Deputatul Doina Pană: Vă îndemn să nu ne pierdem identitatea naţională! Să simţim româneşte!

Deputatul de Bistriţa-Năsăud, Adriana Doina Pană, a făcut o punte de legătură istorică, în mesajul de la deschiderea Târgului Mare al Bistriţei, vu momentele de la 1918, la care Bistriţa şi locuitprii ei au fost parte.

          Suntem în Anul Centenarului Marii Uniri şi toţi cei care simt româneşte, sărbătoresc! Sărbătorim şi noi, bistriţenii, adăugând în acelaşi timp şi un pios omagiu înaintaşilor noştri, prezenţi şi ei la Marea Adunare de la Alba Iulia, „gătiţi ţărăneşte şi cu cuşme lungi” , conform memoriilor lui Pavel Trifan. Şi datorită lor, marele deziderat de veacuri al poporului român, a fost posibil.

          Regretatul academician Florin Constantiniu spunea că „Marea Unire din 1918 a fost şi va rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti pentru că n-a fost opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid. Este fapta istorică a întregii naţiuni!”, a spus parlamentarul bistriţean.

          Aceasta a scos în evidenţă şi reprerele istorice ale momentului de acum un secol. „La aflarea decizie Adunării Naţionale de la Alba Iulia, de a vota unirea Transilvaniei cu România, regele Ferdinand spunea: „Mulţumesc Atotputernicului că mi-a îngăduit ca, prin vitejia ostaşilor mei, să pot contribui la această măreaţă faptă şi că, împreună cu poporul meu iubit, să pot trăi aceste clipe înălţătoare”.

          Legea ratificării Marii Uniri de la Alba Iulia din 1918 s-a votat în Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 29 decembrie 1918, în unanimitate şi prin aclamaţiuni”. Articolul său unic, aşa cum formula regele Ferdinand, „Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională”, spune: „Ţinuturile cuprinse în hotărârea Adunării Naţionale din Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 sunt şi rămân DE-A PURURI UNITE cu Regatul României”.

          Ca membru, prin voinţa bistriţenilor, a Parlamentului României de astăzi, vă îndemn să aplicăm întocmai această lege şi să fim „de-a pururea uniţi”, dar şi prin cuget şi simţire”, a declarat Doina Pană.

Acesta a ţinut să remarce şi faptul că poporul român, este acum, mai dezbinat ca oricând.

          „Din păcate, nu pot să nu remarc că Centenarul Marii Uniri ne găseşte mai dezbinaţi ca oricând, datorită unor manipulări uriaşe cărora mulţi dintre noi le-am căzut victime. Mult prea mulţi!

          Preşedintele Academiei Române, profesorul Ioan Aurel Pop, un cărturar român care-şi iubeşte ţara, conştient de tarele acestuia, dar mai ales de valorile ei, vorbeşte cu durere despre trădările şi vânzările la care am fost supuşi. El face o radiografie extrem de precisă, la 100 de ani de la Marea Unire.

          Citez: „Aparent, Centenarul ne găseşte bine, pentru că existăm într-o ţară la fel de întinsă ca Marea Britanie, pentru că suntem membri ai UE şi NATO. Dar, „Nu mai sunte, uniţi între noi”.... şi asta nu numai din pricina globalizării induse de noile tehnologii mediatice, ci mai ales din pricină că, atât din afară, cât şi din interior, s-a luptat ca noi să devenim „un aluat moale”, uşor de modelat de cei care ar vrea ca românii să piară de pe acest pământ”. E nevoie, poate mai mult ca oricând, să fim uniţi, dar nu doar prin  declaraţii bombastice şi uitând de unirea cotidiană, de binele zilnic pe care se cuvine să-l face, în n umele unirii, de credinţă, de adevăr şi de dreptate”.    Este un uriaş semnal de alarmă, mai ales că multe fapte ale ultimilor ani întăresc cele spuse de preşedintele Academiei Române”, a adăugat deputatul de Bistriţa-Năsăud.

Nu în ultimul rând, Doina Pană a spus că sărbătoarea Centenarului Marii Uniri, pe lângă o sărbătoare plină de bucurii, trebuie să fie şi un motiv de reflecţii şi conştientizare.

          „Vă îndemn şi eu, împreună cu preşedintele Academiei Române, să ne iubim între noi. Să nu ne pierdem identitatea naţională! Să simţim româneşte! Această simţire vine prin limbă, credinţă, orgine, nume, tradiţie, obicei şi strai. Vă îndemn să vrem binele tuturor, dar în primul rând binele românilor şi a României. Abia atunci, aşa cum spunea regele Ferdinand, prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa noastră naţională, AŞA VA FI! Dumnezeu să ne dea înţelepciunea s-o facem!          La mulţi ani, România! La mulţi ani, popor român!”, a concluzionat demnitarul bistriţean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5