Inundaţii în Rodna: gospodării şi kilometri de drum sub ape

*Alexandru Năşcan, primarul comunei Rodna: Cel mi rău au fost afectate podeţele DN 17. Din punctul acesta de vedere nu sunt mulţumit de activitatea celor de la drumurile naţionale, dar deloc

O ploaie torenţială care a durat mai bine de o oră s-a abătut, marţi, asupra comunei Rodna, lăsând în urma ei sute de gospodării inundate, 19 pâraie afectate, opt drumuri comunale blocate. De asemenea, a fost blocat şi Drumul Naţional 17 D pe câteva porţiuni, din cauza podeţelor necurăţate. Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, cere răspicat celor de la drumurile naţionale să cureţe aceste podeţe măcar o dată pe an.

Contactat telefonic, edilul ne-a spus că, la ora aceasta, se lucrează pentru ca situaţia să revină la normal.

,,Dimineaţa asta (n.r. – miercuri, 9 iulie) am fost pe teren, să facem evaluările. Avem 19 pârâie afectate, dintre care 6 prinse pe fondurile europene pentru regularizare. Opt drumuri comunale sunt afectate şi acum încercăm să le deschidem, să le redăm cât de cât circulaţiei. Populaţia s-a mobilizat săraca, dar nu poţi face faţă când plouă aşa tare. pa vine peste tine, nu ai ce să faci. Cu Dumnezeu, cu natura nu te poţi pune. A plouat o oră, extraordinar de tare, până la 50-60 litri/mp. Cel mai rău au fost afectate, înfundate, podeţele care trec pe sub DN 17, care, nu ştiu, nu au fost curăţite de ani de zile. Oamenii sunt necăjiţi şi pe cine înjură? Pe primar. Pentru orice lucru nefăcut, primarul e de vină. Dacă e să vorbim de vină, o parte din vină o au şi cei de la drumurile naţionale, pentru că nu curăţă aceste podeţe. Din punctul acesta de vedere nu sunt mulţumit de activitatea celor de la drumurile naţionale, dar deloc. Şi spun acest lucru de ani de zile: curăţaţi aceste podeţe, măcar o dată pe an”, ne-a declarat primarul comunei Rodna Alexandru Năşcan.

Potrivit comunicatului de presă emis de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, voluntarii din comuna Rodna, prijiniţi de cei din localitatea Şan şi pompierii militari din cadrul Gărzii de intervenţie Sîngeorz-Băi au intervenit cu motopompe, patru vole şi două buldoexcavatoare pentru degajarea carosabilului de pe Drumul Naţional 17 D (aproximativ 1 km) şi opt drumuri comunale.

De asemenea, în urma unei estimări preliminare, au fost afectate circa 120 de gospodării (grădini, anexe şi curţi), dintre care 20 de locuinţe (beciuri iunundate).

,,Pompierii militari şi voluntari, împreună cu CLSU Rodna, sprijină cetăţenii afectatţi de inundaţii, intervenţia fiind în curs de desfăşurare”, mai spun cei de la CJSU BN.

Foto: Facebook

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5