Lecţie de proză cu scriitorul Ion Moise

Palatul Copiilor Bistriţa, viza de multă vreme o întâlnire literară cu prozatorul Ion Moise, elevii – membri ai cercului de creaţie literară, coordonat de profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, luând în foarte serios actul literar, având, prin urmare nenumărate dileme pe acest segment. În ajunul zilei mondiale a scriitorului, în sala de curs literar a palatului, au organizat întrunirea.
În preambul, Alexandra Bălan intervine cu o dedicaţie specială pentru „Mişcarea literară” şi pentru redactorul ei de nădejde, prozatorul Ion Moise, cel care a semnat în revista menţionată şi cel mai mare număr de cronici literare, recenzii (precum aflăm din sumarul revistei omagiale). Diana Hoha Pop şi Andreea Lechinţan au citit fragmente din opera scriitorului, un pasaj despre un director deosebit din „Ploaia nopţii de iunie” (aceasta, credem, ales special pentru faptul că a fost prezent la manifestare directorul instituţiei) şi finalul romanului „Numai cu tine, omule!”, cărţi semnate de Ion Moise. Şi, pentru că elevii creativi sunt nişte visători incurabili, au apelat cu încredere şi la „Dicţionar al viselor” al aceluiaşi autor, traducându-şi îngăimările „nopţii”. Într-o atmosferă degajată, prozatorul invitat a comunicat aspecte semnificative ale parcursului său literar/ gazetăresc, răspunzând la întrebări spontane sau îndelung frământate. Esenţial este faptul că nimic regizat nu s-a sesizat şi-n acelaşi timp elevii au adresat întrebări pertinente, realmente interesante, legate de raportarea la proză. Scriitorul a răspuns cu seninătate tuturor provocărilor, împărtăşindu-le elevilor din serioasa sa muncă de prozator, trecând în revistă (fiind solicitat) palmaresul editorial (nu le-au ajuns elevilor cele 10 degete, numărând titlurile), referindu-se la mod de lucru, la tipul de construcţie al scrierilor sale, la teme abordate, documentare, la raportarea la propria opera, făcându-le şi recomandări de lectură. N-au lipsit nici amintiri adolescentine frumoase – primul său roman, scris la 16 ani şi un premiul special pentru poezie, primit în anii de liceu + suma de 1000 de lei. Ştefana Dumbrăvean, pentru toate, simbolic, i-a oferit trei garofiţe pentru a le păstra cât mai mult în sufletul dânsului.
Directorul instituţiei, Sever Şuteu, a împărtăşit din exerciţiile sale literare de tinereţe, oferindu-le elevilor şi un model de lectură, îndemnându-i să persiste în formarea lor culturală. Şi-a exprimat, de asemenea, aprecierea pentru scriitorul, ziaristul Ion Moise, faţă de care îl leagă şi o frumoasă colaborare, Ecoul/ Răsunetul fiind şi el o punte de dialog între palat şi lume. Moderatoarea activităţii, profesoara Ionela-Silvia Nuşfelean, a subliniat o dată în plus oportunitatea de a avea aproape un prozator autentic, mărturisindu-şi în acelaşi timp admiraţia pentru calitatea umană şi artistică a scriitorului. În final s-a prezentat cea mai recentă apariţie a prozatorului Ion Moise, „Ochiul dragonului”, ediţia a doua, apărută la Editura Paralela 45, 2011, carte ce pune, pe parcursul celor aproape 500 de pagini, în lumină figura lui Vlad Ţepeş. Apoi, cu afecţiune, autorul a oferit participanţilor autografe pe proaspăta sa apariţie editorială. O lecţie „mai altfel” de proză. La mulţi ani, Ion Moise! La mulţi ani, tuturor scriitorilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5