Din 15 septembrie, Vitalia Servicii pentru Mediu va colecta deşeurile la nivelul întregului judeţ

Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, susţine că începând de luni, 15 septembrie 2014, va începe „colectarea unică  a deşeurilor în judeţul Bistriţa-Năsăud”. Pentru bistriţeni, acest lucru va însemna scăderea tarifelor pe care le plăteau pentru colectarea deşeurilor menajere. Joi, în prezenţa autorităţilor judeţene şi locale, operatorul a prezentat parcul auto (utilajele cu care se vor colecta deşeurile reciclabile şi cele menajere) şi a făcut o demonstraţie a modului în care vor fi evacuate containerele semiîngropate.

          „E un proiect care se derulează de foarte mulţi ani, care s-a implementat destul de greu. A început în 2003, pe vremea preşedinteleui Marinescu, şi uitaţi că după 11 ani, astăzi, putem spune că suntem la finalul acestui proiect. Cred că va fi un lucru extrem de important, de pe urma căruia vor avea de beneficiat, în primul rând, oamenii, pentru că vor fi costuri cu mult mai reduse ale colectării deşeurilor decât acum, dar şi pentru mediu, pentru că vom avea soluţii pentru toate tipurile de deşeuri care se produc”, a menţionat preşedintele Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă.

          Potrivit acestuia, la nivelul judeţului au fost realizate nu mai puţin de 968 platforme de colectare selectivă (locaţiile fiind stabilite de autorităţile locale), care cuprind 2238 containere semiîngropate cu o capacitate de 3 metri cubi, fiind distribuite gratuit tuturor persoanelor fizice şi juridice 81.800 de pubele, cu o capacitate de 120 l, pentru deşeurile mixte.

          „În containerele cu capac albastru se colectează hârtie şi carton, în cele cu capac galben – plastic, cu capac verde – sticlă, iar în cele cu capac gri – deşeuri menajere mixte.

          La nivelul zonei urbane, fiecare persoană va avea de plătit, inclusiv TVA, 3,51 lei/lună în comparaţie cu 9,18 lei/lună, o treime din tariful pe care cetăţenii îl plătesc astăzi în municipiul Bistriţa. În zona rurală, o persoană va avea de plătit, cu TVA inclus, 1,81 lei/lună”, a precizat preşedintele Moldovan, avertizând operatorul că activitatea va fi monitorizată permanent, pentru a oferi servicii de calitate locuitorilor judeţului, instituţiilor publice şi private.

          În ceea ce priveşte contractele pe care operatorul le va avea cu persoanele fizice şi juridice, există două variante agreate: fie contracte individuale, fie un contract parafat între operator şi primărie, şi introducerea unei taxe speciale.  

         

 

          Preşedintele Moldovan a menţionat că va trebui făcut un efort, alături de autorităţile locale, pentru ecologizarea întregului judeţ, inclusiv în zonele extravilane, cursuri de rău etc. Ulterior, se va apela şi la Garda de Mediu…

Odată cu oferirea unei soluţii pentru cetăţeni, toţi cei care nu vor respecta legea din momentul de faţă şi nu vor depozita deşeurile pentru a putea fi colectate – ţinând cont de faptul că preţul este foarte scăzut – să fie sancţionaţi. Este obligatoriu să respectă, mediul înconjurător”, a punctat şeful administraţiei judeţene.  

          Oricum, populaţia va fi informată despre colectarea selectivă, atât prin intermediul presei, al şcolii, bisericii etc.

 

          Ministrul Doina Pană: Putem să avem, în sfârşit, un judeţ curat! Nu mai avem nicio scuză

          „Este un moment foarte important atât pentru cetăţeni, care vor beneficia de preţuri mult mai mici, dar putem să avem, în sfârşit, un judeţ curat. Ca ministru al Apelor, cred că a sosit momentul ca după ecologizarea de care vorbea domnul preşedinte, pe care autorităţile locale vor trebui să o facă, să avem maluri curate, indiferent care este debitul apei, indiferent dacă am avut sau nu inundaţie, să nu mai vedem plutind tot felul de resturi.

          Nu doar prin Garda de Mediu, ci şi prin Apele Române ne vom asigura de acest lucru, aplicând amenzi acolo unde va fi cazul, eu sper să nu fie cazul.

          Pot să spun cu certitudine că nu mai este nicio scuză ca să nu avem malurile curate”, a precizat ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Adriana Doina Pană, prezentă la eveniment.

         ***

    SC Vitalia Servicii pentru Mediu SRL dispune în prezent de 17 utilaje, alte 20 fiind aşteptate până marţi. Unele dintre maşini sunt „unice” la nivel naţional, şi asta pentru că numai în judeţul nostru există aceste containere semiîngropate. Compania are acum circa 30 angajaţi, dar va ajunge la 150 persoane.

          Consiliul Judeţean va primi o redevenţă, şi anume 20% din cifra de afaceri - dar nu mai puţin de 200.000 euro – de la firma care administrează depozitul ecologic de la Tărpiu,  şi 7% din cifra de afaceri – dar nu mai puţin de 450.000 euro – de la firma care colectează deşeurile. Sumele strânse vor putea fi folosite doar pentru întreţinerea şi dezvoltarea sistemului de management integrat al deşeurilor.

 

          ......................

Citiţi ediţia print !

Comentarii

14/09/14 11:50
Un cititor ...

Cui au distribuit containere ? Discutam discutii... aiurea. In Unirea, nu s-a distribuit nici un container, la nimeni, din contra sambata 13.09.2014, au venit cei de la Urbana si odata cu ultima colectare a deseurilor facuta de ei, ne-au luat si pubelele de gunoi si ne-au lasat in schimb cate un sac din plastic...
De ce nu ni se spune clar cand, unde si cum sa facem contractele de gunoi menajer cu noua firma ? Vine la noi cineva sa incheie un contract, trebuie sa mergem noi acolo... trebuie sa mergem noi dupa pubela de gunoi sau ne-o aduc ei acasa... ? etc. etc. S-apoi, unde este firma asta ca habar nu avem unde are sediul social... ?! Daca le trebuie deseurile selectatre gata... n-au decat sa ne dea cate 3-4 containere la fiecare ( unul ptr hartie si altul ptr plasitc... sau fier vechi... ) etc.atlfel, cine credeti Dvs ca se va apuca sa puna separat gunoaiele ? Va spun eu, ca absolut nimeni si in containerul de gunoi menajer, toata lumea va pune absolut toate gunaoiele gramada, amestecate. Nici eu si nici nimeni altcineva , n-o sa ne vedeti mergand cu "taraboantza" sa ducem sticelele, hartia sau fierul vechi undeva pe la vre-o intersectie unde sunt amplasate aceste pubele ... in nici un caz. Hartiile mi le folosesc sa aprind focul cu ele, fierul il colectez si-l duc eu la REMAT , nu sa li-l dau gratis acestei firme de gunoi... si capat bani pe el... si peturile, efectiv le bag pe foc... Cred ca in pubelele alea ... o sa gaseasca numai animale moarte si gunoi menajer, aruncat de catre cei care nu isi fac contract de gunoi...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5