"Jandarmeria Română 1850 - 2020". Bistrițenii, invitați să descopere istoria acestei arme, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud!

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud găzduieşte expoziţia itinerantă „Jandarmeria Română 1850-2020”, vernisajul având loc joi, la orele amiezii, alături de organizatori fiind vicepreşedintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud – Camelia Tabără, prefectul Teofil Cioarbă şi subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, primarul municipiului Bistriţa – Ioan Turc, managerul SCJU Bistriţa – Gabriel Lazany, inspectorii şefi şi adjuncţi ai instituţiilor de siguranţă şi ordine publică din subordinea MAI, membri ai comunităţii şi pasionaţi de istorie. Expoziţia va putea fi vizitată până-n 5 noiembrie a.c., de marţi până duminică, în intervalul orar 9-15.00.

În deschiderea evenimentului, managerul Complexului Muzeal, dr. Alexandru Gavrilaş, a menţionat că de mai bine de 30 de ani nu au fost atâtea cadre militare în această locaţie, fostă cazarmă militară. Acesta a mulţumit drd. Alexandra Stancu care a coordonat pregătirea acestei expoziţii itinerante. Dar şi colegilor de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

„Suntem mândri că în spaţiile Muzeului putem găzdui o asemenea expoziţie. Aduc mesajul Consiliului Judeţean şi al preşedintelui Emil Radu Moldovan. Nu-i întâmplătoarea această expoziţie de Ziua Educaţiei, pentru că poate educa generaţiile de tineri să înţeleagă istoria tumultoasă a ţării noastre, să înţeleagă metamorfozele prin care fiecare profesie a trecut în ritm cadenţat şi frumuseţea meseriei pe care o aveţi, diversitatea ei”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Camelia Tabără.

Prefectul Teofil Cioarbă a evidenţiat faptul că această expoziţie a Jandarmeriei Române ne duce cu gândul la patriotismul de care a dat dovadă această „armă”. „Sper ca generaţia tânără să vadă că jandarmeria nu are doar rolul de ordine publică, ci asigură atât pacea cât şi stabilitatea unei comunităţi. Succes în misiunea pe care aţi ales s-o aveţi”, a menţionat prefectul Cioarbă.

„Dumneavoastră, Jandarmeria Română, aveţi o imagine foarte bună în societate, certificată de toate sondajele de opinie. Sunteţi oameni serioşi, pe care ştim că ne putem baza, atât populaţia, cât şi instituţiile. Aveţi o istorie deosebită, aţi îmbrăţişat o carieră foarte frumoasă pentru care vă mulţumesc în numele comunităţii bistriţene. Este confortabil pentru noi să vă vedem în comunitate. Unde Jandarmeria este prezentă ştim că lucrurile sunt ţinute în echilibru. Felicitări pentru acest demers inspirat şi vă asigur că suntem aproape de dumneavoastră, Primăria Bistriţa şi eu personal”, a transmis primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc.

Despre această expoziţie au vorbit col. Luiza Rotaru de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, col. Florin Furnea - inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi Flavius Nicolae Roaită – muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud este a șaptesprezecea instituție muzeală din România care găzduiește expoziția cu tematică militară. Aceasta a fost organizată mai întâi la Muzeul Național de Istorie a României, în intervalul 29 iulie – 8 noiembrie 2020 și ulterior itinerată la instituții muzeale de rang municipal, județean și național din: Oradea, Arad, Buzău, Timișoara, Târgoviște, Brașov, Reșița, Satu Mare, Baia Mare, Călărași, Slobozia, Deva, Craiova, Constanța și Tulcea. Până în prezent aproximativ 37.000 de vizitatori au reușit să cunoască istoria Jandarmeriei Române prin intermediul unei cercetări calitative, echilibrate și obiective, având posibilitatea să vadă piese de patrimoniu reprezentative pentru istoria acestei arme.

Expoziția reprezintă rezultatul unei colaborări de succes dintre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Asociația RoMilitaria, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Gelu Voievod’’ Bistrița-Năsăud.

Organizată cu ocazia aniversării a 170 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, expoziția își propune să aducă în atenția publicului istoria acestei instituții, care a îndeplinit un rol semnificativ în istoria modernă și contemporană a României. Întemeiată prin ordin domnesc în data de 3 aprilie 1850 de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, Jandarmeria Română şi-a asumat de-a lungul timpului rolul de garant al siguranţei cetăţeanului, al drepturilor şi libertăţilor sale fundamentale.

În cadrul expoziției vor putea fi admirate o serie de piese de patrimoniu și obiecte cu valoare istorică, distincții, brevete, documente, fotografii, publicații de specialitate, articole de echipament care provin din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României și al Muzeului Jandarmeriei Române alături de numeroase replici de uniforme realizate în cadrul proiectului ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor lor – Nicolae Iorga – In memoriam eroilor jandarmi 1918-2018”.

Vizitatorii vor avea ocazia să vadă elemente de echipament folosite în perioada anilor 1980-1990, care provin de la Inspectoratul de Jandarmi Județean ,,Gelu Voievod’’ Bistrița-Năsăud. De asemenea, performanțele jandarmilor bistrițeni la misiuni desfășurate pe teritoriul țării va fi evocată prin distincții, brevete și însemne militare.

Un rol semnificativ la realizarea expoziției îi revine domnului Nicolae Adrian Alexe, muzeograf în cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA din Sibiu, unul dintre cei mai notabili specialiști în istoria Jandarmeriei Române și autor al cărții ,,Jandarmii și milițienii de la sate’’ publicată la editura ASTRA Museum din Sibiu în anul 2014.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5