După 58 de zile, final de drumeție pe Via Transilvanica a Lisei Millard, mamă a 5 copii și bunică a trei nepoți din Canada! Mulțumim, România!

Cu experiența dobândită în alte drumeții anterioare de avengură la care a participat în Spania, Franța, Italia, la  1 mai 2023, Lisa Millard, licențiata în biologie, însoțită de doi dintre fiii săi, Rowan, de 25 ani și Logan, de 22  ani a decis să-și testeze calitățile fizice și psiho-volitive pe Via Transilvanica, traseu turistic amenajat la inițiativa Asociației Tășuleasa Social din județul Bistrița-Năsăud, al cărei preşedinte este  Tibi Uşeriu, Marele Campion de la Artic Ultra.

Traseul măsoară peste 1400 km, începe la Mănăstirea  Putna, supranumită  de marele nostru poet național Mihai Eminescu “Ierusalimul Neamului Românesc” străbate zece județe: SuceavaBistrița‑NăsăudMureșHarghitaBrașovSibiuAlbaHunedoaraCaraș-Severin și Mehedinți. Se termină la Drobeta Turnu‑Severin, municipiu cu o importantă amplasare strategică și istorică.

Au plecat trei și era cât pe ce să o încheie cu un partener în plus întrucât pe parcurs li s-a alăturat un cățel simpatic și devotat, de care numai cu foarte multă greutate și în urma unor manevre iscusite au reușit să se despartă, rămânând la o pensiune în compania unor confrați ai speciei. Un calcul sumar evidențiază un parcurs zilnic de 24,13 km.

În unele etape ca urmare a dificultăților traseului, condițiilor meteo și probabil și altor cauze au fost sub viteza zilnică de deplasare planificată. Astfel, după 10 zile de la scurtul lor popas bistrițean am aflat că se aflau în municipiul Sighișoara, situat la 145 km, distanță, care poate fi parcursă cu mijloace auto în doar două ore și câteva minute. Pentru recuperare au fost zile în care au fost nevoiți să parcurgă 30 km sau chiar mai mult, treabă la care numai cei vrednici și în putere se încumetă.  

În comuna Axente Sever, din județul Sibiu, după  zile în șir caniculare,  i-a prins o ploaie zdravănă din categoria ploaie cu găleata, it's raining cats and dogs, cum zic englezii. Cu amabilitatea arhicunoscută caracteristică românească, localnicii s-au oferit să le acorde oploșire. Drumeții au optat să rămână în ploaie, să beneficieze de efectele sale binefăcătoare și răcoritoare, chiar cu riscul de a se alege cu o posibilă răceală. Poetul Adrian Pãunescu ne îndeamnă să nu ne eschivăm de aceste fenomene:”Ne plouă cu iubire, iar noi fugim de-aceste ploi, Murim uscați de ne-mplinire, Sătui în trup și-n suflet goi”. 

Canadienii au un mod original de a preveni și trata afecțiunile cauzate de frig, prin mobilizarea resurselor de autoapărare ale organismului. Nu ezită să consume sucuri și alte băuturi conținând boluri de gheață sau ținute la congelator, aplică principiul “cui cu cui se scoate” la care recurgeau uneori și unii dintre prietenii autorului acestor rânduri pentru tratarea mahmurelii, care după un chef zdravăn a doua zi se dregeau cu câte….o tărie !

Participanții au apreciat drumeția drept o acțiune utilă, dar solicitantă, care a presupus efort fizic prelungit și inerente privațiuni, dar bucuria succesului e mai presus de orice și compensează totul. În plus se  consideră mai bogați din punct de vedere cultural și spiritual.

În opinia lor și nu numai, în condițiile existenței în zonă a diversității entice,  culturale, confesionale important e să nu se inventeze, implementeze și uzeze de obstacole, piedici, dificultăți  artificiale în asigurarea concordiei, armoniei și bunei înțelegeri interumane.

Dedică izbânda lor Zilei Naționale a Canadei, ce se sărbătorește pe 1 Iulie, fără să uite să aducă mulțumiri României, care le-a oferit ocazia de a cunoaște zona și a beneficia de bunătatea și omenia locuitorilor săi!

Logan, unul dintre fii s-a reîntors în Canada pentru a-și relua obligațiile profesionale, iar mama impreuna cu Rowan, fiul mai mare au decis să rămână în România și să efectueze din respect și gratitudine pentru țara noastră timp de o lună de zile activități de voluntariat la Grădina Zoologică din București, una dintre cele mai mari și mai frumoase grădini zoologice din țară, unde urmează să îngrijească animale pe care le-au admirat în habitatul lor natural.  

Acțiunea s-a constituit într-un elocvent exemplu de activitate trudnică, perseverentă, implicare și dăruire subordonate înfăptuirii obiectivului propus pentru care participanții merită și felicitările cititorilor cotidianului Răsunetul.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5