DIN NOU DESPRE SCHIMBAREA STILULUI DE VIATA

Cand eram copil,si chiar mai tarziu, priveam cu fascinatie si multa bucurie zborul elicopterelor.Cu aceiasi fascinatie le privesc si acum, dar gandindu-ma ca fiecare zbor al elicopterului rosu ascunde de obicei cate o mare drama,bucurie nu mai este.Zilnic,vedem sau auzim despre oameni din ce mai tineri,persoane apropiate sau ilustri necunoscuti, secerati pe loc,sau cazuti prada unor sechele invalidante, cu suferinte personale si familiale teribile,si costuri materiale pentru familie si societate,imense.Vise si proiecte de o viata se prabusesc intr-o clipa.

Cauza? Boala cardiaca aterosclerotica… Exista vreo solutie?

Atita timp cat vom continua sa consumam alimente concentrate, bogate in grasimi, lucrurile vor ramane in continuare la fel. Exista totusi o rezolvare:”degresarea “ dietei noastre, alcatuita in proportie de 40% din grasimi. Dr.Dean Ornish cardiolog american,a luat un lot de 50 de barbati care sufereau de o forma avansata de boala coronariana, candidati la operatie de bypass aortocoronarian si i-a impartit in doua grupuri egale. Tuturor li s-a cerut sa renunte la fumat si sa mearga zilnic pe jos. Primul grup a fost supus unui program de control al stresului si a adoptat o dieta vegetariana cu numai 10% din totalul caloriilor reprezentata de grasime si lipsita de colesterol. Cel de-al doilea grup a fost supus dietei “preventive” clasice, care permite ca 30% din totalul caloriilor zilnice sa fie reprezentat de grasime.

Dupa un an, in primul grup s-a observat o reducere de 40% a colesterolului sanguin, precum si o largire si o adevarata recanalizare a arterelor obturate de placile aterosclerotice, permitand astfel o imbogatire cu sange si oxigen a muschiului cardiac. Cu alte cuvinte boala cardiaca incepuse sa regreseze. Cele mai bune rezultate s-au observat la barbatii varstnici cu semne mai severe de boala.

La grupul al doilea nu s-a observat scaderea colesterolului sanguin, arterele coronare au continuat sa se ingusteze si boala s-a agravat.

Ar fi foarte intelept, ba chiar obligatoriu ca dupa varsta de 30 de ani pentru a ne conforma enuntului din titlu, sa ne facem cel putin odata pe an un set minim de analize (colesterol, lipide, trigliceride, glicemie etc.) care corect interpretate de medicul de familie ne-ar constientiza de eventualele pericole care ne pandesc si am lua masurile necesare din timp.

Multi dintre noi stiam ca majoritatea bolilor de inima pot fi prevenite insa este un lucru extraordinar sa afli ca a devenit posibila si vindecarea lor.

Depinde numai de noi sa prevenim si chiar sa combatem acest dusman perfid – boala coronariana.

Trebuie sa asteptam semnale extreme pentru a incepe schimbarea, sau acum, cand suntem inca in sanatate si putere sa facem primul pas pe aceasta cale!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5