Liberalii îşi aleg astăzi preşedintele. Ei au de ales dintre Ludovic Orban şi Cristian Buşoi

Astăzi, la Bucureşti, a fost convocat  Congresul Partidului Național Liberal, la Romexpo. Peste 5.000 de delegați îl vor alege pe viitorul președinte al formațiunii, urmând ca a doua zi, în cadrul Consiliului Național de Coordonare, să se voteze Biroul Permanent Executiv al PNL de după alegerea noului lider al formațiunii.

PNL Bistriţa-Năsăud este reprezentat de o delegaţie format din 91 de persoane la care se adaugă încă încă cinci supleanţi. Voturile delegaţiei bistriţene nu merg doar într-o singură direcţie, atât Orban cât şi Buşoi având susţinători. Inedit este faptul că vineri, Ludovic Orban, numele cel mai vehiculat pentru şefia PNL, a anunţat că îl va desemna secretar general pe deputatul de BN, Robert Sighiartău.

 

Cum s-a ajuns la congres?

La 12 iunie, Comisia de Organizare a Congresului PNL s-a întrunit pentru a analiza condițiile statutare întrunite de moțiunile depuse de candidații la președinția partidului, stabilind că moțiunile susținute de Ludovic Orban și Cristian Bușoi îndeplinesc condițiile pentru a fi votate la Congresul liberalilor, care va avea loc sâmbătă.

Astfel, în urma votului organizat la nivelul filialelor PNL, în cadrul Comitetelor Directoare Județene, moțiunile susținute de Ludovic Orban — "Partidul Național Liberal—Forța Dreptei" și de Cristian Bușoi — "PNL — partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!" au îndeplinit condițiile statutare pentru a fi supuse dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL de sâmbătă.

Pe de altă parte, moțiunea susținută de Viorel Cataramă — "Politica națională — Calea liberală" nu a întrunit condițiile statutare pentru a fi spusă dezbaterii și votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Județene din cel puțin 10 filiale ale partidului, conform art. 72, alin. 1 din Statutul PNL.

De asemenea, Comisia de Organizare a Congresului PNL a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea susținerii moțiunilor la lucrările Congresului, primul fiind Cristian Bușoi, urmat de Ludovic Orban, fiecare moțiune având alocate câte 60 de minute. 
 

Scurt istoric al preşedinţilor

În perioada post-decembristă, PNL a avut 10 președinți: Radu Câmpeanu, lider al partidului între ianuarie 1990-februarie 1993; Mircea Ionescu Quintus (februarie 1993-februarie 2001); Valeriu Stoica (februarie 2001-august 2002); Theodor Stolojan (august 2002-octombrie 2004); Călin Popescu-Tăriceanu (octombrie 2004-martie 2009); Crin Antonescu (martie 2009-iunie 2014); Klaus Iohannis (iunie 2014-decembrie 2014); Vasile Blaga și Alina Gorghiu, copreședinți între 18 decembrie 2014-28 septembrie 2016, ulterior Alina Gorghiu deținând președinția partidului până la 12 decembrie 2016; Raluca Turcan, președinte interimar începând cu 13 decembrie 2016.

 

Comentarii

18/06/17 09:12
Cititor

Este tare simpatic acest domn...
De la tribana, in fata tuturor posturilor de TV si massmedia, la sfarsitul convorbirii foarte "gaunoase" la adresa celor aflati la putere, mai ales fata de PSD ( in spetza ) ... s-a pronuntzat pentru " o lupta la baionete, de la om la om... " cu o voce si o crispare a fetzei de parca era fatza in fatza cu "diavolul" ... dupa care a salutat in stil " Heil Hitler " - ( nu stiu daca asa se scrie... ) , ca si Mavrik , sau cum se numeste... ala din Finlanda, sau Norvegia... criminalul ... care a omorat atatia oameni si care in fata presei , al posturilor tv si al organelor de judecata, de fiecare data saluta in acest "stil" .
Dupa ce a salutat , a avut o ezitare, cred ca si-a dat seama de gafa facuta , daca cu adevarat n-a fost o "gafa involuntara" ... si daca nu cumva este in aceiasi "parte" cu fostul primar de Constantza, cand defila pe scena imbracat in ofitzer nazi... impreuna cu copilul sau... si cand , cu nerusinare , ne-a salutat astfel pe toti ... "privitorii la TV" si nu numai !
Asadar domnule Orban, mai in ras si mai in gluma... " Heil Hitler " ... !!??? Te intrebam doar ... ca nu putem noi, sa-ti bagam "pumnul in gura " si nici "brisca-n ... creier" ... daca asa gandesti si asa "hapucaturi" vei avea. Speculez doar... datorita salutului sau tare "simpatic"... , facut, la sfarsitul "prelegerii" sale in fata TV... ocazionat de " victoria... " in alegerile ( lor ) interne de partid .
Imi cer scuze daca am gresit, ori am avut o interpetare nefondata ... cumva, la aceasta simpatica ... "scena politica" !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5