20 curiozități despre apa minerală

Apa minerală carbogazificată se obține prin dizolvarea sub presiune a dioxidului de carbon (CO2) în apa plată. Unele ape de acest fel pot conține și alte substanțe, precum bicarbonat de sodiu sau clorură de sodiu. Iată 20 curiozități despre apa minerală care te vor ajută să înțelegi mai bine ce este această băutură, cum a fost creată și ce beneficii are!

         1. Procesul de a face ca apa să fie efervescentă se numește carbogazificare.

2. Apa minerală carbogazificata  este ușor acidă, având un pH între 3 și 5

3. Aciditatea sa este, însă, rapid anulată de salivă.

Apa minerală are mai mulți inventatori

    4. Timp de secole, băuturile alcoolice precum vinul, berea și șampania, au fost carbogazificate prin procesul de fermentare. Vinul spumant a fost inventat de Christopher Merret în 1662. În 1750, apa carbogazificată a fost creată pentru prima dată de francezul Gabriel François Venel. 

   5. Henry Cavendish și William Brownrigg sunt alți doi oameni de știință care au infuzat apa cu dioxid de carbon.

  6. Metoda de a infuza apă cu dioxid de carbon a fost descoperită și de Joseph Priestley în 1767, când un vas cu apă a fost suspendat deasupra unei cuve cu bere dintr-o berărie locală din Leeds, Anglia. Apa avea un gust plăcut și se consuma ca o băutură răcoritoare. Invenția apei minerale a fost, pentru Priestly, cea mai fericită descoperire.

         7. La sfârșitul secolului 18 (în 1783), in Geneva, J.J. Schweppe a descoperit un proces de fabricare în masă a apei minerale carbogazoase. 


8. În 1799, la Dublin, Augustin Thwaites a fost compania ce a creat primul brand de apă minerală, denumit Thwaites Soda Water. 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/clear-water-drops-132477/

Beneficii pentru sănătate

  9. Hidratarea este esențială pentru ca organismul să fie sănătos. Includerea apei minerale în dietă ne ajută să ne menținem hidratați.

 10. Consumul unui pahar de apă minerală poate ajuta la tratarea indigestiei, care este numită și dispepsie. Această problemă este localizată în zona abdominală superioară și cauzează simptome precum greață, balonare, vărsături și senzație de preaplin.

     11. De asemenea, apa minerală este recomandată persoanelor ce suferă de constipație. Această băutură ajută fibrele din alimentele consumate să acționeze corect în intestin și determină normalizarea scaunului. 

 Alte curiozități interesante

  12. Se folosește la gătit pentru a oferi o textură ușoară aluaturilor.

   13. Este folosită pentru a face clătitele mai pufoase.

   14. Este recomandă ca alternativă pentru băuturile răcoritoare carbogazoase bogate în zahăr și alte chimicale nocive sănătății.

   15. Este adesea folosită pentru îndepărtarea petelor de pe haine.

  16. Este frecvent utilizată pentru curățarea pietrelor prețioase.

   17. Clătirea părului cu apă minerală ajută la păstrarea culorii vopselei.


18. În 1807, compania Townsend Speakman din Statele Unite era faimoasă pentru fabricarea băuturilor carbogazoase aromate. Păpădia, coaja de mesteacăn și lămâia erau câteva dintre ingredientele folosite.

19. Este eficientă în îndepărtarea petelor de ceai de pe căni.   20. Este folosită pentru îndepărtarea ruginii de pe diverse suprafețe metalice. 

  Sunt multe lucruri interesante pe care le-ai învățat, probabil din acest articol. Apa minerală este o băutură răcoritoare sănătoasă, care poate fi consumată simplă ori sub formă de limonadă, oranjadă, socată, ori în altă combinație delicioasă.

 

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-bottle-pouring-water-on-glass-327090/

 

 

Comentarii

24/07/20 16:52
Marius Munteanu

Faci o mare confuzie intre apa carbogazoasa si apa minerala. Mere si pere
Asa ca NU a inventat nimeni apa minerala. Carbogazeificarea DA.
Apa minerala e o apa care are in compozitia sa si cateva saruri minerale si din care 95% e plata.
Carbogazeificarea e un proces industrial prin care se introduce un gaz in compozitia apei si care datorita presiunii ramane in suspensie in apa pana la deschiderea recipientului.
Acest proces duce la obtinerea unei bauturi efervescente ca:
-Sifon (apa potabila nefiltrata); -Apa de Masa Carbogazeificata (apa filtrata); -Apa de izvor carbogazeificata; -Apa minerala Carbogazeificata.
Daca sursa de apa e Natural Carbogazoasa se va mentiona ca atare.
Tu crezi ca Coca Cola Company, cel mai mare producator de apa minerala din lume si nr 2 de la noi, sta cu furtunul de la cistena si asteapta sa se umple cu apa minerala carbogazoasa?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5