De ce bistritenii n-au fost la concertuL trupei Iris?

Pentru ca multi n-au stiut si pentru ca locatia aleasa este total nepotrivita.

Eu am fost la concertul formatiei Iris. In cele 45 de minute de intarziere am ascultat piesele de hip-hop si tehno pregatite de organizatorii casei de cultura pentru “incalzire”. Pe parcursul spectacolului vocalul trupei a multumit celor prezenti de mai multe ori pentru prezenta. In jur de 500 de persoane sau bucurat de legendara trupa Iris. Foarte putini. Chiar daca n-ar fi cantat nimeni cateva sute s-ar fi invartit pe acolo la mici si bere oricum. Pe parcursul concertului, patronii masinilor si masinutelor care se aflau la 20 m distanta de scena si care ii invartea pe doritori la o inaltime de vreo 6 metri , aveau muzica proprie si nu era data incet. Nu stiu daca mai era necesar si un foc de artificii. Dupa o ora si un pic in care am ascultat cele mai bune piese liderul trupei a citit de pe o bucata de hartie un mesaj de multumire primarului si directorului Casei de Cultura.

Prezenta unor artisti de calibrul celor de la Iris ar trebui sa fie un eveniment special pentru orice oras din Romania iar promovarea si atentia autoritatilor trebuie sa fie pe masura. Intr-o locatie decenta Iris poate aduna cateva mii poate zeci de mii de auditori. Oricat ar dori conducerea primariei sa duca cetatenii orasului in Viisoara la evenimente culturale adevarate nu va reusi. Si asta pentru simplu motiv ca orasenii vor sa-si petreaca viata in oras. Intotdeauna de-a lungul istoriei cele mai importante evenimente sau desfasurat in centrele oraselor in inima lor, acolo unde viata urbana are puls. Cred ca de 1 mai cei de la Directia 5 ar fi avut si ei un public mult mai numeros, insa tanand cont de locatie si de politizarea zilei ca de altfel si a celei de 1 iunie, nu e de mirare ca sau trezit cu vreo 200 de persoane.

De cativa ani asistam la degradarea evenimentelor culturale in Bistrita si binenteles asta este o opinie personala. Cheltuim peste 3 milioane de euro pe evenimente culturale in oras. Concertele sunt organizate in locuri neadecvate unde lumea stie ca se tine concursul “cea mai frumoasa vacuta “ca cel din Viisoara, iar rezultatele sunt pe masura. Cheltuim sume mari de bani pentru repetitia generala oferita de unii abonati la banii primariei. Te sufoci de numarul evenimentelor care sunt pe banda in fiecare saptamana dar nu ramai cu nimic. Nu o sa vorbesc foarte mult de necorelarea lor insa anul trecut am sesizat urmatorul fapt. Festivalurile etniiilor au fost organizate de cei de la Casa de Cultura in data de 31 mai urmat iar de cei de la Centrul judetean pentru Cultura in data de 12 iunie iar ambele au cheltuit cateva sute de milioane fiecare. Participanti foarte putini. Pe strada Grigore Balan erau sub 100 de persoane. Acestea au fost urmate pe data de 14 iunie de festivalul tineretii; pe data de 26 iunie de festivalul Bistrita Medievala iar dupa doua saptamani au fost organizate Zilele Bistritei. Este nevoie urgenta de dezbatere si de luarea unor decizii in acest sens. Sumele cheltuite de autoritati sunt exorbitante fara a ne raporta la calitatea evenimentelor sau la alte lucruri . Exista un public si pentru concertele de la Sinagoga si pentru Bistrita Medievala si pentru multe altele insa este nevoie de o dinamica a evenimentelor si mai putin repetarea lor. Patronii asociatiilor care produc evenimentele culturale in Bistrita., risca sa duca in derizoriu prestanta unor artisti de altfel foarte buni prin modul in care inteleg sa promoveze cultura in Bistrita. De aceea o prezentare si de o armonizare a eventualelor actiuni la fiecare inceput de an de catre cei care se ocupa de evenimente culturale este absolut necesara . La sfarsitul anului se impune o evaluare care sa nu se rezume la un raport triumfalist al directorilor ci mai degraba a prezentarilor prin mijloace moderne inclusiv video a celor petrecute. Sper sa se intample aceste lucruri.

Alin Seserman

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5