Geo Bogza, aniversat printr-o excepțională conferință a dr. Luigi Bambulea

Victor Ştir

În organizarea Muzeului Național al Literaturii Române, a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud prin Biblioteca Județeană ,,George Coșbuc”, s-a desfășurat, marți 6 februarie începând cu ora 13.00, la casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița, Bulevardul Independenței nr. 24 conferința  ,,Geo Bogza. Încercare de iconografie speculativă”, susținută de lect. univ. dr. Luigi Bambulea de la  Universitatea Națională de Arte București, de asemenea, cercetător științific la Muzeul Național al Literaturii Române.

În debutul întâlnirii, directorul Bibliotecii Județene ,,George Coșbuc”, poetul Ioan Pintea, a schițat un portret al formării intelectuale și profesionale a lui Luigi Bambulea, arătând, între altele, că deține o zestre impresionantă, greu de găsit nu numai la un coleg al său de generație, dar și, în general, în peisajul României de astăzi. Luigi Bambulea este licenţiat în Filologie-Literatură universală şi comparată (coord. Prof. univ. dr. Mircea Muthu, cu lucrare Principiul canonic. Modele canonice teoretice, analiza critică a conceptului canonic, dezbaterea canonică românească); licenţiat în Teologie Ortodoxă, profil Teologie, specializarea Teologie Pastorală (coord. Prof. univ. dr. loan Chirilă, cu lucrarea Sexualitatea arhetipală. Pentru o teologie a sexualităţii interioare); licenţiat, ca șef de promoție, în Istoria şi Teoria Artei (Universitatea Națională de Arte București) coord. Prof. univ. dr. Anca Oroveanu, lucrarea Dubla epifanie. Construcție, discurs și viziune în Adorația magilor de Leonardo da Vinci. Este master și doctor al Facultății de Litere, Universitatea București, coordonator academician profesor universitar doctor Mircea Martin, teză Multipla rădăcină a canonului cultural european, de asemenea, doctor în arte vizuale al Universității Naționale de Arte Bucureşti (coord. Prof. univ. dr. Cristian-Robert Velescu & Prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu), cu teză Avangarda istorică şi aporiile Modernităţii. Revoluţie, mit şi manifest avangardist și ,,agon”canonic la finele lungului secol XIX). Este autor, coautor al mai multor volume, susținător al unor importante conferințe culturale în mai multe orașe, director al revistei Verso, traducător, cercetător literar,  coordinator al integralei „Virgil Nemoianu.

În fața unui public, divers ca vârstă, în majoritate format din tineri interesați, dr Luigi Bambulea l-a prezentat, într un stil absolut fermecător, pe scriitorul aniversat. Geo Bogza s-a născut la 6 februarie 1908, la Blejoi, lângă Ploiești. Era fratele mai mic al lui filosofului Alexandru Bogza și fratele mai mare al lui Nicolae Bogza (cunoscut ulterior ca Radu Tudoran) autor al unor cărți de proză care se bucură de popularitate și azi. Geo Bogza a  fost poet de mare întindere și sensibilitate (Poemul invectivă - (1933), Ioana Maria (17 poeme) - (1937), Cântec de revoltă, de dragoste și de moarte - (1947), Orion - (1976)). Spirit incomod, dezinvolt, liber, Geo Bogza își datorează o parte a ,,celebrității” volumelor Jurnal de sex și Poemul invectivă, avangardistul Geo Bogza fiind închis de două ori pentru „pornografie“; coleg de celulă la Văcărești cu celebrul criminal Berilă, iar printre acuzatori, scriitorul l-a avut și pe Nicolae Iorga. Dr. Bambulea a prezentat auditoriului ediția princeps a cărții Ioana Maria pe care o prețuiește în mod cu totul particular, de asemenea, reviste, fotografii vechi, cumpărate de la anticariate și colecționari. Conferențiarul s-a oprit la activitatea amplă de ziarist, la Cartea Oltului - (1945), Țara de piatră - (1946), la alte cărți de reportaje, Bogza fiind, în epocă, alături de Brunea Fox, vârfurile de lance ale acestui gen literar la noi. Decriptând anumite înțelesuri simbolice din cărțile importantului autor, Oltul se crede a fi chiar Geo Bogza, publicului i s-au mai prezentat versuri marcate de sensibilitate, suavitate, dar și pagini mai aspre.

Nu au fost trecute cu vederea opțiunile politice ale lui Geo Bogza care s-a manifestat ca un adept al ideilor comuniste, scriind admirativ despre Mao Tze Dun, conducătorul revoluției chineze, sau despre alte aspecte ale mișcării comuniste mondiale.  Urmare a aprecierii de care s-a bucurat din partea conducerii României intrată pe ,,făgașul” socialismului, Geo Bogza a devenit membru al Academiei Române; absolvise doar o școală de marină, însă pe parcurs, s-a delimitat, asemeni lui Petre Țuțea, de opțiunea socialistă de tinerețe.

Cu spiritul său iscoditor și cu entuziasmul pentru opera lui Geo Bogza, despre care pregătește o carte, dr. Luigi Bambulea a reușit o conferință seducătoare, luminând din mai multe perspective complexa personalitate a celui aniversat și compunând o imagine, o hologramă veridică.

Cu studii făcute ,,pe bune”, licențe și doctorate cu somități ale vieții noastre universitare, dr. Luigi Bambulea este exemplar pentru o Românie normal, și alături de alți tineri de calibrul său și iubitori de țară vor îndrepta lucrurile. Se speră ca, de aceștia, să se rușineze și trompetele locvace, amatoare, care dau cu presupusul (dintre doi vectori sau două teze marxiste învățate în tinerețe) fără să fi studiat sistematc, și aruncă noroi pe cultura română.

Cei prezenți și-au promis să se întâlnească în același loc - amfitrion director Pintea - la lansarea cărții despre Geo Bogza, anunțată de dr. Luigi Bambulea.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5