Festival ilvean-21

   Comuna Lunca Ilvei a găzduit  a  treia zi de Crăciun,  2016,  a 21-a ediție a festivalului ilvean dedicat obiceiurilor  calendaristice cu originea în credințe și mituri străvechi, legate de sărbătoarea Nașterii lui Iisus și schimbarea anului.

      De peste două decenii,  Valea Ilvelor,  a devenit polul în jurul căruia gravitează  o multitudine de   obiceiuri străvechi, care trimit spre vremuri demult apuse, dar se regăsesc, surprinzător în contemporaneitate, ca un ciclu sărbătoresc  popular tradițional, ca cel mai bogat și colorat prilej de manifastări folclorice din această zonă încărcată de spiritualitate românească.

      In această comună de talie europeană,  prin strădania primarului Flaviu Lupșan și a directorului de școală prof. Ionel Balea,  cât și a celor doi stâlpi ai Astrei prof.Ioan Seni și Pavel Berengea  și-au dat întâlnire  formațiile artistice din cele șase sate ilvene,  spre a saluta cu mare bucurie Nașterea Domnului, de a-l întâmpina cu urări, cântece și jocuri specifice,  colinde, ce deschid amplul ciclu al sărbătorilor de sfârșit și totodată  de început de an.

      În prezența unui public disciplinat și omenos s-au succedat pe scenă colindele de ceată, cântecele de stea, vicleimul, plugușorul, jocuri de măști, dansuri, teatru popular și religios cât și o paradă a portului popular  cu elemente specifice fiecărui sat ilvean,  ce-și conservă  costumul popular tradițional în stadiul lui autentic și reprezentativ.

   Au apărut în prag cetele de colindători din comuna Ilva Mică, conduse de inimoșii dascăli-Andronesi Reghina, Matei Raveca și Lenuța Chitu Sevastița, colinde sub luceafărul de argint al păcii, formând un tot unitar cu doinele, baladele populare și cântecele de vitejie,  care la anul vor străluci pe  ulițele satului Ilva Mică la ediția a 22-a.

       De pe Leșcior, de la poalele Heniului,  au coborât colindătorii din Leșu,  însoțiți de instructorii lor-  Pop L.Mărioara și Avram Măriuca  cu strălucitoare mesaje de pace și bună stare, într-un ritm vioi  și măiestria interpretării.

      De nelipsit   de pe scena festivalului ilvean sunt cei doi dascăli poienari-Mărioara Buta și Alexandru Pop, pe care i-am întâlnit la toate edițiile,  conducând IROZII,această dramă populară a Vicleimului,  reprezentând nașterea Mântuitorului  și uciderea pruncilor de către Irod, cu scopul de a ucide pe Hristos.Obiceiurile străbune puse în scenă de poienari sunt păstrate,gustate și apreciate pentru valoarea lor liturgică.  

        Ansamblul „Cetinița”din Măgura Ilvei coordonat de instr.Floarea Găină  intră în scenă cu cuvintele  „Lerui Doamne,”rostite de solista Violeta Cozonac,   cu florile alese ale  simțămintelor noastre creștinești.

     Tradițiile de mărturisire a iubirii lui Hristos pentru umanitate și de transmitere a frumuseții sufletului românesc prin cântece de leagăn aduse Pruncului Iisus  și vesiții belciugari din Ilva MARE au inviorat sala.  Ansamblului  „Cununița”   coordonat de prof.Pavel Berengea,  ce se implică în buna desfășurare a  acestei manifestări tradiționale, a înfățișat evenimentul de extraordinară importanță a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu intrupat într-un nimb de deosebită frumusețe și duioșie. Momente hazlii au creat caprele,cerbul,ursul și ceata  zgomotoasă   cu nelipsiții lăutari,  ce acompanează dansul  caprei, se smucește,  saltă,  clămpănind ritmic din fălcile de lemn la comanda tarostelui Florin Constantin și Nicu  Cicsa adevărați actori în straie populare.

      Localitatea gazdă Lunca Ilvei,  prin Ansamblul  „Cetina,” instructori-Ioan Berengea,Marius Găină și  Vasile Artene ,ne-au  dovedit că sărbătoarea  Crăciunului nu mai este o sărbătoare abstractă, ci este prezență permanentă a lui Hristos între noi pe Valea Ilvelor. Colindele, irozii,  belciugarii, tarostele Darius Someșan,solista Țega Daria cât și taragotistul prof. Marius Găină au înfățișat evenimentul de extraordinară importanță a venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu, reprezentat  prin forme diverse a folclorului religios din această zonă de o deosebită frumusețe naturală și spirituală.

    Și la această ediție a fost prezent  grupul folcloric ”ILINCUȚA”din orașul  Florești de peste Prut, condus de instructorii - preot Sergiu Boldirescu, prof.Ulla Tatiana și  Bogdan Galina. În ropote de aplauze oaspeții au  prezentat obiceiuri din ceremoniile sacre, arhaice,  închinate morții și renașterii divinității, datini ce transmit vigoare și tinerețe. Artiștii de peste Prut, au vorbit curat românește  au cântat și dansat cu o măiestrie deosebită, trezind în sufletele ilvenilor rezonanțe afective de înaltă  sensibilitate și de puternică intensitate, creând în sală o otmosferă de bucurie de unire și pace prin cultură și trăirile religioase.

    Ca un participant activ la toate edițiile, încă de la lansarea acestei idei, de către fostul inspector general Leonida Ștefănescu, fiu al zonei, la o manifestare astristă de la Poiana Ilvei, am anunțat publicul că peste puțin timp voi face un cadou ilvenilor prin cartea dată în lucru - “Valea Ilvelor - izvor de spiritualitate românească”, carte de 500 de pagini ce va fi prezentată în  cele șase sate ilvene,  deci Valea  Ilvelor, “În vărful  peniței“,  dată în  lucru la Editura Napoca Star, la poienarul Dinu Virgil Ureche.

      Președintele ASTREI, prof. Ioan Seni, prezent cu un grup de nouă năsăudeni și directorul școlii gazdă, prof.Ionel Balea, au înmânat diplome  formațiilor și instructorilor ca stimă  pentru calitatea interpretării  și păstrarea tradițiilor ilvene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5