsăud (cu diferite denumiri pe parcursul anilor), astăzi sub denumirea de CONSUMCOOOP Năsăud are în Administrația sa, la ora actuală, doar două unități comerciale de alimentație publică, și anume:

          -  Complexul Comercial cu Grădina de Vară, cu 8 lucrători, manager un om competent, foarte priceput – Dana Dedea, cu o echipă de lucrători pe măsură, care duce mai departe faima Comerțului cooperatist, prin activitatea ce o desfășoară și realizările obținute.

          -  Bar Expres, unitate ce funcționează în zona Gării cu un singur lucrător –  Ioan Pop.

          - Președinte de Cooperativă este dl. Vasile Someșan, care are în administrarea economică și financiară, activitatea celor două unități comerciale, precum și întreg patrimoniul (activ-pasiv) a fostei Cooperative de Consum oraș Năsăud.

          În prezent, Cooperativa „CONSUMCOOP” Năsăud are în total 10 salariați în condițiile în care la finele anului 1989-1990, numărul lucrătorilor (salariaților) a fost de aproximativ 360, numai în orașul Năsăud.

          Revenind

          Complexul Comercial s-a dat în folosință în anul 1962, fiind construit în perioada ființării Raionului Năsăud (1950 – 1952 – 1968) în regiunea Rodna, apoi în Regiunea Cluj. Forul tutelar al Cooperativei „Furnica” Năsăud în acele vremuri era Uniunea Raională a Cooperativelor de Consum (U.R.C.C.), cu sediul în imensul imobil cu Nr. 17 din strada George Coșbuc, proprietar fam. Rusu Toader cu fii domniei sale: Ioan, Leon, Silvia și Mărioara. Apoi, alți urmași moștenitori, rezultați prin căsătorii, așa de exemplu prin căsătoria D-nei Mărioara cu Dr. George Trifon (ginere), apoi fiul domniilor lor – Dr. George Adrian (Adi – decedat în luna nov. 2022), imobilul a fost cunoscut ca fiind al Dr. George Trifon, amândoi (tatăl și fiul), deținând funcția de Directori ai Spitalului Orășenesc Năsăud. Despre aceste imobile (obiective) s-a scris separat, într-un alt material de către D-na Floarea Pleș care a lucrat la U.R.C.C. Năsăud în perioada anilor 1954 – 1968, până la desființarea Raionului Năsăud.

          Construcția Complexului Comercial a fost realizată de Uniunea Regională a Cooperativelor de Consum Cluj, prin compartimentul de Investiții al U.R.C.C.-ului Năsăud, maistru constructor fiind Gheorghe I. Pleș (n.1894 – d.1979).

          Arhitectural, este un obiectiv comercial, frumos, arătos, impunător, excepțional gândit arhitectural, cu o Grădină de Vară cum rar întâlnești.

          Este situat în strada Piața Unirii nr.1, în partea centrală a orașului vis-a-vis de fostul Sediu al Cooperației Meșteșugărești „Munca Colectivă” și fostul Cinematograf.

          Este un imobil vechi, dar bine întreținut, în corpul căruia există etajul, apoi, parterul și subsolul (beciuri și centrala pentru încălzit). Este o construcție specifică rețelei comerciale Cooperatiste.

          Mergând pe firul istoriei, în amintirea anilor trecuți, e bine de consemnat următoarele:

          La darea în folosință a Complexului Comercial, și până prin anul 1990, la ETAJ funcționau mai multe raioane cu mărfuri industriale, în care gestionarii se părâdau, în mod justificat (decese, pensionări, plecări etc.). Așa de exemplu: Încălțăminte – gestionar Epure Maria, Prădan Floarea și Prădan Silviu cu soția Elena; raionul Textile – gestionar Vasile Hanț; Galanterie – gestionar Mureșan Dumitru, Dâmbu Victoria; Mercerie – gestionar Aurelia Pașcu; Parfumerie - Cosmetică –  gestionar Floarea Rusu; Confecții – gestionar Crișan Alexandru,  Dâmbu Victoria.

          LA PARTER, funcționa Restaurantul „Someșul” cu Bufet și Grădina de Vară, gestionar Vasile Herța, un adevărat comerciant, un model de cinste și corectitudine, și o Cofetărie, gestionar – Valeria Peter etc.

           După Revoluția din 1989, la scurt timp, s-a instituit o nouă formă de organizare în economia țării dezvoltându-se sectorul privat, apărând zeci de puncte comerciale (buticuri), apoi, firme străine, diminuând volumul desfacerilor de mărfuri din Complexul Comercial și nu numai.

          Astfel că, raioanele de mărfuri de la etajul Complexului Comercial, s-au mutat în spații mai mici, altele s-au desființat, soartă ce pe parcurs a avut-o întreg sectorul comercial cooperatist.

          Etajul Complexului Comercial din centrul orașului Năsăud astăzi este închiriat, la SC AURA SONIC, patron Sorin Cârcu, năsăudean. Este de fapt un magazin prin care se comercializează mobilă.

          PARTERUL, din Complexul Comercial, este destinat funcționării Restaurantului „Someșul” cu Grădina de Vară, cu o nouă denumire „SOMEȘ GARDEN”, manager – Dana Dedea.

          În corpul acestui frumos obiectiv, Complex Comercial, este amenajat Sediul actual administrativ, al Cooperativei oraș Năsăud – CONSUMCOOP  Năsăud.

 

          II) SEDIILE INIȚIALE, PROPRIETATEA COOPERATIVEI ORAȘ NĂSĂUD - după plecarea din imobilul cu Nr. 17 din strada George Coșbuc – proprietar Dr. George Trifon:

          1) Primul sediu, cunoscut ca fiind Sediul vechi, obiectiv a cărui lucrări au început în 1972, a fost recepționat în anul 1975, perioadă în care președinte de Cooperativă era Iordan Ristică, iar contabil șef - Pleș Floarea. La nivel de județ (UJCC Bistrița) era președinte Seleșiu Romulus iar contabil șef - Maria Nicolae.

          Pentru construirea acestui obiectiv, Primăria orașului Năsăud a aprobat terenul din str. Mihai Eminescu, vis-a-vis de fosta casă de nunți. Un teren mlăștinos, năpădit de șerpi, brusturi și alte buruieni la drenarea căruia, prin rotație, în calitate și de membrii cooperatori, au muncit voluntari toți lucrătorii din unitățile comerciale și de producție de pe raza orașului Năsăud.

          Aprobarea a fost dată pentru construirea unei clădiri (obiectiv) destinat sectorului de producție, cu denumirea de „Complex de Producție alimentar și prestări servicii”.

           Constructor a fost Întreprinderea de Proiectare și Construcții (IPC) Cluj, șef lucrări - inginer Rotaru Constantin - Cluj, unitate ce aparținea Uniunii Regionale a Cooperației de Consum, care în colaborare cu Departamentul de investiții a Uniunii Județene a Cooperației de Consum Bistrița prin ing. Spermezan Petre și Jigmond Ștefan, au îndrumat și supravegheat construirea Complexului de Producție alimentar.

          - La Etaj, a fost amenajat și a funcționat Sediul administrativ (birourile): Președinte, Contabil șef, apoi Contabilitate - Belia Cornel, Lupu Ana, Drăgan Maria, Cantor Virginia etc.; Planificare - Răducan Maria, Miron Ana etc.; biroul Comercial cu Someșan Vasile șef birou, Cobârzan (Sârbu) Viorica, Pop Victoria etc.; Administrativ - Floroaie Vasile; biroul Achiziții - Belțic Mihai; Casieria - casier Găzdac Ioan și alte servicii.

          - La parter, Secțiile de producție alimentară Carmangerie, lucrători Foroy Ștefan, Foroy Mihai, Ionașc Traian, Dărăban Constantin; Laborator Cofetărie - șefi de unitate - Bozbici Silvia, Dărăban Ana, Valeria Peter Predescu, lucrători: Toderici Rodica, Suciu Floarea, Pavelea Valeria etc.; Răcoritoare – îmbutelieri - Bodiu Ioan, Mîti Dorel, Pița Adela; Vitrinieri - Hoha Macedon, Granciu Ioan; Frigotehniști – Electricieni - Nicolaus Martin, Pop Valer, Ilovan Valer (astăzi muzeograf); Tinichigerie - Galben Petru; Spălătorie - Pop Marinela etc.

          Un imobil supraaglomerat pentru desfășurarea activităților. S-a impus construirea unei noi clădiri, un nou sediu administrativ.

          2) Al doilea sediu - sediul nou.

          S-a construit în regie proprie de către Cooperativa de Consum oraș Năsăud, în aceeași curte cu Primul Sediu din str. Mihai  Eminescu, Nr. 1 bis.

          Lucrările au început în anul 1984 și s-au terminat în anul 1986. Lucrările au început în perioada în care președinte de Cooperativă era Duca Teodor, iar contabil șef Pleș Floarea.

          Apoi, din 1982 - 1990 a fost președintă Pleș Floarea, iar contabil șef Moldovan Traian. La nivel de județ BN, președinte Seleșiu Romulus și contabil șef Maria Nicolae.

          Constructor, șef lucrări - Cilog Andrei, salariatul Cooperativei oraș Năsăud, care și-a desfășurat activitatea sub îndrumarea și verificarea Compartimentului de Investiții a Ujecoopului (UJCC) Bistrița –  Spermezan Petru și Jigmond Ștefan.

          - La ETAJ, prin mutarea din Sediul vechi (primul sediu) s-au amenajat birourile (s-au creat condiții mai bune de lucru) biroul președintelui – Pleș Floarea, contabil șef Moldovan Traian, planificare, biroul comercial, contabilitate și o sală de ședințe, restul compartimentelor au rămas în primul sediu la etaj, amenajându-se și un spațiu corespunzător pentru păstrarea arhivei, așa de exemplu, biroul administrativ, achiziții și casieria.

          - La PARTER, în noul obiectiv, au funcționat secții de prestări servicii pentru Tăieri de sticlă – Tocală Dumitru; Centru de preluare a produselor achiziționate de la populație – primitor Beltic Mihai; Secția de spălătorie – Pop Marinela etc.

          Ceea ce trebuie știut, și despre care istoria trebuie să rețină:

          Astăzi 14 iunie 2023, când scriu despre acest obiective (clădiri) emblematice ale orașului Năsăud, amândouă – Sediul vechi și Sediul nou, parțial sunt vândute, iar o parte din corpul clădirilor, este închiriat, nu mai există activități ale Cooperativei de Consum oraș Năsăud.

          - Din Sediul vechi (1972 – 1975), o parte din corpul clădirilor de la parter, în perioada anilor 2017 – 2020 a fost închiriat D-nei Narcisa Mariana Stoian, fiica actualului președinte de Cooperativă – Someșan Vasile, având ca destinație – producție alimentară – Laborator Cofetărie.

          Cu anul 2020 sus numita, împreună cu soțul, cumpără acel corp de clădire (spațiu), devenind proprietari, dezvoltându-și  afacerea prin înființarea SC MON JARDIN PATISSERIE”, unitate de producție și desfacere, foarte bine organizată, renumită prin calitatea și varietatea produselor realizate zilnic, satisfăcând pe deplin pretențiile consumatorilor.

          D-na Narcisa Mariana Stoian, este un șef de unitate profesionist, cu inițiative și creativități proprii, prezentabilă, cu înclinații umanitare (spre a face bine), foarte amabilă, dar și severă atunci când este cazul. Are în subordine un număr de aproximativ 6 lucrători.

          - O altă parte din corpul clădirii din Sediul vechi, este  vândută SC MARECOM IMPEX SRL, o unitate de producție și desfacere Confecții bărbătești.

          În rest, atât spațiile rămase din Sediul vechi și din Sediul nou, sunt închiriate, la diverse Societăți (agenți economici), Cooperativa nu mai are nici o activitate pe acest domeniu.

          Precizare:

          Așa cum rezultă din primul capitol al acestui material, Sediul Administrativ al Cooperativei oraș Năsăud, sub denumirea de CONSUMCOOP NĂSĂUD este amenajat în corpul clădirii Restaurantul „Someșul” cu Grădină de Vară din Năsăud „SOMEȘ GARDEN”.

 *** 

Fotografie cu cei trei președinți de Cooperativă, de după Revoluția din 1989, realizată în Grădina de Vară la data de 26.06.2022, de Ziua Internațională a Cooperației de Consum,  Conf. Rezoluției 47/90 din 16.12.1992 a Organizației Națiunilor Unite (ONU):

  • Pleș Floarea –  1970-1990
  • Gălățan Valentin –  1990-1996
  • Someșan Vasile –  1996 – și azi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De la stâga la dreapta:

- Sălvan Gavrilă – gest. La autoservirea Alimentară Nr.1 Năsăud

- Pleș Floarea – fosta președintă a Coop. oraș și Zonală Năsăud în perioada 1982-1991 și fost șef Cont. a Coop. în perioada 1970-1982.

- Someșan Vasile  (în picioare), actualul președinte

- Pop Ioan – ospătar și

- Sângeorzan Ioan – merceolog.

 

            Sursa de documentar                                                         

- Arhiva Cooperativei oraș Năsăud                                                  

- Valorificarea istoriei orale de la persoane în viață și  trăiri personale                                                                

                                                                                                                         

    Floarea Pleș, fost președinte al Cooperativei de Consum Năsăud

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5