Diana Timiș, CN Liviu Rebreanu, după etapa finală a Olimpiadei Naționale de Matematică: O experiență deosebită, cu oameni noi și lucruri învățate!

În acest an școlar, în perioada 10 – 14 aprilie, am participat la etapa finală a Olimpiadei Naționale de Matematică, ceea ce a reprezentat o experiență deosebită pentru mine și în urma căreia am rămas cu o mulțime de amintiri frumose, de lucruri noi învățate și de persoane noi cunoscute.

Deși m-am aflat la a doua participare la etapa națională a acestei olimpiade și, într-o oarecare măsură, eram pregătită pentru ceea ce urma, pot spune cu sinceritate că emoțiile prin care am trecut în acea săptămână au fost mult mai intense decât cele din anul precedent, deoarece deja aveam o idee despre dificultatea subiectelor, dar și așteptări foarte mari de la mine și de la potențialul meu. Știam foarte bine că urma să concurez cu cei mai buni elevi din țară, iar acest gând era unul stresant și care crea o atmosferă puțin tensionată, dar care m-a determinat să încerc să îmi calibrez emoțiile și trăirile înspre a da tot ce aveam mai bun. Într-un final, după proba de concurs, ce a părut că s-a scurs mult prea rapid, și după afișarea rezultatelor, am fost capabilă să fac o autoevaluare obiectivă a cunoștințelor mele și să îmi dau seama unde mai am de lucrat și câte mai am de învățat, pentru a face față cu succes unei astfel de competiții.

Etapa națională din acest an a avut loc la Craiova, la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, acolo unde s-a desfășurat aproape întrega activitate a participanților: cazarea (în internatul colegiului), proba de concurs și festivitățile de deschidere și de premiere. Am avut parte de o experiență cu totul deosebită în acest loc, deoarece regulile pe care a trebuit să le respectăm (și de care fuseserăm informați de dinainte) au fost mult mai stricte decât cele din anul precedent, deoarece am fost în permanență supravegheați de personalul militar din cadrul colegiului, dar și deoarece am avut oportunitatea de afla cum este viața de licean a unui elev al unui colegiu militar. Am rămas plăcut impresionată de responsabilitatea de care acești elevi dădeau dovadă, de implicarea constantă în orice ar fi avut de făcut și de calmul pe care îl arătau în permanență, acestea fiind trăsături pe care aș vrea să mi le cizelez.

În timpul liber petrecut în acest oraș, am avut ocazia de a vizita numeroase obiective turistice semnificative, precum Muzeul de Științe Naturale, Muzeul de Istorie a Olteniei, Muzeul de Artă, Piața Centrală a orașului, Grădina Botanică, dar și Parcul Nicolae Romanescu (cu Târgul de Paște, „Podul Suspendat” sau „Castelul Fermecat”). Ne-am plimbat foarte mult în acele zile, în încercarea de a absorbi și de a descoperi cât mai multe dintre frumusețile Craiovei și, deși la finalul fiecărei zile eram destul de obosiți, ne simțeam încântați de tot ceea ce aflam sau vedeam în preajma noastră.

De asemenea, timpul petrecut alături de cei patru colegi din lotul județului și de doamna profesoară Nastasia Chiciudean, însoțitoarea noastră, a fost unul foarte plăcut, încărcat cu energie pozitivă, cu amintiri frumoase și cu multe zâmbete, în care am putut să ne consolidăm prietenia și să ne descoperim mai bine unii pe ceilalți. În orice moment petrecut alături de ei, am simțit susținerea pe care ne-am acordat-o, încrederea în noi pe care am reușit să o dezvoltăm, precum și bucuria de a ne afla împreună la această etapă națională.

La final, voi mai adăuga doar atât: sunt extrem de recunoscătoare că am avut privilegiul de a participa din nou la o etapă națională a Olimpiadei de Matematică, organizată exemplar și încărcată de o multitudine de amintiri frumoase. Mă consider norocoasă pentru tot prin ceea ce am trecut în drumul meu până în acest punct, pentru faptul că am cunoscut și am legat prietenii cu o parte dintre cei mai inteligenți și mai capabili de reușite elevi din întreaga țară și vreau să mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături și m-au sprijinit pe tot parcursul timpului, atât didactic, cât și moral. Am speranța că mă voi ambiționa și că voi munci și mai mult, pentru a reuși să particip și anul viitor, în clasa a XII-a, la ONM.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5