Festivalul ilvean de colinde

Ediţía a XXV-a, Ilva Mare, 27 decembrie 2022

 

În această zi de mare sărbătoare, a treia zi de Crăciun, "Festivalul Ilvean de Tradiții, Obiceiuri și Port Popular de Iarnă" aflat la a XXV-a ediție, a fost găzduit la Ilva Mare. Am avut grupuri de colindători și de belciugari din toate localitățile ilvene. Elevii au fost însoțiți de profesorii coordonatori din cadrul fiecărei școlii Reghina Mare , Mare Ilie, Potra Ana, Găină Floarea, Ureche Cristina, Ioana Leonte, Cosmina Crinela Oniga, de directorii unităților de învățământ (vă mulțumesc, dragi colegi!: Octavian Prangate – Ilva Mică, Valeria Bența – Poiana Ilvei, Cristian Raus – Leșu, Daniela Șușca – Măgura Ilvei și Marius Găină – Lunca Ilvei) și de primari și viceprimari - reprezentanți ai primăriilor ilvene.

Au fost alături de noi reprezentanții Astrei, domnul fost președinte Ioan Seni, care în discursul său a nuanțat bucuriile și greutățile prin care a trecut acest festival. Cea mai mare bucurie a fost pentru toți participanții prezența tuturor localităților ilvene cu formații autentice, în cea de-a treia zi de Crăciun la Căminul Cultural al comunei gazdă, unde era apreciată parada portului popular și programul fiecărei localități – colinde, irozi, căprițe, belciugari, plugușoare, șezători… Toți instructorii, primarii și directorii de școli primeau diplomele ASTREI. Unele ediții s-au amânat din cauza inundațiilor, alunecărilor de teren sau gheții (poleiului). Recunoștință și cinstire merită toate formațiile artistice, copiii și părinții care le susțineau exemplar, directorii de școli, primarii și viceprimarii fiecărei localități. Farmecul și prestigiul acestui festival continuă prin noile generații de copii, de primari, directori de școli și instructori. Felicitări tuturor celor ce fac eforturi pentru ca Festivalul să continue! 

Domnul scriitor Ioan Mititean își exprimă dragostea pentru oamenii ilvelor, prin cele două volume pe care le-a dedicat celor 24 de ediții anterioare ale festivalului, prin relația pe care o are cu scriitorii ilveni ce activează în Liga Scriitorilor năsăudeni.

Domnul profesor Pavel Berengea, unul dintre promotorii acestui eveniment, un om valoros pentru comuna Ilva Mare, și-a exprimat bucuria reușitei acestui festival pe care l-a promovat în urmă cu mulți ani, atrăgându-i ca puncte de sprijin pe inspectorii școlari, directorii instituțiilor de cultură județene, mass-media județeană, dar mai ales, se bucură de colaborarea cu elevii și tinerii din sat cu care a ajuns în capitala țării și chiar peste hotare, valorificând din plin patrimonial cultural ilvean. ASTRA năsăudeană n-a lipsit de la nici o ediție, oferind diplome tuturor participanților implicați în reușita fiecărei ediții.

La a 25-a ediție au participat și domnii Macedon Tofeni/ Salva și Pompei Pop/ Năsăud, cartierul Liviu Rebreanu, ambii ca reprezentanți ai ASTREI.

Alături de noi a fost și domnul Pugna Alexandru, directorul Centrului Județean pentru Cultură, un interpret renumit al cântecului năsăudean, o adevărată comoară culturală a județului nostru care promovează tradițiile și obiceiurile strămoșești ori de câte ori are ocazia. La a 25-a ediție s-a referit la importanța Crăciunului între sărbătorile din calendarul țăranului român, fiind bucuros că cele șase comune se mobilizează într-un astfel de proiect, urându-le noi bucurii pe această linie și asigurându-i că Centrul Județean de Cultură va fi întotdeauna alături de dânșii, așa cum a fost la a 25-a ediție când le-a asigurat sonorizarea.

Mulțumesc doamnei inspector pentru educație permanentă, doamna inspector prof. Rogozan Violeta, prezentă cu soțul său, pentru că a acceptat invitația noastră și a fost alături de noi în cadrul acestui Festival! În cuvântul său și-a exprimat bucuria implicării într-un număr atât de mare atât al elevilor, cât și al dascălilor și părinților din cele șase comune ilvene.

Mulțumim, de asemenea, doamnei deputat, Diana Morar, pentru că a fost în mijlocul nostru! Felicităm din toată inima pe toți cei care au participat astăzi, în a treia zi de Crăciun, la acest festival minunat: elevi, profesori, directori, primari și părinți, artiști și alți invitați și le mulțumim pentru toată implicarea de care au dat dovadă.

Straiele populare au fost care mai de care mai frumoase, elevii care le-au îmbrăcat au fost ca niște raze de soare venite să ne încânte privirile, iar colindele care au răsunat în căminul cultural din localitate, au fost starea de liniște și pace sufletească care ne-a însoțit pe toți, odată cu Nașterea Mântuitorului.

Felicităm, de asemenea, și trupa coordonată de Emil Barbos, trupa cu cei mai talentați Belciugari, aceia care au incheiat frumosul festival! Mulțumesc, doamna director Turcu Marcela, pentru că ați acceptat invitația noastră și ați participat, alături de soțul Dvs. la acest festival! Mulțumim reprezentantului AS TV, Radu Ignat, cel care a filmat acest festival! Mulțumim Primăriei Ilva Mare – primar Stelian Octavian Cicșa, viceprimar Ionel Tomi și Consiliului local!

Felicităm, în mod special, pe cea mai talentată prezentatoare Simona Măricuț, eleva școlii noastre, care a prezentat publicului formațiile fiecărei localități, începând cu grupul „Flori ilvene” din Ilva Mică, instructori Reghina Mare, Ilie Mare și Ana Potra care au prezentat obiceiul șezătorii și un grup de colinde. Grupul a fost însoțit și de directorul școlii Octavian Prangate, iar la sfârșit au primit diplomele Primăriei și Școlii din Ilva Mare precum și Diploma ASTREI.

Grupul elevilor din Leșu a prezentat colindele „Sub fereastră la om bun” și „Bună seara gazdă aleasă”, susținut la saxofon de elevul Darius Boșca, coordonați de Leonte Ioana, Pop Mărioara şi Colotă Daniela. Grupul a fost însoțit de domnul director Raus Cristian și domnul primar Avram Sorin, care au primit diplomele gazdelor și ale ASTREI.

Grupul de colindători al Școlii Gimnaziale „Sever Pop” din Poiana Ilvei a fost coordonat de prof. Ureche Cristina și doamna director Bența Valeria. Li s-au oferit diplomele bine meritate.

Colindătorii din Măgura Ilvei, Școala „Dariu Pop” au pregătit câteva colinde autentice tradiționale fiind pregătiți de prof.coordonator Găină Floarea și doamna director Sușcă Daniela. În aplauzele publicului și-au primit bine meritatele diplome.

Grupul de colindători din comuna Lunca Ilvei, Școala Gimnazială Lunca Ilvei, coordonați de profesoarele  Oniga Cosmina și Sângeorzan Simona au prezentat colinde originale, iar grupul de belciugari, de la aceeași școală, coordonați de directorul prof. Marius Găină au încheiat programul, primindu-și diplomele bine meritate.

Școala Gimnazială din Ilva Mare și-a început programul cu trupa mică de belciugari, iar colindătoarele școlii au încântat publicul cu două colinde frumoase: „Fluierul cel păstoresc” și ”Iisus, bine ai venit!”. Trupa mare de belciugari a școli a prezentat obiceiul tradițional „Caprele din Ilva Mare”. Se aduc mulțumiri primarului pentru toată susținerea în cadrul acestor evenimente culturale și în tot ce ține de activitătile școlare și extrașcolare. Este invitat la microfon, unde aduce elogii Școlii Gimnaziale, cu profesorii și elevii ei, care se implică în valorificarea patrimoniului moștenit de la înaintași. Le mulțumește atât copiilor, cât și părinților care susțin interesele și proiectele Școlii și ale Primăriei. Oferă diploma bine meritată directoarei Școlii – profesoara Dana Pop, sufletul întregii manifestări, la a 25-a aniversare a festivalului.

Ediția jubiliară se încheie cu jocul trupei profesioniste de belciugari, coordonați de Emil Bărbos. În aplauzele publicului își primesc cele două diplome, la fel ca și distinsa prezentatoare Simona Măricuț. O poză a autorităților locale și invitaților cu trupa veteranilor încheia festivitatea. Urările de Anul Nou ale directoarei Dana Pop erau bine primite de întreaga asistență.

Era felicitată delegația de la Lunca Ilvei – viceprimar Titu Someșan, domnul director Marius Găină și exdirectorul Ionel Balea pentru preluarea șatfetei și organizarea celei de-a XXVI-a ediții la anul viitor.

Vă doresc tuturor sărbători binecuvântate în continuare!

 

La deschiderea festivă: prof. Dana Pop – director Șc. Gimnazială Ilva Mare, Simona Măricuț - prezentator, Octavean Stelian Cicșa - primar, Alexandru Pugna – director al Centrului Jud. de Cultură BN, Ioan Seni – președinte de onoare al Desp. ASTRA Năsăud, Pavel Berengea – președinte ASTRA Ilveană, ultimii doi – fondatori ai festivalului (1995).

 

Formația de colindători din Leșu