DEBUT SPECTACULOS AL TRUPEI HARA LA CHICAGO

Simona Botezan

Trupa HARA s-a bucurat de un succes fulminant la Chicago. Invitaţi speciali ai celei de-a 4-a ediţii a Festivalului Origini Româneşti, desfăşurat la Chicago, muzicienii trupei HARA au susţinut încă două spectacole suplimentare, la cererea publicului. HARA a trezit nostalgii şi amintiri românilor strămutaţi lângă Marile Lacuri; a atras atenţia publicului american şi a pus bazele unui turneu de anvergură în America de Nord.

Într-o ţară dominată de superficialitate şi playback, trupa HARA şi-a facut un nume cântând LIVE. Spectacolele lor imprevizibile, exotice, susţinute cu talent şi determinare, au fost apreciate de-a lungul timpului de zeci de mii de spectatori, trupa susţinând un număr record de concerte în ţară şi în Europa occidentală, alături de artişti consacraţi (ex. Goran Bregovic în 2012), chiar şi în perioadele de pauză discografică.

Cu o asemenea carte de vizită, era previzibil că debutul trupei HARA la Chicago va coincide cu primul lor mare succes pe pământ American. Artiştii, ovaţionaţi minute în şir, au fost încurajaţi să-şi prelungească mult reprezentaţia din a doua seară a festivalului Origini Româneşti. Interesul neaşteptat şi căldura publicului faţă de trupa HARA, i-a determinat pe muzicieni să susţină un al doilea concert, neprogramat, la acelaşi festival. Un alt treilea concert a avut loc o săptămână mai târziu, în 23 iunie, la “Little Bucharest” alături de trupa rock “Vox Maris” din Chicago.

La insistenţele publicului - dornic să-i asculte la nesfârşit - piesele trupei HARA au răsunat ore în şir la Chicago, încântând spectatorii. “La concertul nebun de la Romanian Heritage Festival chitara lui Flavius s-a spart printr-un accident nefericit... prietenii noştri de la trupa Vox Maris nu au stat pe gânduri şi i-au facut cadou una nouă care i se potriveşte de minune!!!”, au scris muzicienii pe pagina lor Facebook. Flavius Buzilă a declarat că micile scăpări ale organizatorilor festivalului au fost compensate de românii din Chicago, care i-au însoţit pe muzicienii trupei peste tot pe durata şederii lor în SUA; i-au înconjurat cu dragoste şi cu o ospitalitate greu de transpus în cuvinte. Dealtfel, dorinţa intensă a românilor din SUA de a-i revedea şi de a-I asculta, răzbate şi din zecile de mesaje de susţinere postate pe pagina Facebook a îndrăgiţilor muzicieni.

Combinaţia inedită de ritmuri celtice şi folclor românesc ale trupei HARA, unice în muzica românească, au atins cele mai sensibile coarde sufleteşti ale spectatorilor din Chicago. Reprezentaţia trupei HARA a fost o alternanţă de nou şi vechi; o explozie de sunet şi culoare; un mix de originalitate şi bun gust, prilej de mare bucurie pentru spectatorii conectaţi la ritmurile HARA.

Încântaţi de prestaţia muzicienilor, românii din Chicago s-au străduit să-i răsplătească pe măsură, cu aplauze şi amintiri ne neuitat. O atmosferă fantastică a însoţit trupa în periplul său american. Efortul artistic deosebit al trupei HARA a fost urmat de invitaţii în casele românilor şi de organizarea unor excursii în împrejurimi, la principalele obiective turistice din Chicago şi suburbii.

În data de 24 iunie 2013, cu trei ore înainte de plecarea trupei spre România, managerul şi fondatorul trupei, Flavius Buzilă, mi-a transmis impresiile sale personale şi mi-a dezvăluit câteva dintre planurile de viitor ale trupei: “S-a creat o legatură puternică între membrii formaţiei şi românii din America, o adevărată punte peste ocean. Ne-am revăzut prieteni vechi, colegi din anii studenţiei, ne-am facut prieteni noi şi am trăit câteva zile speciale la Chicago”, a spus Flavius Buzilă. Mi-a relatat câte ceva despre impactul culturii americane asupra sa şi a membrilor trupei, care au avut ocazia să constate diferenţele dintre engleza britanică, folosită peste tot în Europa şi engleza americană plină de slang-uri greu de descifrat. Flavius Buzilă mi-a mărturisit că a avut ocazia să-şi exerseze puţin şi spaniola, pe care a studiat-o, de asemenea, la UBB Cluj.

Trupa HARA a plecat cu amintiri plăcute din SUA, iar sejurul a fost extraordinar. La întrebarea: “Ce le transmiteţi românilor din SUA după experienţa americană?” , profesorul Buzilă mi-a răspuns: “ Transmiteţi-le că-i iubim şi că le mulţumim pentru entuziasmul cu care ne-au primit, ne-au încurajat şi ne-au răsfăţat. I-am simţit aproape şi suntem impresionaţi de interesul lor pentru muzica noastră, de ospitalitatea şi căldura lor. Le promitem că ne vom întoarce şi că vom merge peste tot pe unde ne-au invitat. Le mulţumim tuturor celor care ne-au trimis mesaje de susţinere. Prezenţa noastră la Chicago a fost pentru mine personal şi pentru membrii trupei HARA un moment memorabil.”

Trupa HARA şi-a manifestat interesul pentru a concerta, alături de trupa “Vox Maris” din Chicago, într-un turneu caritabil în Statele Unite în beneficiul subofiţerului Florinel Enache, eroul român din Afganistan vizitat şi premiat de preşedintele Obama. Trupa HARA pregateşte un nou album, în limba engleză şi spaniolă, cu care speră să cucerească publicul din SUA data viitoare. Turneul american al trupei HARA prinde contur, iar entuziasmul şi caldură cu care au fost înconjuraţi la Chicago îi determină să se gândească foarte serios la acest turneu, în cel mai scurt timp posibil. Turneul va cuprinde cele mai importante comunităţi româneşti. Prietenia legată la Chicago cu membrii trupei “Vox Maris”, principiile şi obiectivele lor comune, ne dau speranţa că-i vom vedea la Washington, Dallas, Los Angeles, New York, Detroit, Atlanta sau în alte locuri, unde-i aşteaptă multe suflete tricolore.

Sâmbătă, 23 iunie, trupa HARA şi prietenii lor de la Chicago - trupa “Vox Maris” - au susţinut împreună un concert la “Little Bucharest”. Dealtfel, oraşul Chicago este recunoscut drept cel mai “european” dintre marile oraşe americane, care găzduieşte un număr record de manifestări culturale ale minorităţilor din Europa. Atingerile culturale ale bătrânului continent şi-au pus déjà amprenta pe Oraşul Vânturilor, dar în această vară Chicago a primit şi un suflu românesc, datorită trupei HARA.

Flavius Buzilă, Marius Aştilean, Valentin Muşat, Nunu Racriş şi Alex Miu au oferit românilor din SUA mai mult decât o muzică de calitate şi o prezenţă scenică deosebită. Au oferit reprezentaţii autentice româneşti şi au creat o adevărată punte peste Atlantic. Mesajul lor de susţinere pentru Florinel Enache, alături de trupa VOX MARIS, este puternic şi coerent. Ambele trupe sunt promotoarele unor proiecte umanitare speciale. Cu asemenea obiective mareţe si cu talentul lor, muzicienii de la HARA şi VOX MARIS ne dau speranţa unor reprezenstaţii de înaltă ţinută în turneul preconizat.

Dealtfel, viitorul turneu american al formatiei HARA este o continuare a preocupărilor lor din trecut. Formaţia are déjà un renume datorită implicării sale în numeroase proiecte caritabile şi anti-discriminare. Cei cinci membri ai formaţiei au fost desemnaţi, în anul 2006, Ambasadori Oficiali “S.O.S. Satele Copiilor România”. În anul 2008 trupa HARA a lansat cu succes la Sighişoara, în cadrul festivalului Proetnica, albumul “Interetnik” - un mozaic muzical multicultural cu mare rezonanţă la publicul larg, inspirat din interferenţele muzicii etniilor conlocuitoare cu folclorului românesc. În timpul spectacolului de lansare, la care a participat un număr record de spectatori (aproximativ 10.000), trupa a filmat un videoclip cu o atmosfera unică pentru piesa “Shikana”. Proiectul, menit să încurajeze comunicarea interetnică şi egalitatea de şanse, le-a adus premiul pentru cel mai bun proiect etno al anului 2008, decernat la Gala Laureaţilor Radio România din martie 2009.

**

Înfiinţată la Cluj-Napoca în anul 2000, din iniţiativa profesorului de engleză Flavius Buzilă (originar din Bistriţa), trupa HARA şi-a propus - şi a reuşit - să aducă un suflu nou şi proaspăt în muzica românească. Trupa a fost remarcată imediat datorită creaţiilor originale, inspirate, ce combină cu multă naturaleţe elemente de rock alternativ, electro-pop, sonorităţi celtice şi folclor românesc, dar şi datorită versurilor inspirate, care ating sufletele ascultătorilor. Trupa a lansat trei LP-uri de succes, care le-au adus mai multe premii din partea instituţiilor media - cel mai bun single (2003, 2004); cea mai bună creaţie (2005); cel mai bun album, trei ani la rând (2004, 2005, 2006).

Prima recunoaştere internaţională a venit în 2006, odată cu locul trei, obţinut cu piesa “O zi”, la concursul internaţional de creaţie organizat de VH1-"Song of the Year". Trupa HARA este prima trupă romanească premiată de celebra televiziune VH-1. Succesul a fost reeditat în septembrie 2008, când piesa lor “Prea târziu” a obţinut premiul al doilea, iar apogeul un an mai târziu, cu piesa “Plouă stele”, care a câştigat concursul în ianuarie 2009, aducând trupa HARA în atenţia producatorilor şi promoterilor americani. Această performanţă le-a dat şansa de a începe o carieră discografică internaţională. La Bruxelles, Veliko Tarnovo(Bulgaria) şi la Campionatul European de Fotbal, în Viena şi Salzburg, trupa HARA a fost ambasadoarea muzicii româneşti de înaltă clasă, determinând administraţia locală austriacă să declare reprezentaţia HARA "cel mai bun show live din programul cultural".

Din anul 2010 trupei HARA i s-a alăturat pianistul Sebastian Cochinescu şi percuţionistul Nunu Racriş. Câteva luni mai târziu, trupa Hara a lansat single-ul " Ţara din poveşti", single preluat de televiziunea Antena 3 ca promo pentru luna decembrie 2010. În anul 2012 trupa HARA a concertat la Deva împreună cu Goran Bregovic.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5