De la o săptămână la alta

Funia şi parul

Un moment inedit din cronica acestor ani ai democraţiei noastre s-a consumat în cursul săptămânii trecute. Rând pe rând, au ieşit la rampă miniştrii cabinetului Boc şi au prezentat naţiei raportul disponibilizărilor.

Dintr-un simplu calcul aritmetic rezultă că au fost reduse, în total, cam 13.000 de posturi şi nu ceva peste 9.000, după cum se anunţase iniţial. Nu ştim dacă s-au luat în calcul şi cele blocate de la începutul anului. De fapt, nu ştim mai nimic. De şase luni se tot vorbeşte de reducerea cheltuielilor privind personalul bugetar angajat pentru ca apoi să aflăm, cu stupoare, că în ministerul curtare sau cutare a crescut numărul angajaţilor şi chiar s-au mărit salariile.

Lipsa unei transparenţe reale, aşa cum ne-au obişnuit toate guvernele, fără excepţie, de după revoluţie, ne determină să primim cu mare rezervă anunţurile de acest gen. Din nefericire, fumigenele şi praful în ochi rămân la ordinea zilei.

Una peste alta, însă, simţim cu toţii că funia se strânge în jurul parului. Aşa, numai din vârful buzelor, unii au început să găsească asemănări dintre actuala criză mondială şi cea din anii 1929-1933. Ca să confirme faptul că fantoma deceniilor trei şi patru de la începutul secolului trecut bântuie printre noi, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a anunţat prima „curbă de sacrificiu”.

A făcut-o în stilul său caracteristic. Uşor gârbovit asupra hârtiuţei din faţa sa, de parcă i-ar fi fost teamă să nu i-o înhaţe cineva şi privind pieziş, domnia sa ne-a împărtăşit pe sub mustaţa-i roasă de molii „găselniţa” luată dintr-un ziar. Astfel, din calculele ziarului respectiv, dar şi din ale sale, e necesar ca fiecare bugetar să efectueze, prin rotaţie, până la sfârşitul anului, zece zile fără plată sau să lucreze cu program redus ca să acopere acest interval de timp.

Se va economisi la buget, prin această modalitate, exact suma impusă de experţii FMI, pentru acordarea celorlalte tranşe de împrumut. Uşor de zis, greu de făcut. Nici ziarul cu pricina, ca exponent al opiniei publice şi nici ministrul Gheorghe Pogea, care a preluat „geniala” idee n-au deconspirat felul prin care se va pune în practică. Deocamdată, legislaţia muncii, contractele de muncă individuale şi colective nu permit aşa ceva.

La seria evenimentelor inedite se mai adaugă protestul poliţiştilor. Nemulţumiţi de tăierea unor sporuri şi neacordarea banilor pentru chirie celor detaşaţi în interesul serviciului, poliţiştii au pichetat unele prefecturi, ameninţând şi cu alte forme de protest, dacă nu li se vor rezolva revendicările. O, dar unde sunt vremurile de altădată… Pe la sfârşitul mileniului trecut, când la putere se afla răposata Convenţie Democrată, se pornise, cu mare, mare vâlvă seria anchetelor privind modul în care diverşi boşi din poliţie, în calitate de primi apărători ai legii, au izbutit să-şi ridice vile şi viloace din modestul salariu de bugetar. Nimeni n-a păţit însă nimic şi astfel vilele şi viloacele au fost „legalizate”.

Din amintiri nu pot trăi însă nici măcar poliţiştii, chit că pe la unele inspectorate judeţene numărul celor acuzaţi de luare de mită a trecut de jumătate. Până şi cei care mai întind mâna ştiu că ulciorul nu merge de multe ori la apă şi încearcă să-şi salveze veniturile „legale” de la buget, trăgând cu disperare de funia legată de par.

Pe ultima sută de metri, coaliţia aflată la guvernare a adoptat, prin consens, 32 de măsuri anticriză. Vor slăbi oare ele strânsoarea în jurul parului? Le vom simţi, pe pielea noastră, eficienţa…

P.S. Primul marinar al ţării a lipsit de la Ziua Marinei. În ziua respectivă, telespectatorii au avut posibilitatea să-l vadă pe Traian Băsescu pe micile ecrane la o relaxantă emisiune despre automobil, iar apoi într-un pelerinaj de reculegere la mânăstirea Tismana. Se pare că a ieşit din depresie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5