Dumbrăviţa, în sărbătoare

Credincioşii din Dumbrăviţa l-au primit duminică, în mijlocul lor pe Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Prea Sfinţitul a fost aşteptat, la intrarea în sat, conform tradiţiei, cu călăreţi în frumoase costume populare, purtând clopurile cu păun.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită pe scena special amenajată lângă biserica ce poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ierarhul fiind înconjurat de 20 de preoţi. Mulţime de oameni au ascultat cuvintele de învăţătură ale ierarhului, precum şi ale protopopului Doru Zinveliu. Pentru strădania sa, tânărul preot Claudiu Herinean, a fost distins de către mitropolitul Andrei cu brâul roşu şi gradul de iconom. De asemenea, au primit diplome de aleasă preţuire şi credincioţii care au avut un rol important în ridicarea casei parohiale. După Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a oficiat slujba de binecuvântare a frumoasei case parohiale, construită prin contribuţia enoriaşilor şi a Consiliului Local.

Colţ de credinţă şi tradiţii, printre puţinele localităţi de pe valea ţibleşului care nu au trecut la catolicism în perioada imperială, localitatea Dumbrăviţa este atestată documentar încă din anul 1456. Ridicarea actualei biserici din piatră, a fost făcută între anii 1894 şi 1896, sub pastoraţia preotului Teodor Cotuţiu, din piatră şi cărămidă, de către meşterul Maftei din comuna Mănăştur, în stil neobizantin şi are hramul „Sf. Arh. Mihail şi Gavril”, fiind sfiinţită de către Mitropolitul Ardealului, Miron Românul din Sibiu în anul 1896. Despre această biserică, . J. Kádár spunea că “este una dintre cele mai frumoase din împrejurimi”. În primul război mondial, clopotul bisericii a fost aruncat jos din turn şi trimis la Budapesta pentru a se fabrica din el cartuşe. În urma căderii, clopotul a suferit o fisură, care se poate vedea şi astăzi. După terminarea războiului, la intervenţia preotului Teodor Cotuţiu, clopotul a fost readus şi aşezat la locul lui. O biserică frumoasă ca o zi de duminică. Şi o casă parohială la fel de elegantă, făcută cu strădania credincioţilor şi a tânărului preot. La Dumbrăviţa duminică a fost o zi aleasă, precum sufletul sătenilor. Nu au lipsit horile străbune cântate de Lenuţa şi Teodora Purja, şi Mina Buga. Dintre autorităţile prezente amintim pe primarul Sorin Hognogi, viceprimarul Alexandru Deneş, inspectorul şcolar judeţean Vasile Marc.

Foto Paul Stir

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5