Elena M. Cîmpan: Jurnal profesional. Astăzi, Ioana Epure Sîngeorzan, profesor de limbă franceză, la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița

      Anunțam, la începutul lunii decembrie a anului trecut, când pentru mulți dintre noi orizontul era scăldat în soarele sărbătorilor minunate și dătătoare de speranță, un Concurs lansat de Institutul Francez din Cluj – Napoca,  de Ziua Internațională a Profesorilor de Limbă Franceză ( ediția a III-a, 25 noiembrie, 2021 ). Concursul consta într-o înregistrare video, de trei minute, în care să se explice desfășurarea unei ore de curs ( activități propuse, tehnologii/ platforme/ programe utilizate ). Chiar așa a fost  genericul „Mon cours de FLE en 3 min”. ( FLE, „Français langue étrangère” ). Luați de val ( și de cel al informațiilor, care ne copleșește ), unii au uitat, alții au crezut că nu ar fi interesant, dar câțiva au spus „da”, un „da” profesional, au mers până la capăt, crezând în muncă, în profesie, în destin.

    Și au fost publicate rezultatele Concursului. Printre cei trei câștigători este IOANA EPURE SÎNGEORZAN, profesor de  limbă franceză la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița ( împreună cu ea, Ana – Diana Iordache, de la Colegiul Național „Mircea Vodă”, din Călărași, și Nina Nedelcu, de la Școala Gimnazială Smârdan, Galați ).

      Motivația: „Juriul a fost sedus de creativitatea, energia și calitatea secvențelor pedagogice propuse.”

      Premiul constă într-o bursă de stagiu, de două săptămâni în Franța, în vara lui 2022. Ce bucurie! Prin fața ochilor trec, deja, înaripate de ”chansons”, Tunul Eiffel,  Muzeul Luvru, Catedrala Notre -Dame, Bulevardul Champs –Elysées, Arcul de Triumf, Sacré- Coeur, Montmartre, castelele de pe Valea Loarei, Besançon ...

       Aceasta este Ioana, cu cuvintele ei: „Am absolvit Facultatea de Litere la UBB, Cluj-Napoca, secția LMA ( franceză- germană ), în 2008, și am continuat cu un Master în Administrare și Comunicare Internațională în Afaceri, tot în cadrul UBB. Deși specializarea îmi permitea să lucrez în domeniul traducerilor și al interpretariatului, am ales să devin profesoară de limbă franceză, pentru că iubesc copiii și doresc să le împărtășesc  din ceea ce știu. Lucrez în învățământ de aproape 12 ani, cu o pauză de 4 ani, timp în care am fost în concediu de maternitate și mă mândresc cu cele două fetițe. Sunt detașată de 2 ani la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” și mă bucur că am întâlnit copii minunați, creativi și implicați, cu ajutorul cărora am reușit să realizez cu succes mai multe activități. Încerc să le insuflu câte puțin din entuziasmul și pasiunea mea pentru limba franceză. Sunt o fire sociabilă, energică și conștiincioasă, creativă. Reușitele mele mă motivează pentru a-mi îmbunătăți calitatea actului educativ.”

       Dacă pentru mulți dintre noi, planurile de vacanță încă așteaptă, Ioanei îi surâde o binemeritată călătorie într-o țară culturală, educată, cu adevărat europeană. Franța o așteaptă. Felicitări, Ioana! Vous etes le champion!

 

Comentarii

19/01/22 15:47
La championne

Atenție la nuanțe, Ioana! Deoarece Franța este și o țară feministă, acolo o să găsești școli care nu amestecă deloc lucrurile ca la noi. Așa că vous êtes une championne, c’est-à-dire celle qui combat en champ clos pour soutenir une cause, pour ne pas dire une femme qui mènent le combat contre les hommes. Heureux succès!

19/01/22 16:46
La championne

… qui mène le combat… Mille excuses!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5