LEŞANCA IOANA PRECUP, ÎMPRĂŞTIE PAGINI DE FRUMUSEŢE ÎN ORADEA

În sala “Florica Ungur“ din Oradea, leşanca Ioana Precup şi-a lansat  cartea cu nr. 15, intitulată “Mai presus de zăpezi”, în  ziua de 26 octombrie 2018, orele 17, sub tutela Uniunii Femeilor, preşedintă doamna ing. Mioriţa Săteanu, membră a Parlamentului Seniorilor din România, în tinereţe membră în lotul naţional de scrimă şi Liga Scriitorilor din România, Filiala Năsăud, preşedinte Ioan Mititean. În sala atât de primitoare, din patrimoniul primăriei municipiului, toate scaunele au fost ocupate de scriitori de la Cenaclul Literar “Barbu Ştefănescu Delavrancea”, ziarişti, cititori, leşeni, membri ai familiei din Oradea, Cluj, Tg. Mureş, din Australia şi Spania, năsăudeni stabiliţi în Oradea, sălăuani, vărăreni, prieteni, vecini, interpreţi de muzică popular, oameni de aleasă cultură, ce au făcut un legământ curat cu sufletul românesc.

Activitatea de sărbătorire a cărţii şi a celor optzeci de primăveri ai autoarei, a fost deschisă de renumitul cor “Traian Moşoiu”, care a interpretat cântece despre neam şi ţară, dedicate centenarului începând cu Imnul regal, regele fiind părtaş la marele eveniment de acum 100 de ani, încheind cu tradiţionalul “La mulţi ani!”, o poartă de cer, sub care trăieşte în mod cinstit Ioana, convinsă că nu a trăi e de mare preţ, ci a trăi cinstit.

Preşedinta femeilor orădene, Mioriţa Săteanu a deschis serbarea cărţii, împărtăşind pagini de o deosebită frumuseţe, ce evocă anii de muncă pe ogorul culturii, sub patronajul privighetorii de sub Heniu, mama poetei, ce a orientat-o spre idealurile înalte de căutare a răspunsurilor la problemele vieţii, punând temelie celui mai preţios edificiu - POEZIA.

Scriitoarea Paraschiva Cărbunar, prefaţatoarea cărţii vorbeşte la superlativ despre creaţiile Ioanei de pe Leşcior, ce dovedeşte o puternică vibraţie umană sub pleoapa timpului, implicată într-un proces de construcţie morală, care păstrează ca într-un muzeu imaginar, amintirea celor dragi de acasă, de ieri şi de azi, nostalgia locurilor dragi ale copilăriei şi tinereţii, Ţara Năsăudului şi oamenii minunaţi ai satului Leşu, cu portul, hora şi jocul, elemente cu bătăi impetuoase ce poartă în ele rădăcina sfântă a sufletului, hrănit din seva naţională spirituală a neamului nostru.

 “Mai presus de zăpezi”, al 15-lea volum semnat de Ioana Precup, este plin de transparenţă spune Ioan Mititean, este o carte a adevărului ce valorifică esenţa problemelor umane, scrisă într-un stil antrenant, vibrant, o călătorie în spaţiul copilăriei şi adolescenţei, este o purtătoare de valori, scrisă de un om cu opinii, poeta înţelegând ideea că “Omul e om doar cât mai are opinii”.

În cărţile sale, Ioana spune tot ce gândeşte, fiind convinsă că nimeni nu-şi va aminti de tine pentru gândurile tale ascunse, cerându-i Bunului Dumnezeu forţă şi înţelepciune, spune năsăudeanca Lucreţia Mititean, care apreciază cartea ca un  semn al prieteniei, deoarece Dumnezeu adună pe cei care au nevoie unii de alţii, insistând asupra poeziilor cu conţinut religios: “Rugăciune”, “Pe cumpăna înserării”, “Viaţa mea”, “Îngerul meu păzitor”, “Scrisoare la Măicuţa Sfântă”, “Scânteie, scânteioară”, “Să aşternem iubire” – “Să aşternem iubire/Şi flori înflorind,/ Imnuri să răsune/ Pe întregul pământ/ Pentru Tatăl Nostru/ Pentru Fiul Sfânt/.

Cartea are un capitol din cele patru cu poezii ce au mesaje biblice, prin care zideşte suflete şi slujeşte altarul străbun. Ca semn al preţuirii, Lucreţia Mititean îi oferă cartea sa cu tematică religioasă, prezentată recent la Biblioteca Judeţeană Zalău de prof. Florica Pop şi de către preotul paroh Ionel Pop, din Zalău, la Catedrala Ortodoxă Porolissum, intitulată “Predicile din duminicile de peste an”, o carte ce vine în completarea celor scrise de Ioana, privind dreapta credinţă care revarsă din belşug, bucuria şi lumina Duhului Sfânt.

Au adus aprecieri scriitorii Munteanu, Mimi Vancea, Aurel Orgos, Dan Sîrbu, care a semnat postfaţa, încheind cu cuvintele: “Fie ca această carte, un adevărat crâmpei de suflet, să se ridice deasupra tuturor zăpezilor, aflându-şi destinul întru zâmbet şi lumină.

Scriitoarea zilei simte o chemare spre ceva deosebit, spre poezie şi pictură. Tablourile expuse ţin companie cărţii şi se completează reciproc făcând legământ cu cei de ACASĂ, ca o taină de comuniune cu originile noastre, cu îndemnul de a nu uita că suntem români. “pus pe portativ” de Ioan Mititean, dând glas cântecului, preluat  de sora autoarei din Tg. Mureş, Mărioara Precup, care alături de alte cântăreţe orădene, ca mijloc de delectare spirituală prin vers şi cant, încheindu-se  cu hora satului Leşu şi un bufet suedez cu bunătăţi, fel de fel.  A fost  o seara  de basm!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5