Jurnal de Lechinţa

Şedinţa Consiliului Local

Ultima şedinţă din anul 2011 a Consiliului Local Lechinţa a avut, la ordinea de zi, doar două puncte, şi anume, Proiect de hotărâre privind înscrierea în domeniul privat al comunei Lechinţa a terenului în suprafaţă de 932 mp, înscris în CF nr. 25774 Lechinţa, nr. topo 78 din proprietatea Statului Român şi, Proiect de hotărâre privind iniţierea procedurii de concesionare a terenului în suprafaţă de 65 ha pentru investiţii, situat în comuna Lechinţa, în tarlaua Rupeş + Zont, înscris în domeniul public al comunei Lechinţa, prin licitaţie publică, pe o perioadă de 49 ani. Înainte de discutarea acestor două proiecte a fost ales preşedinte de şedinţă pentru lunile decembrie 2011 – februarie 2012 consilierul Cîmpeanu Constantin. Trecându-se la dezbaterea celor două proiecte, consilierii nu au fost de acord cu primul proiect de hotărâre, împotriva acestuia au votat toţi cei 14 prezenţi. Cel de-al doilea proiect a fost însă votat cu 14 voturi şi o abţinere, adoptându-se în acest sens Hotărârea nr. 58 din 29.12.2011.

S-a adus în discuţii şi câteva probleme ridicate de consilieri şi cetăţeni. D-nul Şimon Jozsef, din Lechinţa, nr. 393, cere să i se aprobe 5 ari teren pentru construcţia unei case. Consilierul Măierean Iulius întreabă care sunt criteriile stabilite pentru ca persoanele sărace să primească ajutoare de la C.E. şi cine este îndreptăţit să beneficieze de acestea. Răspunzând, primarul Romeo Florian precizează că aceste ajutoare se dau persoanelor care au 400 lei pensie, şomerilor şi persoanelor care primesc ajutor social. Acelaşi consilier solicită decontarea navetei pentru doi funcţionari ai Primăriei, consilierul juridic al acesteia precizând că nu există nicio posibilitate şi nici în contractul colectiv de muncă nu se prevede aşa ceva. Dl. consilier Balint Zoltan întreabă cum va fi cu colectarea deşeurilor în acest an, primarul Florian răspunzând că speră că, dacă taxa se va mări de 2-3 ori, să nu fie trecută hotărârea de către primării.

2011 – obiective realizate sau în curs de finalizare

Lechinţa – canalizarea localităţii

Cu toată criza financiară, în comuna Lechinţa, în anul precedent, au continuat lucrările la obiective începute în anii precedenţi. În localitatea Lechinţa a continuat, în limita fondurilor băneşti, canalizarea aşezării, lucrare de mari proporţii, de care în final vor beneficia câteva mii de cetăţeni. La baza sportivă din Lechinţa, de asemenea, lucrările au continuat astfel că echipa de fotbal poate să-şi desfăşoare activitatea aici.

Căminul Cultural Chiraleş

În localitatea Chiraleş au continuat lucrările la noul aşezământ de cultură, lucrările începute în 2011 se speră să fie finalizate în vara acestui an. Construcţia este una impunătoare, lungimea de 56,3 m, front la stradă de 30,4 m, suprafaţa terenului 1672 mp, iar aria utilă fiind de 323,2 mp. Sala de spectacole este una tip polivalentă, cu o capacitate de 100 locuri, scena va fi de tip podium, cu o înălţime de 100 cm. De asemenea, alte dependinţe vor fi amenajate conform utilităţilor şi necesităţilor unui cămin cultural.

Alimentare cu apă în Ţigău şi Sîniacob

În satele Ţigău şi Sîniacob a început derularea proiectului: „Alimentare cu apă în localitatea Ţigău” şi „Aducţiune şi alimentare cu apă în localitatea Sîniacob”. Suma care urmează a fi alocată se ridică la 1.419.447 lei, reprezentând 75% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului, în valoare totală de 1.893.032 lei. Vor beneficia de această lucrare 580 persoane din Ţigău şi 280 de cetăţeni ai satului Sîniacob.

În localitatea Vermeş a continuat lucrarea de extindere a reţelei de apă potabilă, din bugetul local.

Ocolul Silvic Valea Şieului

Şeful de District, ing. Gheorghe Gherman ne informează cu câteva dintre priorităţile şi lucrările avute în vedere de angajaţii Ocolului Silvic Valea Şieului, din care face parte şi comuna Lechinţa. În primul rând, ne spunea ing. Gherman, ne preocupăm pentru asigurarea populaţiei cu lemne de foc şi executarea lucrărilor silvice de sezon. Materialul lemnos rezultat este pus la dispoziţia cetăţenilor comunei, la preţul stabilit de Consiliul Local, respectiv 15 lei/mc, venind prin aceasta în sprijinul cetăţenilor cu venituri scăzute. Pregătirea campaniei de împăduriri, lucrări ce se vor executa în mustul zăpezii, este o altă prioritate a celor de aici. Există deja materialul săditor (puieţii) produşi în pepiniera proprie, în cantitate de 50.000 bucăţi (paltin + stejar). Surplusul de puieţi va fi pus la dispoziţia altor primării. În perioada de primăvară se vor împăduri în jur de 4,5 ha, iar completări pe 0,35 hectare, după care urmează, din luna mai, lucrările de întreţinere a plantaţiilor.

Eminescu, cinstit la Lechinţa

De 15 ianuarie, de ziua Poetului Naţional, la statuia lui Eminescu din faţa şcolii (str. Gării), a avut loc un moment comemorativ, cu participarea elevilor şi a cadrelor didactice. S-au recitat versuri din creaţia poetului, s-au depus coroane de flori. Amintim că la 15 ianuarie 2011, la Lechinţa s-a dezvelit un bust al lui Eminescu, realizat şi donat de Gheorghe Traian Dascăl.

Cine-i antrenorul?

Pregătirile pentru reluarea jocurilor din Liga a IV-a sunt în toi, preocuparea centrală este găsirea antrenorului care va consacra echipa de fotbal din Lechinţa în prima parte a clasamentului. D-nul Marcel Tătar, cel care coordonează echipa de fotbal, viceprimarul comunei, ne-a spus: Căutăm antrenori. Suntem în discuţii cu mai mulţi foşti divizionari. Am vrea unul de talie naţională, dar ne rezumăm şi la posibilităţile locale. Cine va fi, vom vedea. Deocamdată nu dau nume. Să mai aşteptăm câteva zile.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5