Dialogul liceelor, dialogul artelor

În sala mare de spectacole a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din oraşul Năsăud, plină la refuz, s-a desfăşurat, joi după-amiază, prima ediţie a concursului artistic „Dialogul liceelor – dialogul artelor”. Iniţiat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi organizat de liceele năsăudene în colaborare cu Primăria, Poliţia şi Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, concursul a oferit prilejul liceelor din „Oraşul Şcoalelor” să se întreacă artistic pentru ca, în final, cei mai buni să câştige.

Implicaţi activ au fost directorii educativi din unităţile şcolare participante la „duel” care, în urma tragerii la sorţi, s-au dovedit a fi Grupul Şcolar Economic şi Colegiul Naţional „George Coşbuc”, spectacolul demarând cu „economiştii” care au urcat pe scenă în aplauzele furtunoase ale galeriei dezlănţuite. „Artiştii”, pregătiţi de profesor Mariana Romocea, directorul educativ al Grupului Şcolar Economic, cu implicarea directă a profesorilor Alina Bondane, Alis Seni, Narcisa Cira, Ecaterina Raţiu şi Valeria Filipaş, supervizaţi de directorul liceului, Dorina Chitul şi director adjunct Ecaterina Opraie, au susţinut probele obligatorii, prezentarea făcând-o elevii Roxana Horga şi Bogdan Palage. Astfel, am aflat că unitatea a luat fiinţă în anul 1974, funcţionând ca şcoală generală în cadrul Liceului „George Coşbuc”. Din 1 iulie 1982 a funcţionat ca Liceu Industrial cu profil silvicultură şi exploatări forestiere, iar din 1 septembrie 1991 se transformă şi funcţionează ca Grup Şcolar Economic, Administrativ şi de Servicii, prezentatorii arătând oferta educaţională, resursele materiale şi activităţi (Bablul bobocilor, „Dragobete”, recital de colinde, târg de Paşti, Maialul, Şcoala pentru un viitor verde, „hrană pentru toţi” etc), cu imagini video. Au urmat: dansul majoretelor, formaţia de mandoline condusă de prof. Ecaterina Raţiu, o prezentare de modă inedită, recitalul folcloric al Petruţei Ganea, încheierea făcându-se printr-o scenetă umoristică, în boxa acuzaţilor fiind „Alcoolul”, „Cafeaua şi Tutunul”, care s-au justificat în faţa instanţei judecătoreşti ajutată în decizii de… femeia de serviciu, o parodie gustată din plin de spectatori.

A venit, apoi, rândul celor de la CN „George Coşbuc” care nu s-au lăsat mai prejos, prezentând un program de ţinută, potrivit renumelui liceului lor, coordonaţi de directorul adjunct, prof. Steluţa Vâju, director ed. Daniela Chira, cu concursul profesorilor Ioana Mâti, Paula Burdeţ, Cristina Zagrai şi prezentat de elevii Bianca Fodorca şi Cătălin Găzdac. Ei au început cu imnul Oda liceului, care a fost intonat prima dată în 1863, la inaugurarea edificiului, după care a urmat o prezentare video a liceului – istoric, plan de şcolarizare, misiunea şcolii, baza materială, activităţi educative. Au intrat în scenă, apoi, cântecul popular interpretat de Bianca Pop; elevii clasei a X-a (prof. Paul Burdeţ şi Daniela Chira), profil filologie, care au parodiat „Luceafărul” lui Eminescu, versiune modernă, aplaudată frenetic; prezentare de modă cu „fotomodele” din clasele X B, X E, XI A şi un montaj muzical adecvat pregătit de Vlad Năşcuţiu.

Ambele echipaje ale celor două licee din întrecere au răspuns unui tir de întrebări referitoare la concursul de droguri, probă de concurs. Un adevărat spectacol au oferit karatiştii de la clubul „Ilyo”, sportivi pregătiţi de maestrul Marius Muthi, după care juriul, pus în încurcătură de prestaţia celor intraţi în dialog, a decis: Ambele licee au obţinut locul I, la egalitate de punctaj.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5