Filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Şieuţ” a obţinut Marele Premiu la Concursul „Ipostaze etnografice” de la Galaţi

În perioada 10-11 decembrie 2015 s-a desfăşurat la Galaţi ediţia a VI-a a Concursului naţional de film etnografic şi de imagini-document „Ipostaze etnografice”. Evenimentul a fost organizat de Serviciul Cercetare, Conservare şi Valorificare a Tradiţiei Populare din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi. Acest festival concurs îşi propune valorificarea şi evidenţierea patrimoniului cultural prin intermediul fotografiilor şi filmelor cu tematică etnografică, dar şi încurajarea producţiei cinematografice de acest gen.
Juriul concursului a fost format din Rusalin Işfănoni – preşedinte juriu, doctor în etnologie şi arte vizuale, Alexandru Chiselev – membru, etnograf la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tulcea şi Paul Buţa – membru, referent la Serviciul de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Tradiţiilor şi Creaţiei Populare al Centrului Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi.
La secţiunea film etnografic, Marele Premiu a fost obţinut de producţia „Cununile de Rusalii la Şieuţ”, un film documentar etnografic realizat de Cristian Vrăzmaş (regie, imagine şi montaj) şi Smaranda Mureşan (etnolog, îndrumător proiect), specialişti din cadrul Serviciului Cultură Tradiţională al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.
Filmul prezintă un obicei vechi al locului care se practică în satul Şieuţ de peste 100 de ani, tradiţia păstrându-se vie şi nealterată până în zilele noastre, producţia reuşind să surprindă într-un mod inedit atât performarea lui actuală, cât şi mărturii ale celor care l-au trăit în urmă de zeci de ani.
Satul Şieuţ se remarcă prin unicitatea tradiţiilor, de o valoare inestimabilă, autenticitatea şi frumuseţea portului popular şi bogăţia repertoriului muzical şi coregrafic, toate aceste elemente stând ca dovadă vie a nealterării folclorului dintr-o zonă deosebită, cu oameni calzi şi primitori, harnici şi gospodari desăvârşiţi.
Aşadar, Marele Premiu obţinut de filmul documentar etnografic „Cununile de Rusalii la Şieuţ” în cadrul acestui festival concurs naţional dovedeşte încă o dată bogăţia pe care o deţin satele judeţului nostru prin purtătorii şi păstrătorii de valori tradiţionale.
Pe această cale, realizatorii filmului doresc să mulţumească tuturor celor care au făcut posibilă realizarea lui: Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria şi Consiliul Local Şieuţ şi „Peek a Pic” Bistriţa, dar mai ales protagoniştilor, oamenilor frumoşi din satul Şieuţ care au dat dovadă de implicare totală, contribuind esenţial prin participarea lor la realizarea acestui film-document.

Filmul poate fi vizionat accesând link-urile:

sau
http://www.as-tv.ro/la-izvor-de-cant-si-dor-12-07-2015/

Etnolog Smaranda Mureşan
Referent de specialitate CJC BN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5